Gıdavitrini - Sağlıklı ve besleyici bir içerikle hijyenik koşullarda üretilen ekmeği topluma kazandırmak amacıyla yürürlüğe giren Türk Gıda Kodeksi Ekmek ve Ekmek Çeşitleri Tebliği, Tam Buğday Unu üretimini destekleyen standartları ekmeğe kazandırıyor. Türk Gıda Kodeksi Ekmek ve Ekmek Çeşitleri Tebliği’nin getirdiği yeni standartların, Doruk Una Değer Katma Holding’in 9 yıldır sürdürdüğü üretim esaslarından oluştuğunu belirten DorMar Doruk Marmara Un Sanayiciliği A.Ş. Genel Müdürü Gürsel Erbap “40 yıllık Doruk Group Holding deneyimi ile sağlıklı ve nitelikli beslenme bilincine sahip bir nesil oluşturmak bilinciyle bir buğday tanesinden kocaman dünyalar kuruyoruz. Tebliğin getireceği standartlarda üretimi Doruk Unlu Lezzetler Holding’in bünyesinde bulunan UNO markamızla yıllar önce ürün haline getirerek tüketiciyle buluşturduk” dedi.
1 Temmuz’da yürürlüğe giren Türk Gıda Kodeksi Ekmek ve Ekmek Çeşitleri Tebliği, sağlıklı ve üstün nitelikli beslenmeyi temel alan bir yaklaşımla 40 yıllık deneyimini tarladan sofraya taşıyan Doruk Group Holding’in örnek üretim modeline işaret ediyor. Tuz miktarını azaltan, kepek içeren Tam Buğday Unu miktarını artıran yeni düzenleme ile getirilen üretim standardı, Doruk Group Holding’in “Tarladan sofraya uzanan değer zinciri” nin bir parçası olan Doruk Una Değer Katma Holding’in 2003 yılında başladığı 11 bin yıllık Anadolu geleneği olan Tam Buğday Unu üretimini destekleyen bir yaklaşım sergiliyor. “Tam Tane Tam Buğday Unu”nu Türkiye’de ilk üreten ve tescilli markası olarak piyasaya sunan holding, Türkiye’nin ilk Tam Buğday Unu içeren ekmeğini de Uno markası altında satışa sunmuştur.
Sağlıklı ve üstün nitelikli beslenme hedefiGıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından hazırlanan Ekmek ve Ekmek Çeşitleri Tebliği ekmekte tuz oranını azaltırken kepek içeren buğday unu miktarını da artırıyor. Bakanlığın toplum sağlığı merkezli olarak hijyenik üretim ile sağlıklı ve üstün nitelikli ekmek tüketimi hedefi doğrultusunda hazırlanan tebliğ, Doruk Una Değer Katma Holding’in üretim esaslarına dahil ettiği tam buğday ununun sağlıklı ve üstün nitelikli ekmek üretimine olan katkısına işaret ediyor. Türk Gıda Kodeksi Ekmek ve Ekmek Çeşitleri Tebliği'nin getirdiği standartlara uygun Tam Buğday Unu üretimine bundan tam 10 yıl önce başlayan Doruk Una Değer Katma Holding, gelişen ve çeşitlenen tüketici unlu mamul taleplerine; yenilikçi, kaliteli ve fonksiyonel girdiler sunarak, ‘Toplam Fırıncılık Çözümleri’ sağlıyor.
Doruk Una Değer Katma Holding’in çatısı altında buğdayın tüm besleyici öğelerini içeren, sağlıklı ve lif yönünden zengin mamullerin üretiminde kullanılan tam buğday ununun 2003 yılından bu yana üretimini gerçekleştiren Doruk Una Değer Katma Holding, sağlıklı ve üstün nitelikli beslenmeyi esas alan bir yaklaşımla “Tam Tane Tam Buğday Unu’nu tescilli markası olarak piyasaya sunuyor. Bununla birlikte Zeelandia markası altında çavdar, kepek, yulaf gibi tahıllı unların da üretimi gerçekleştiriliyor.
Afrika’dan Uzakdoğu' ya ihracatTürkiye’nin tahıl kaynağı bakımından zengin bölgelerinden biri olan Tekirdağ’ da 1972 yılında kurulan Marmara Un ile temelleri atılan Doruk Una Değer Katma Holding, bu yönüyle 40 yıllık Doruk Group Holding deneyimini tüketiciyle buluşturuyor. Marmara Un’dan devraldığı miras ile Türkiye değirmenciliğinin temelini atan holding, 2009 yılında Tekirdağ’da kurulan 2’nci fabrika ile üretim kapasitesini doruk noktaya taşımış, ardından 2011’de Ankara’da kurulan yeni fabrika ile el değmeden gerçekleştirilen üretim faaliyetlerini desteklemiştir. Yurt içindeki kapasite artışına paralel olarak yurt dışında Türkiye’nin lider ihracatçılarından biri olarak Afrika’dan Uzakdoğu' ya kadar dünyanın pek çok ülkesine ihracat gerçekleştirmektedir.
Yüzden fazla ülkeye un, maya ve diğer fırıncılık ürünlerinin ihracatını yapan ve “Toplam Fırıncılık Çözümleri” ni tek elden sunan Doruk Una Değer Katma Holding, “tohumdan sofraya uzanan buğday değer zinciri” ni esas alan üretim faaliyetlerini, konusunda uzman profesör ve akademisyenlerden oluşan bir ekip tarafından yürütülen Ar- Ge faaliyetleriyle de desteklemektedir. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yaklaşık 1 yıldır hazırlıkları sürdürülen Türk Gıda Kodeksi Ekmek ve Ekmek Çeşitleri Tebliği'nin hazırlık aşamasında 40 yıllık Doruk Group Holding deneyimiyle aktif olarak rol alan Doruk Una Değer Katma Holding, tam otomasyonlu ve paslanmaz proseslerden oluşan son modern teknolojiyle donatılmış fabrikalarında el değmeden üretim gerçekleştiriyor. Tekirdağ’da yer alan 2 fabrikanın yanı sıra 2009 yılında Ankara’da kurulan fabrika aracılığıyla toplam günlük 2 bin 400 ton buğday kırma kapasitesine sahiptir.
“40 yıldır buğday tanesinden kocaman dünyalar kuruyoruz…”Türk Gıda Kodeksi Ekmek ve Ekmek Çeşitleri Tebliği’nin getirdiği yeni standartların, Doruk Una Değer Katma Holding’in 9 yıldır sürdürdüğü üretim esaslarından oluştuğunu belirten DorMar Doruk Marmara Un Sanayiciliği A.Ş. Genel Müdürü Gürsel Erbap şunları söyledi:
“40 yıllık Doruk Group Holding deneyimi ile sağlıklı ve nitelikli beslenme bilincine sahip bir nesil oluşturmak bilinciyle bir buğday tanesinden kocaman dünyalar kuruyoruz. Tebliğin getireceği standartlarda üretimi Doruk Unlu Lezzetler Holding’in bünyesinde bulunan UNO markamızla yıllar önce ürün haline getirerek tüketiciyle buluşturduk. Buğdayın “Tohumdan Sofraya Uzanan Değer Zinciri” nin tüm halkalarının tamamlayıcısı olan şirketlerimiz sunduğu “Toplam Fırıncılık Çözümleri” ve sağlıklı ve nitelikli beslenme çözümleri aracılığıyla sektöre sağladığı katkı ve getirdiği yeniliklerle öncülüğünü sürdürmeye devam ediyor.”
“Tam Buğday Unu üretiminin yaygınlaştırılması bizim ev ödevimiz”Doruk Group’un tam buğday ununun yaygınlaştırılmasını Doruk Una Değer Katma Holding olarak kendilerine görev edindiklerinin altını çizen Erbap, sözlerine şöyle devam etti; “Sağlıklı ve besleyici tam buğday ürünlerinin tüketiminin artırılması için aktif görev alıyoruz ve bunu sosyal bir sorumluluk olarak değerlendiriyoruz. Sektörde öncü konumumuzla pek çok ilke imza atarak sektöre katkı sağlamaya devam edeceğiz.”
“Tebliğin getireceği üretim standartlarına 10 yıl önce geçtik”
Tebliğin getireceği üretim standartlarını 10 yıldır sürdürdüklerini ifade eden DorMar Doruk Marmara Un Sanayiciliği A.Ş. Genel Müdürü Gürsel Erbap, üretim faaliyetleri hakkında şu bilgileri verdi:
“Ekmeklik tam buğday unu üretiminde kepek oranı yüksek olduğu için, buğday alt yapısı olarak proteini yüksek ekmeklik sert buğdayların tercih edilmesi gerekmektedir. Buğday tamamen kırıldığı için; temizleme işleminin verimli ve sağlıklı yapılmasına, alınan buğdayların temiz, kokusuz, mikrobiyal yükü düşük, tüketici sağlığını ve gıda güvenliğini riske atmayacak özellikleri taşımasına dikkat edilmesi gerekmektedir. Tecrübeli bir ekip tarafından yapılması gereken üretim faaliyetinin en önemli kısmını; tam buğday ununun ekmeklik özelliklerinin fizikokimyasal analiz laboratuarı ve fırınlarda test edilmesi oluşturmaktadır. DorMar olarak Ar-Ge çalışmalarımız doğrultusunda, bisküvilik tam buğday unu ve Ramazan ayına özel tam buğday unundan ramazan pidesi, poğaça gibi ürün üretimleri şirketimiz tarafından yapılmaktadır.”
“Tam buğday unu üretiminde tüketici sağlığı, hijyen kriterleri, gıda güvenliği, buğdayın mikrobiyal yükünün düşük olması özellikle hassasiyet gösterdiğimiz noktalar. DorMar tarafından üretilen Doruk Marmara Tam Buğday Unu bu kalitedeki ekmeklik sert buğdayların sistemde temizlenip, öğütülüp, ambalajlanmasıyla üretiliyor. Buğdayın temizlenmesi sırasında sistemden çıkan yabancı maddeler haricinde buğdaydan herhangi bir ayrım yapılmıyor ve temizlenmiş buğdayın tamamı kırılarak DorMar Tam Buğday Unu elde ediliyor.”
40 yıllık deneyimini sofralara taşıyor
40 yıllık deneyimini sofralara taşıyor
Gidavitrini.com.tr - Güvenli gıda, tarım ve güncel gıda haberleri Gidavitrini.com.tr - Güvenli gıda, tarım ve güncel gıda haberleri
Şirketler
Türk Gıda Kodeksi Ekmek ve Ekmek Çeşitleri Tebliği, Tam Buğday Unu üretimini destekleyen standartları ekmeğe kazandırıyor.