Gidavitrini.com.tr - Güvenli gıda, tarım ve güncel gıda haberleri

Şeker yemeyen çocuk daha sağlıklı

Sağlık

Uzmanlarının yaptığı araştırmaya göre kronik metabolik hastalıkları olan çocuklarda şeker tüketimini azaltmaları durumunda on gün içinde iyileşme görülüyor.

San Fransisco’daki California Üniversitesi uzmanlarının yeni bir araştırmasına göre kronik metabolik hastalıkları olan çocuklarda şeker tüketimini azaltmaları durumunda on gün içinde iyileşme görülüyor.

San Francisco’daki California ve Touro Üniversiteleri’nin yaptığı ve sonuçları Obesity dergisinde yayınlanan araştırmaya göre bu çocukların kolesterol seviyelerinde ve tansiyon ölçülerinde, aldıkları kalori miktarını azaltmadan ya da kilo vermeden iyileşme kaydediliyor.

Araştırmanın başyazarı, San Francisco’daki UCSF Benioff Çocuk Hastanesi’nden pediatrik endokrinoloji uzmanı Doktor Robert Lustig, bu araştırmanın, şekerin metabolik olarak zararlı olduğunu kanıtladığını söylüyor. Buna göre şeker sadece yüksek kalorili olduğu ya da kilo almaya yol açtığı için değil, yapısı itibarıyla zararlı bir madde.

Doktor Lustig, metabolik sendroma yol açan şekerin kötü etkilerinin yüksek kalori içeriğine ya da obeziteye neden olmasına bağlı olmadığını belirtiyor.

California’daki Touro Üniversitesi Osteopati Tıp Bölümü’nden Doktor Jean-Marc Schwarz, bu bulguların son derece çarpıcı olduğunu kaydediyor. Uzman, anne babaların çocuklarının tükettiği şeker miktarını mutlaka çok yakından takip etmesi gerektiğinin altını çiziyor.

Araştırma, en az bir kronik metabolik bozukluğu olan 9 ila 18 yaşındaki 43 çocuk üzerinde yapıldı.

Araştırma kapsamında çocuklara şeker içeriği kısıtlı olan dokuz günlük gıda verildi. Bu gıdaların yağ, protein ve karbonhidrat miktarlarında deneyden önce yedikleri gıdalara oranla herhangi bir değişiklik yapılmadı.

Çocuklara verilen gıdaların toplam şeker oranı yüzde 28‘den yüzde 10‘a, meyve şekeri olan fruktoz oranı ise yüzde 12‘den yüzde 4’e düşürüldü.

Çocuklar, kahvaltılık şekerli mısır gevreği, hamur işi ve mevyeli tatlı yoğurt yerine hindi sosisi, patates cipsi, pizza yedi.

Schwarz, şeker oranı düşürüldüğünda çocukların daha iyi doyduğunu, deney kapsamında kalori oranı aynı olan gıdaları tüketmelerine rağmen çocukların çok daha fazla tokluk hissettiklerini söylüyor.

Şeker oranı düşük gıdalar tüketen çocukların tansiyon, trigliserit ve LDL kolesterol oranlarında ciddi boyutta düşüş tespit edildi. Karaciğer fonksiyonlarındaysa iyileşme gözlendi.

Doktor Lustig, alınan kalori miktarında değişiklik olmasa bile metabotik sağlığın tüm göstergelerinde iyileşme kaydedildiğini belirtiyor.

Uzman, araştırmanın, her kalorinin değerinin aynı olmadığını gösterdiğini, kalori kaynağının insan bedeninde nereye yerleşeceğini belirlediğini söylüyor. Buna göre şekerden alınan kalori, en kötü kalori olarak değerlendiriliyor. Bunun nedeni, şekerin insülin direncine yol açarak karaciğer tarafından yağa dönüştürülmesi. Araştırmanın gıda ve sağlık sektörleri üzerinde büyük etkisi olması bekleniyor.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.