Sinsi düşman tuza dikkat!
Sinsi düşman tuza dikkat!
Gidavitrini.com.tr - Güvenli gıda, tarım ve güncel gıda haberleri Gidavitrini.com.tr - Güvenli gıda, tarım ve güncel gıda haberleri
Sağlık
Aşırı tuz tüketimi milyonlarca kişinin ölümüne yol açıyor.
Tuz; yüksek tansiyon ve kalp rahatsızlıkları gibi hastalıkların en büyük tetikleyicilerinden…Bu bilinmesine rağmen dünyanın dört bir yanında herkes ihtiyacından fazla tuz tüketiyor.Bunun sebebi de, tuzun satın alınan ürünlere konduğu bilinmesine karşın, insanların yerken ekleme ihtiyacı hissetmesi...Uzmanlar, tuz tüketiminin günde 6 gramla sınırlandırılmasının, kalp ve damar hastalıklarına yakalanma riskini azalttığını vurguluyor. Ancak bir kişinin dışarıda, çorbasıyla tatlısıyla yediği bir yemekte aldığı tuz 15 gram.. Bu da sadece bir öğünde…Tehlike çocuklar için de çok büyük... Tuz tüketimi çocuklar ve gençlerde de yüksek tansiyona yol açabiliyor. Çok tuz içeren hazır gıdalar obezite riskini artırıyor.Çocukların günlük tuz tüketiminin bıçak ucu kadar olması ideal... Oysa, hızlı yemek restoranlarında normal mönü yiyen çocuklar için aldıkları tuz miktarı yaklaşık 60 gram...Bu saptamalarla birlikte, en az tütün kullanımı kadar tehlikeli bir küresel kamu sağlığı kriziyle karşı karşıya olunduğu uyarısında bulunuluyor.Tahminler, Dünya Sağlık Örgütü'nden... Sadece 2010'da aşırı tuz tüketiminden ölenlerin sayısının 2 milyon 300 bin olduğunu belirten Dünya Sağlık Örgütü'nün 2030 için öngörüsü bu rakamın, 20 yılda on kat artacağı ve 23 milyon olacağı...Aralarında Türkiye'nin de bulunduğu pekçok ülkede tehlike biliniyor ve çeşitli önlemler alınıyor. Restoranlarda masalarda tuz bulunmaması, hazır gıdalardaki tuz oranının azaltılması kampanyalarla desteklenmeye çalışılıyor.Tüketilen tuz miktarının azaltılması ile de, gelecekte ilaç için harcanabilecek paradan tasarruf edilebileceği hesaplanıyor.trthaber.com