Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi (MKÜ) Kimya Bölümünden Prof. Dr. Şana Sungur ve ekibi, TÜBİTAK desteğiyle yaptıkları araştırmada plastik maddelerde kullanılan fitalat maddesinin obeziteyi tetiklediğini ortaya çıkardı.
Sungurla birlikte Endokrinoloji Anabilim Dalından Doç. Dr. Cumali Gökçe ve Yrd. Doç. Dr. İhsan Üstün ve Yrd. Doç. Dr. Nigar Yılmazın yaptığı araştırma da plastik ambalajlardan sıvı gıdalara geçen fitalatlarla obezite arasındaki ilişki incelendi.
Sungur, fitalatın plastiğe nüfuz ettiğini ve insanlara da plastik ürünlerden çok rahat bir şekilde geçtiğini kaydediyor. Plastik ambalajlarda bulunan fitalatlar yiyecek ve içeceklerle sürekli temas halinde bulunduğu için rahatlıkla gıdalara geçiyor.
Gıdayla plastik ambalajın temas süresi uzadıkça fitalatın etkisi de artıyor. 17-62 yaş arası 250 kişide inceleme yaptıklarını söyleyen Sungur, Çalışmalar kapsamında, plastik şişelerden maden suyu, limonata, gazoz, kola, zeytinyağı gibi sıvı gıdalara göç eden fitalatın miktarlarının belirlenmesi, belirlenen miktarların sıvı gıdalarda bulunmasına izin verilen sınır değerlerle karşılaştırılması için farklı yaş ve farklı cinsiyetteki kişilerin kan ve idrarlarındaki fitalat oranlarını ölçtük. Ölçüm sonunda fitalatın yüksek olduğu kişilerde obezite olduğunu gördük. diyor.
trthaber.com
Plastik gıda ambalajında "şok" iddia!
Plastik gıda ambalajında "şok" iddia!
Gidavitrini.com.tr - Güvenli gıda, tarım ve güncel gıda haberleri Gidavitrini.com.tr - Güvenli gıda, tarım ve güncel gıda haberleri
Sağlık
Yapılan araştırmada plastik maddelerde kullanılan fitalat maddesinin obeziteyi tetiklediği ortaya çıktı.