Kaliforniya mahkemesi Coca-Cola'nın içindeki kanserojen karamel boya miktarını düşürdü. Bunun üzerine içecek devi sadece Kaliforniya'ya özel bir kola üretti. Türkiye dahil pek çok ülke ise içeriği değiştirilmeyen kolayı tüketmeye devam ediyor.
Koladaki kanserojen madde iddiaları devam ediyor. Dünyanın en büyük içecek firması olan Coca-Cola içinde bulunan ve hayvanlarda kanser yaptığı belirlenen "karamel boyası" miktarını sadece Kaliforniya Eyaleti'nde azalttı. Çünkü Kaliforniya eyaleti yaptığı araştırmalarda "karamel boyası"nın kansere sebep olan bir kimyasal olduğunu ve bir kutu kolada 29 miligramdan fazla bulunmasının kanser riskini artırabileceğini belirtti.
UYARI LOGOSU OLMALIKaliforniya mahkemesi yetkilileri kolalı içeceklerin 12 onsluk kutularında eyalet kanunlarının müsaade ettiği miktarın 5 misli yani 138 mikrogram4- metil-imidazol yani karamel boyası çıktığını açıkladı. Eyalet kanunlarına göre eğer bir ürün bu kadar yüklü kansorejen madde içeriyorsa mutlaka o üründe kanser uyarısı logosu bulunmalı. Ya da o üründeki kansere neden olan kimyasal azaltılarak piyasaya sürümeli.
LÖSEMİ YAPIYOR İDDİASICoca-Cola firması da içeceğindeki karamel boyasının miktarını azaltarak piyasaya sürmeyi tercih etti. Ancak bu durum diğer ülkeler için geçerli değil. Türkiye de dahil olmak üzere pek çok ülkede kola kanser yaptığı iddia edilen söz konusu karamel boyası miktarı azaltılmadan piyasaya sürülüyor. Uzmanlar aynı kararın Türkiye'de de uygulanmasını istedi. Amerikan Milli Toksikoloji Programı'na göre koladaki maddeler hayvanlarda akciğer, karaciğer, tiroit kanserleri ve lösemiye yol açıyor.
DAVA DEVAM EDİYORKonu hakkında görüşlerini aldığımız Coca-Cola yetkilileri şunları söyledi: "Sadece Kaliforniya'daki üretimde kullanılan prosesi değiştirme kararı aldık. Onun dışında dünyada eski içerik aynen devam ediyor. Türkiye de buna dahildir.Avrupa Birliği standartlarında sıkıntılı olmayan bir prosesi bilimsel veriye dayanmaksızın zararlı iddiasında bulunduğu gerekçesiyle yerel mahkemenin aldığı karara itiraz ettik. Davamız devam ediyor. Mahkemenin sonucunu bekliyoruz."
KANSER YAPMAZ DİYEMEYİZSabahattin Zaim Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof.Dr. Bülent Nazlı Amerika'da bu yönde bir karar alındıysa ülkemizde de aynen uygulanması gerektiğini vurguladı. Nazlı şunları şöyledi: "Hayvanlarda kanser yapıyorsa bu insanlar için de geçerli. Hayvanlarda kanser yapmıyor insanda yapmıyor demek mümkün değil."
KESİNLİKLE İÇİLMEMELİİstanbul Üniversitesi (İÜ) Onkoloji Enstitüsü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr.Yavuz Dizdar, kolanın eski kola olmadığını sürekli değişime uğratıldığını belirtti. Dizdar, "Amerika'da yasaklandıysa bizde de yasaklanmalı. Kesinlikle içilmemeli. Normalde bir bardak kola içmek fazla sorun teşkil etmez. Lakin bir bardakla sınırlı kalmıyoruz. Tek oturuşta litrelerce kola devirenler var.Onlarda çok büyük sorun" dedi.
BİZİMKİ CAN DEĞİLMİ?Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta, "Amerikalılar'ın canı can da bizimki patlıcan mı, neden bizde de bu kanserojen maddeler azaltılmıyor?" diye sordu. Küçükusta, Center for Science Public Interest (CSPI) adlı kamu yararına çalışan bilim kuruluşu renklendirici olarak kullanılan kanserojen karamel boyasının yasaklanması için FDA' ya (Gıda ve İlaç Dairesi) başvurduğunu belirtti.
TÜRKİYE'DE DE YASAKLANSIN
Küçükusta, şunları söyledi: "CSPI, kanser riskinin düşük olmasına rağmen hiçbir besin değerleri olmayan ve sadece kozmetik olarak kullanılan kimyasalın yiyecek ve içeceklerde yeri olmadığını belirtti. Sonuç itibariyle on binlerce insan kanser olduktan sonra 'Karamel hakikaten kanserojenmiş, kullanmayalım' demek mi yoksa kanser yapma ihtimali olan bir maddeyi hiç kimse zarar görmeden hayatımızdan çıkarmak mı doğrudur? Bütün bunları dikkate alarak tıpkı Kaliforniya'de olduğu gibi Türkiye'de de bu madde yasaklanmalı."
bugun.com.tr
"Kola"da kanserojen madde iddiası
"Kola"da kanserojen madde iddiası
Gidavitrini.com.tr - Güvenli gıda, tarım ve güncel gıda haberleri Gidavitrini.com.tr - Güvenli gıda, tarım ve güncel gıda haberleri
Şirketler
ABD'de Coca-Cola skandalı. Kaliforniya mahkemesi Coca-Cola'nın içinde kanserojen karamel boya miktarı olduğunu tescilledi. Peki sonrasında ne oldu dersiniz?