Gidavitrini.com.tr - Güvenli gıda, tarım ve güncel gıda haberleri

Sağlığa giden yol: Akdeniz

Sağlık

Prof. Dr. Yonca Tabak çocuk beslenmesiyle ilgili konuştu. Tabak, Akdeniz tipi beslenme şeklinin çocukları alerji ve astımdan koruduğunu söyledi.

GIDAVİTRİNİ - Sağlıklı ve uzun bir yaşam için uzmanların ısrarla önerdiği Akdeniz tipi beslenmenin bir yararı daha ortaya çıktı. Çocuk Sağlığı Hastalıkları ve Alerji Uzmanı Prof. Dr. Yonca Tabak, son yıllarda yapılan araştırmaların, Akdenizlilere has beslenme şekli ile beslenen anne adaylarının bebeklerinde ve bu tip beslenme ile büyüyen çocuklarda, alerji ve astımın daha az görüldüğünü ortaya koyduğunu açıkladı.
Akdeniz tipi beslenmenin bizi, modern yaşamda maruz kaldığımız kimyasalların hasarından koruyacak antioksidanları bol miktarda içerdiğine dikkat çeken Yonca Tabak, “Bitkisel gıdaların ağırlıkta olduğu Akdeniz tipi beslenmede taze meyve, sebze, tam tahıllar, kuruyemişler ve baklagiller bol tüketilmektedir. Bitkisel gıdaların antioksidan içeriği, hayvansal gıdalara oranla daha yüksektir. Ayrıca bu gıdalar vücutta yakılıp enerjiye çevrilirken doku hasarına neden olan daha az atık madde üretirler. Bu unsur Akdeniz tipi beslenmenin temel taşıdır” dedi.

Sağlığa Giden Yol: Akdeniz
Balığın, Akdenizlilere has beslenmenin yaşam uzatıcı temel taşlarından biri olduğunu belirten Yonca Tabak, bu gıdanın en az atık madde üreten hayvansal et olması ve dokuları tamir edici omega 3 yağ asidi içermesi nedeniyle daha çok tüketilmesi gerektiğini vurguladı. Tüketilen balıkların açık deniz balığı olması gerektiğinin altını çizen Prof. Dr. Yonca Tabak, “Süt ve süt ürünleri bu beslenme şekli kapsamında günaşırı tüketilmektedir, süt yerine peynir ve yoğurt daha çok tercih edilmektedir” diye konuştu

Kırmızı Yerine Beyazı Tercih Edin

Prof. Dr. Yonca Tabak, Akdeniz tipi beslenmede haftada 3-4 kez balık ve tavuk eti tüketildiğine dikkat çekerek, kırmızı etin haftada bir kez veya daha az tüketildiğinin altını çizdi. Hayvansal etler içinde kırmızı etin vücutta yakılırken daha fazla atık madde oluşturduğunu dile getiren Yonca Tabak, çocuklarda demir, çinko, kalsiyum gibi mineraller için hayvansal gıdalara yüklenmek yerine bitkisel kaynaklardan yararlanılmasının yerinde olacağını belirtti.

Kırmızı etin az tüketilmesinin Akdeniz tipi beslenmenin alerji ve astımı önleyici etkileri içinde yer aldığını vurgulayan Dr. Tabak, “Son yıllarda yapılan araştırmalarda Akdeniz tipi beslenen anne adaylarının bebeklerinde alerji ve astımın daha az görüldüğü, çocuk doğduktan sonra da bu tip beslenmeye devam edilmesi halinde ileride alerji ve astım gelişiminin daha az olduğu gözlenmiştir” dedi.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.