Şifalı bitki üretimi ve ihracatı yapmak amacıyla 1986 yılında Yalova’da faaliyetlerine başlayan Anadolu Bitkileri Gıda Sanayi, Evçay markasıyla ihracatın yanı sıra iç piyasaya da meyve ve bitki çayları tedarikinde bulunuyor. Bölgenin ıhlamur potansiyelini değerlendirerek 1986 yılında Almanya’ya ıhlamur ihracatı gerçekleştiren firma, Türkiye’de portakal ve limon kabuğu kurusu, yabani elma kurusu ve portakal çiçeği gibi alanlarda üretim yapan öncü firmalar arasında yer alıyor.
Üretim ve ihracat çalışmalarıyla ilgili bilgi veren Anadolu Bitkileri Gıda Sanayi Genel Müdürü Tijen Evcin, “Bugün geldiğimiz noktada hammadde ihracatı da yaparak 100 çeşide yakın ürün işliyoruz. Bitki ve meyve çayını pakete girecek şekilde üretiyor, Evçay markasıyla piyasaya sunuyoruz. Ayrıca hammadde ihtiyacı olan aktar ve baharatçılar için de üretim yapıyoruz. Avrupa’nın çay veya şifalı bitki sektöründeki firmalarına işlenmiş ya da işlenmemiş hammadde ihraç ediyoruz” dedi.
Yalova’daki 4 bin 500 metrekarelik tesislerinde yıllık 500 ila bin ton arasında işleme kapasitesine sahip olduklarını belirten Evcin, üretimlerinin bölgede yaşayan orman köylüleri için önemli bir gelir kaynağı olduğunu da ifade etti. Evcin, “Bitkisel çay üretimi, özellikle bölgedeki orman köylüleri için önemli bir gelir kaynağı yaratıyor, ekonomiye katkı koymalarını sağlıyor. Bir portakal kabuğu üretmek için yüzlerce insan çalışıyor. Tatlı elma kurusu, kuşburnu gibi her ürün, köylü adına oldukça önemli. Sektörün büyük sermayelerle geliştirilmesi gerekiyor” diye konuştu.
Türkiye tıbbi bitki cenneti
Kuşburnu çayı başta olmak üzere meyve çayları üretiminde iddialı olduklarını anlatan Tijen Evcin, İstanbul’daki tarihi Mısır Çarşısı’nın tamamına yakınına meyve çayı tedarikinde bulunduklarını dile getirdi. Bitkisel çay üretiminin ülkeye büyük fayda sağlayabilecek bir üretim alanı olduğuna dikkat çeken Evcin, “Avrupalılar Türkiye için ‘tıbbi bitki cenneti’ diyorlar. Biz ise bu potansiyelin farklında değiliz” ifadesini kullandı. Evcen, şöyle devam etti: “Avrupa’da tüketilen 11 bin bitkinin 10 bin 500’ü Türkiye’de mevcut. Biz de iç pazara ürettiğimizden daha fazlasını ihraç etme potansiyeline sahibiz. Bu hareket sezona, talebe ve piyasaya göre değişiyor. 1 kilo kuşburnunun ihracat değeri 1 Euro, işlendiği takdirde 4-5 Euro’ya çıkıyor. Şu an Türkiye’den en az 500 ton yabani elma kurusu, 500 ton portakal ve limon kabuğu ihracatı var. Ihlamur çiçeği ise yıllık 300 ton civarında ihraç ediliyor. İşlenmemiş olarak ihraç edilen ürünlerin yüzde 80’i Almanya’ya gönderiliyor. Ardından diğer Avrupa ülkeleri ile Amerika geliyor. Türkiye’nin 20 bin ton şifalı bitki ve doğal meyve üretim ve ihracat potansiyeli var. Bu konunun üzerine gidilmeli.”
Kobiden
Evçay ihracatta iddialı
Evçay ihracatta iddialı
Gidavitrini.com.tr - Güvenli gıda, tarım ve güncel gıda haberleri Gidavitrini.com.tr - Güvenli gıda, tarım ve güncel gıda haberleri
Şirketler
Bitki ve meyve çayını pakete girecek şekilde üreterek Evçay markasıyla piyasaya sunduklarını dile getiren Tijen Evcin, Avrupa’nın çay veya şifalı bitki sektöründeki firmalarına işlenmiş ya da işlenmemiş hammadde ihraç ettiklerini kaydetti.