Gidavitrini.com.tr - Güvenli gıda, tarım ve güncel gıda haberleri

Arap pazarı Muratbey'i sevdi

Şirketler

Aralarında cips, çörekotu, sucuk, fesleğen ve barbekünün de olduğu 250 çeşit peynir üreten Muratbey, Arap ülkeleri ve ABD’ye yaptığı ihracatı artırıyor.

Baharatlı peynirleri en çok Arap ülkelerinin sevdiğini söyleyen Muratbey’in Yönetim Kurulu Başkanı Necmi Erol, “Suudi Kraliyet Ailesi peynirlerimizi çok beğenmiş. Ayda 50 kilo satın alıyorlar” dedi. Erol’un yeni hedefi jelibon kıvamında peynir üretmek.

Peynirciliğe 1965 yılında Eminönü’nde perakendecilik yaparak başlayan Muratbey, peynirde çeşit devrimi yaptı. 250 adetle en yakın rakibinden üç kat fazla çeşit peynir üreten Muratbey, Suudi Kraliyet Ailesi’nin de dikkatini çekti. Muratbey Peynircilik Yönetim Kurulu Başkanı Necmi Erol, “Kraliyet Ailesi En çok sosis şeklinde, cips ve sucuk baharatlı peynirleri seviyor. Hem kendileri hem de misafirleri için ayda 50 kilo peynir alıyorlar. Tüm Orta Doğu ülkeleri baharatlı peynir istiyor” dedi.

Erol, 2004’te Uşak Organize Sanayi Bölgesi’nde kurduğu tesisle beyaz peynirin yanında farklı peynirler üretmek için çalışmalara başladı. Son 2.5 yılda Ar-Ge’ye ve tesise 10 milyon liralık yatırım yapan Erol, 1.5 yıl önce Naturena isimli prestij serisini çıkardı. Bu seride sosis şeklinde, barbekülü, kimyonlu, fesleğenli, çörekotlu, kırmızı biberli, kara biber, sucuk baharatı, cips, hardal ve heliz otlu peynir üreten Erol, çeşit sayısını 250’ye çıkardı. Muratbey, en büyük ihracatı Irak, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Katar Bahreyn, Suriye, Mısır ve ABD pazarına yapıyor. Yılda 7 milyon dolarlık peynir ihracatı gerçekleştirdiklerini söyleyen Erol, “İhracatımızı yeni çeşitlerle artıracağız. En yakın rakibimizden bile üç kat fazla çeşidimiz var. Bu yılın sonunda peynir çeşidi 300’e çıkacak” diye konuştu.

Muratbey sektörde ilk kez çıkarılan sosis şeklindeki parmak peyniri kendi makinalarını üreterek yaptı. Bunun için sosis makinasını modifiye eden ve patentini alan Muratbey yıl sonunda jelibon kıvamında peynir üretecek. Peyniri kahvaltı dışında da tüketilebilen bir ürün haline getirmek istediklerini belirten Erol, “Şimdiye kadar kimsenin üretmediği peynirleri yapacağız. Salata ve makarna üzerinde kullanılabilecek peynir için çalışıyoruz. Spagetti kalınlığındaki bir telde bile 4 çeşit peynir olacak” dedi.

Erol, üretimdeki hijyen standartlarının sadece ameliyathanelerde bulunduğunu iddia etti. Erol’un yeni hedefi sadece Muratbey peynirlerinin satılacağı peynir shop’lar açmak. Gelecek yıl bu mağazalar için çalışmalara başlayacak olan şirket ilk etapta 100 peynir shop açmayı planlıyor.

Avrupalılar peyniri Anadolu’dan öğrendi Avrupa’da yüzlerce peynir çeşidi olmasına karşın Türkiye’de sektörün çok gelişmediğini belirten Necmi Erol, peynirin kaynağının Anadolu olduğunu söyledi. Avrupalılar’ın Haçlı seferleriyle peyniri örendiğini anlatan Erol, “Ordularla birlikte gelen din adamları Anadolu’da peynir kültürünü öğrenmiş. Peynirin kaynağı Anadolu’dur. Din adamları Avrupa’nın farklı bölgelerindeki kiliselerde peyniri farklı şekillerde yorumlayıp üretmiş. Bugün Avrupa’da yüzlerce farklı peynir üretilmesinin sebebi bu” dedi.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.