Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) İzleme ve Değerlendirme Daire Başkanı Başmüfettiş Mehmet Özdemir, 2002 yılında 10 milyar lira olan sağlık harcamasının 45 milyar liraya çıktığını söyledi. Özdemir, SGK ve Adana Eczacı Odası tarafından Hilton Oteli'nde ortaklaşa düzenlenen “E- Reçete ve Avuç İçi Damar Okuma Sistemi” panelinde, yılda 304 milyon reçetenin SGK kayıtlarına işlendiğini, 1.2 milyar kutu ilacın da hastalara ulaştırıldığına dikkat çekti. Özdemir, 2002 yılında 10 milyar lira olan sağlık harcamalarının 2011 yılına gelindiğinde 45 milyar liraya ulaştığını vurguladı.
SGK’nın 2012 yılının ilk 4 ayında 75 milyon liralık teknolojik yatırım yaptığını kaydeden Özdemir, şöyle konuştu:
“3 büyük kurum tek çatı altında birleştirildi. Bugüne kadar e-rapor, epikriz gibi uygulamalar elektronik ortama taşındı. Tonlarca kağıt ortadan kalktı. Artık sağlık karnesi, vizite kağıdı gibi uygulamalar da yok. 1 Temmuz tarihinden itibaren E-Reçete uygulamasına geçilecek. Bunun pilot uygulamasını Eskişehir’de gerçekleştirdik ve başarılı olduk. Bir takım eksiklik ve aksamaları da 1 Temmuz tarihine kadar ortadan kaldıracağız. Ciddi bir sorun görünmüyor. 7 /24 saat, 365 gün süreyle bu sistem uygulanacak. Bu yapılan büyük bir uygulama. 1 Temmuz 2012 tarihinde hastalar TC kimlik numaraları ya da e-reçete numarası ile eczaneye giderek ilacını alabilecek. Özel hastane, kamu ve üniversite hastanelerinde de bu sistem uygulamaya geçirilecek. Amacımız, sağlıkta tasarruf sağlamak değil, usulsüz uygulamaların ortadan kaldırılmasını sağlamak.”
Adana Eczacı Odası Başkanı Ersun Özkan da, eczacılığı ciddi anlamda değiştirecek olan reçetesiz ilaçlarda reklam serbestisinin yasalaşması ve Türkiye ilaç ve tıbbi cihaz kurumunun, 663 sayılı kanun hükmünde kararname ile kurulmasının önemli gündem maddeleri olduğunu ifade etti. Özkan, "Sağlık alanında Cumhuriyet tarihi boyunca gerçekleştirilemeyen değişiklikler 8 yıl gibi kısa bir sürede gerçekleştirilmiş, ilaç ve eczacılık uygulamaları yeniden şekillendirilmiştir. Fakat bir taraftan Sağlık Bakanlığı, diğer taraftan en büyük satın alıcı kimliği ile Sosyal Güvenlik Kurumu, ilacın, sağlığın bir yandan sosyal, bir yandan finansal değişikliklerini yasalaştırırken, sağlık alanında uzmanlaşmış hizmet sunucularının ve bunları temsil eden meslek örgütlerinin görüş ve önerilerini ise maalesef göz ardı etmiştir. Eczacılar ve eczacı örgütleri olarak, kısa süre içerisinde hayata geçirilen, tüm bu değişikliklere ve yeni uygulamalara, zaman zaman dillendirdiğimiz karşı çıkışlarımızla birlikte sağlık sisteminin aksamaması gerekçesiyle, ekonomik kayıplarımıza rağmen destek verdiğimiz unutulmamalıdır" dedi.
Sağlığa dünyaları harcıyoruz!
Sağlığa dünyaları harcıyoruz!
Gidavitrini.com.tr - Güvenli gıda, tarım ve güncel gıda haberleri Gidavitrini.com.tr - Güvenli gıda, tarım ve güncel gıda haberleri
Sağlık
Türkiye’de yıllık sağlık harcamaları dudak uçuklatıyor. Yılda 304 milyon reçete yazılıyor, bir milyar iki yüz milyon kutu ilaç tüketiliyor, 45 milyar ödeme…