Çin yemekleri kullanılan malzemeler ve hazırlanışındaki farklılıklar ile dünyanın pek çok mutfağından ayrılır. Çin mutfağını özgün kılan noktalardan biri de birbirinden zengin ve farklı sos ve baharatların kullanılmasıdır. Sos deyince ilk olarak soya sosundan baharat denilince zencefilden bahsetmek yanlış olmaz.
Asya kökenli 2000 yıllık bir tarihi bulunan zencefil şifalı bir bitki olarak bugün dünyanın bir çok mutfağında önemli bir lezzet arttırıcıdır. Zencefilin yemeklere verdiği lezzetin yanı sıra iştah açıcı, antiseptik, midevi, gaz söktürücü, sindirimi düzenleyici, solunum yollarını açıcı ve toksin atici etkileri bulunur. Zencefil ayrıca kan damarlarını açar, terleme ve sıcaklık yapar, kalbi canlandırır. Bütün dünyanın bildiği bir özelliği de soğuk algınlıklarına birebir olmasıdır. Zencefili çorbadan etlere, sebze yemeklerinden tatlılara bir çok yerde kulanmak mümkün.
Bu bilgilerin ardından şifalı zencefil ile yapılan kolay bir yemek tarifi verelim. Yemeğimizin adı "Zencefilli taze fasulye". Bu yemeği yapmak için gerekli malzemeleri sıralayalım:
"Yarım kilo taze fasulye, 35 gram kadar zencefil, 40 gram sirke, yeteri kadar tuz ve lezzet tuzu, 10 gram kadar susam yağı."
"İlk olarak taze fasulyeleri ayıkladıktan sonra iyice yıkayalım. Sonra tencereyi ateşin üstüne koyarak içine su koyalım. Kaynadıktan sonra taze fazulyeleri ekleyip kaynatalım. Pişince servis tabağına alalım. Sonra üzerine tuz ilave edip karıştıralım ve 5 dakika bekletelim.
Bu arada zencefili kıyma haline getirdikten sonra üzerine uygun miktarda lezzet tuzu, sirke, susam yağı ekleyip karıştıralım ve sos hazırlayalım. Ardından taze fasulyelerinin üzerine hazırladığımız sosu ilave edip 5-10 dakika bekletelim. Son olarak servis tabağına alarak sıcak sıcak servis yapalım.
Sağlık ve lezzetin adı zencefil
Sağlık ve lezzetin adı zencefil
Gidavitrini.com.tr - Güvenli gıda, tarım ve güncel gıda haberleri Gidavitrini.com.tr - Güvenli gıda, tarım ve güncel gıda haberleri
Sağlık
Asya kökenli 2000 yıllık bir tarihi bulunan zencefil şifalı bir bitki olarak bugün dünyanın bir çok mutfağında önemli bir lezzet arttırıcıdır.