Hacettepe Üniversitesi (HÜ) Halk Sağlığı Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Hilal Özcebe, yaptığı açıklamada, Dünya Sağlık Örgütü tahminlerine göre dünyada her yıl 13 milyon kişinin kansere yakalandığını, 7 milyon kişinin de kanserden yaşamını yitirdiğini belirterek, erkeklerde en çok ölüme neden olan ilk beş kanserin sırasıyla akciğer, mide, karaciğer, bağırsak ve yemek borusu; kadınlarda ise meme, akciğer, mide, bağırsak ve rahim ağzı kanserlerinin en fazla ölüme neden olduğunu söyledi.
Kanser gelişiminde, genetik; biyolojik, davranışsal ve çevresel faktörlerin etkili olduğunu vurgulayan Özcebe, "Kansere bağlı ölümlerinin yaklaşık yüzde 30'u beslenme ve zararlı olan beş alışkanlığa bağlıdır. Bu alışkanlıklar ise şişmanlık, az meyve ve sebze yeme, yeterli hareket etmeme, tütün ve alkol kullanma şeklindedir" dedi.
Özcebe, sigara kullanımının en önemli önlenebilir kanser nedeni olduğuna ve kanserlerin yüzde 22'si ve akciğer kanserlerinin yüzde 71'inden sorumlu tutulduğuna dikkati çekerek, şunları kaydetti:
"Gelişmekte olan ülkelerdeki virüslerin neden olduğu kanserler, kanser ölümlerinin yüzde 20'sinin nedenini oluşturmaktadır. Kanser ölüm sayısının 2030 yılında 13.1 milyona ulaşacağı tahmin edilmektedir.
Yapılan çalışmalar, ülkemizdeki ölüm nedenlerinin ilk sırasında kalp ve damar hastalıkları gelirken, kanserler ikinci sırada yer almaktadır."
ERKEKLERİN YÜZDE 39.1'İ, KADINLARIN YÜZDE 41'İ KİLOLU
Özcebe, Türkiye Beslenme ve Sağlık Araştırması'na göre 19 yaş üzerindeki erkekler arasında kilolu olma oranın yüzde 39.1 ve şişman olma yüzdesinin 20.5 olduğunu belirterek, kadınlarda kilolu olma oranı yüzde 41.0 ve şişman olma oranı yüzde 29.7 olduğunu ifade etti.
Türkiye İstatistik Kurumu Sağlık Araştırmasına göre, toplumun yüzde 9.8'inin günde iki kez ve daha çok meyve tükettiğini anlatan Özcebe, şöyle devam etti:
"Toplumun yüzde 44.4'ü günde bir kez meyve tüketmektedir. Taze sebze ve salatayı her gün iki ya da daha fazla tüketme yüzdesi yüzde 13 ve bir defa tüketme oranı yüzde 51.8'dir. Sağlık Bakanlığı 'Sağlıklı Beslenelim, Kalbimizi Koruyalım' çalışmasında bireylerin sadece yüzde 3.5'i haftada 3 gün ve 30 dakika orta şiddette fiziksel aktivite yaptığını beyan etmiştir. Türkiye İstatistik Kurumu Türkiye Sağlık Araştırmasına göre erişkinlerin yüzde 10.4'ü alkollü içki içmektedir. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Türkiye Çevre Sorunları ve Öncelikleri Envanteri Değerlendirme Raporuna göre ise Türkiye'de hava kirliliği 33 ilimizde yüzde 40.7 ile birinci öncelikli çevre sorunu, 15 ilde yüzde 18.5 ile ikinci öncelikli çevre sorunu ve 21 ilde yüzde 25.9 ile üçüncü öncelikli çevre sorunu olarak tanımlanmıştır."
Özcebe, kanserlerin üçte birinin önlenebilir, üçte birinin erken dönemde yakalanıp ve ilerlemesinin durdurulabildiğinin altını çizerek, üçte birlik kısmının ise uygun tedavi ve destekleyici tedaviden yararlanarak yaşam süresinin artırılabildiğini sözlerine ekledi.
Sağlıklı beslen, sağlıklı kal!
Sağlıklı beslen, sağlıklı kal!
Gidavitrini.com.tr - Güvenli gıda, tarım ve güncel gıda haberleri Gidavitrini.com.tr - Güvenli gıda, tarım ve güncel gıda haberleri
Sağlık
Hacettepe Üniversitesi Halk Sağlığı Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Hilal Özcebe, uygunsuz beslenmenin kanser riskini artırdığını açıkladı.