Ak Gıda, dünyanın en yeni arıtma teknolojilerinden anaerobik arıtmayı seçerek, atıklardan organik gübre ve enerji üretebiliyor. Bu son teknoloji sistemin kapasitesinin 50 bin haneli bir şehrin evsel atığını arıtabilecek büyüklükte olması da dikkati çekiyor.
Türkiye genelindeki 5 üretim tesisi ile en büyük süt ve süt ürünleri üreticisi olan Ak Gıda, Pamukova fabrikasında, 8 milyon lira yatırımla dünyanın en yeni teknolojili arıtma tesisini kurdu. Üniversitelerin çevre mühendisliği bölümlerinin inceleme gezisi düzenlediği tesis, atıkları arıtmakla kalmıyor, gaz, gübre ve elektrik üretiyor.
Ülker İçim, Ülker Smartt, Ülker Dolcia ana markalarıyla süt ve süt ürünleri üreten Ak Gıda’nın kuruluşunda süt ile başlayan ürün yelpazesi 10 kategori ve 145 adet ürüne genişledi. 18 yıldır süt ve süt ürünleri kategorisindeki yatırımlarıyla dikkat çeken Ak Gıda, arıtma tesisiyle çevre yatırımında da öncü oldu.
Anaerobik olarak adlandırılan tesis, fiziksel, kimyasal, biyolojik arıtma yerine metan gazı üreterek bunu elektrik enerjisine dönüştüren 7.000 m3/gün kapasiteli bir sistem olma özelliğini taşıyor. Bu tesis ile atıklar kontrollü ve oksijensiz bir reaktörde metan gazına dönüşüyor. Ortaya çıkan bu gaz çeşitli işlemlerden geçirildikten sonra yakılabilir saflığa ulaşıyor. Metan gazı, kojenarasyon tesisinde yakılarak elektrik enerjisi ve ısı enerjisi elde ediliyor. Proje ile katı atık miktarı azaltılırken, çıkan katı atık ise organik gübre değeri taşıyor.
Ak Gıda’da yeni arıtma sistemine geçişle en büyük fabrikası olan Pamukova tesislerinde enerji tüketimi %50 azaldı. Güncel enerji fiyatlarıyla bu tasarruf yıllık 350 bin TL dolayında. Arıtma tesisinden elde edilen biyogaz, arıtma tesisinin elektrik ihtiyacının 10 katından fazla elektrik enerjisi üretmeye başladı. Daha öncesinde enerji harcanarak arıtım yapılırken, artık arıtım yapılırken enerji üretilerek ekonomik katma değer oluşturuluyor.
Ayrıca prosesten elde edilen ısı enerjisi, geri beslenerek arıtma tesisinin ısı ihtiyacında kullanılmaya başladı. Yeni sistemden yılda yaklaşık 4 milyon m3 doğalgaz harcamasına karşılık gelecek enerji elde edilerek tasarruf sağlanmış oluyor.
Ak Gıda 2011 yılında Enerji Bakanlığı ile enerji yoğunluğunu %11 oranında düşürme konusunda gönüllülük anlaşması yaptı. Bu kapsamda enerji tasarrufuna yönelik birçok proje üretildi. Bu projelerden biri olan; ısı enerjisinden sıcak su üretimi ve elektrik motorlarında verimin artırılmasına yönelik Ak Gıda projesi, Elektrik İşleri Etüt İdaresi’nin (EİEİ) 2010 Yılı Verimlilik Artırıcı Proje (VAP) kapsamında destek almaya hak kazandı. Bir diğer önemli proje olarak, Ak Gıda Pamukova fabrikasında kendi elektriğini doğalgazdan üreten “Kojenerasyon Tesisleri” üretime alındı. Elde edilen elektrik, 3 fabrika ve 12 süt alım bölge ofisinin enerjilerini tamamıyla karşılamaktadır. Ülkemizdeki enerji sektörünün en başarılı proje uygulamalarının seçildiği ve enerji sektörünün en prestijli yarışması olarak bilinen ICCI Enerji Oscar Ödülleri kapsamında Ak Gıda bu projesiyle, Doğalgaz kategorisinde “Jüri Özel Ödülü”ne layık görüldü.
Atık su kaynaklı enerji üretim kapasitesinde Türkiye birincisi
Süt ve süt ürünleri sektöründe verimliliğin çok önemli olduğuna dikkat çeken Yıldız Holding Süt ve Süt Ürünleri Grubu Başkan Yardımcısı Ali Sözen, Ak Gıda’nın, anaerobik atık su arıtma sistemi projesiyle atık su kaynaklı enerji üretim kapasitesinde Türkiye’de birinci sıraya yerleştiğini söyledi.
Kojenarasyon tesisi, anaerobik arıtma sistemleri, enerji geri kazanım sistemleri ile Ak Gıda’nın sektörde öncü uygulamaları olduğuna dikkat çeken Sözen şu bilgileri verdi: “Ak Gıda, enerjide dışa bağımlı olan ülkemizin cari açığını azaltmaya katkı sağlama ve çevre kirliliğinin azaltılması yönünde atık sudan doğalgaz eş değeri biyogaz üretimi gibi çalışmalar yürütüyor. Ak Gıda’nın bu yatırımı ile çevre kirliliği ile mücadele kapsamında 500 bin ağaç dikme etkisi sağlamış oldu. Elde edilen biyogaz ile 3.000 hanenin doğalgaz ihtiyacı, enerji tasarruf ile yıllık 4.000 hanenin elektrik ihtiyacına karşılık geliyor. Ayrıca, arıtma kapasitesi de 50 bin haneli bir şehrin evsel atığını arıtabilecek büyüklükte. Ak Gıda, yaptığı yatırımlar ve gerçekleştirdiği projeler ile doğaya saygı konusunda da sektöre öncülük ediyor. Her yıl daha çok üretirken daha az tüketen şirket olma yolunda çalışmalar sürdürülüyor. Ak Gıda yapmış olduğu enerji geri kazanım ve tasarruf çalışmalarıyla 2012 yılında 5.901 ton/yıl, 2013 yılında da 5.585 ton/yıl CO2 emisyonu azaltacak yatırımlarını tamamladı. Yıllık 5000 otomobilin trafikten çekilmesi etkisi sağlandı. ”