Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-Mun, 14 Kasım Dünya Diyabet Günü vesilesiyle yayınladığı mesajında dünya genelinde yaklaşık 350 milyon insanın diyabet (şeker) hastalığı ile yaşadığını söyledi.
Diyabet hastalığının her yerde artış gösterdiğini, en çok da gençler ve yoksulların giderek artan şekilde bu hastalıktan etkilendiğini belirtti. Diyabet hastalığının önlenmesi ve kontrol altına alınması için hem bireysel hem de toplumsal olarak atılması gereken adımlar olduğunu belirten Ban Ki-Mun, aşırı kilolu bebekler ve çocukların sayısını azaltmanın büyük önem taşıdığını vurguladı. Bazı insanların genetik nedenlerden dolayı diyabet hastalığına daha fazla yakalanma riski ile karşı karşıya kaldığını belirten Genel Sekreter, ancak, diyabet hastalığının en yaygın nedeni olarak karşımıza sağlıksız gıdaların ticareti ve pazarlanmasının küreselleşmesi sonucu ortaya çıkan sağlıksız yaşam tarzları, fiziksel hareketleri azaltan hızlı şehirleşme ve yaşlanan nüfusun çıktığını dile getirdi. Ban, Bunların sonucu olarak görülen obezite, kötü beslenme ve egzersiz eksikliği diyabet hastalığının artışındaki ana nedenler olarak karşımıza çıkıyor. Her şeyin bol olduğu günümüz dünyasında birçok insanın sağlıklı gıdaya erişemiyor olması utanılacak bir durum. Ülkeler, çabuk yemek (fast food) ve benzeri çözümler yerine, küçük çiftçileri desteklemeli, sürdürülebilir tarımı teşvik etmeli ve insanları sağlıklı gıda tüketimine ve fiziksel egzersize yönlendirmeliler. dedi.
zaman.com.tr
Sağlıksız gıda ticareti hastalıkları tetikliyor
Sağlıksız gıda ticareti hastalıkları tetikliyor
Gidavitrini.com.tr - Güvenli gıda, tarım ve güncel gıda haberleri Gidavitrini.com.tr - Güvenli gıda, tarım ve güncel gıda haberleri
Sağlık
BM Genel Sekreteri Ban Ki-Mun, sağlıksız gıda ticaretinin küreselleşmesi sonucu ortaya çıkan sağlıksız yaşam tarzlarının diyabeti tetiklediğini söyledi.