Gidavitrini.com.tr - Güvenli gıda, tarım ve güncel gıda haberleri

Oruç gebeliği nasıl etkiliyor?

Sağlık

Hava sıcaklığının arttığı, beslenme düzeninin değiştiği, hormonların yüksek seviyeye ulaştığı gebelik döneminde oruç tutmak bebekleri nasıl etkiliyor?

Avrupa Tüp Bebek Merkezi Klinik Direktörü Op. Dr. Serhat Partalcı, anne adaylarına “hamilelik ve oruç” ile ilgili önerilerde bulunuyor.
İnsanoğlu uzun süre açlığa dayanabilirken, gebe olanlar için bu sürenin üçte bir oranında daha kısa olduğunu belirten ve beslenmenin önemine değinen Op. Dr. Serhat Partalcı, hamile olanların günde 4-6 öğün eşit aralıklarla yemek yenmesi gerektiğine dikkat çekiyor. İslamiyet’e göre hamilelik döneminin oruç açısından muafiyet gerektiren özel durum olduğunu fakat gebe olan kadınların oruç tuttuğunun gözlendiğini sözlerine ekliyor.

Avrupa Tüp Bebek Merkezi Klinik Direktörü Op. Dr. Serhat Partalcı; gebe olan kadınlarda beslenmenin zayıf olması kanda düşük şeker seviyelerine, düşük şeker yağ hücrelerinin yıkımına, bu yıkımında kanda keton cisimciklerinin artmasına ve bebeğe geçmesine sebep olduğunu belirtiyor. Bu durumun bebekte nörolojik ve psikolojik yan etkileri oluşturabileceğine dikkat çekiyor. Oruç tutan anne adaylarında uzun süre açlık halsizlik, sinirlilik, baş dönmesi ve baş ağrısı gibi sorunlar yaratıyor.

Op. Dr. Serhat Partalcı; gebelik hormonları ve karında büyüyen rahmin oluşturduğu baskı nedeniyle, mide-bağırsak sisteminde problemler yaşandığını belirtiyor. İlk aylarda bu problemlerin ağırlıklı olarak kusma ve bulantı şeklinde geliştiğine değiniyor. Kusmanın potasyum kaybına sebep olduğuna dikkat çekiyor ve muz, üzüm kuru kayısı gibi meyvelerden potasyum takviyesi alınmasını tavsiye ediyor. Sahur ve iftar vakitlerinde fazla besini, depolama çabası anne adaylarında hazımsızlık ve kilo artışı gibi şikâyetlere neden oluyor. Sahur yapmamak aç oruç tutmak ise daha ağır yan etkilere sebep oluyor. Gebelikte yaşanan kabızlık sorununa da değinen Partalcı; oruç ile birlikte artan bu sorunun dengeli ve kabızlığı önleyici posalı gıdaları tercih edilerek çözülebileceğine dikkat çekiyor.

Avrupa Tüp Bebek Merkezi Klinik Direktörü Op. Dr Serhat Partalcı, gebelikte vücutta tutulan sıvı miktarının arttığını, bu dengeyi sağlamak için sıvı alımının da artırılması gerektiğinin önemine değiniyor.

Mutlaka oruç tutmak isteyen anne adaylarına öneriler


Hamileliğin nispeten daha rahat geçen dönemi olan 3. ve 5. gebelik aylarında oruç ibadetinin daha rahat yerine getirilebileceğini belirten Op. Dr. Serhat Partalcı, oruç tutan anne adaylarına, gündüz saatlerinde mümkün olduğunca dinlemelerini, iftar ve sahur arasında gıdaların dengeli şekilde alınmasını, sık aralıklarla ve küçük porsiyonlarla protein, karbonhidrat ve bol sıvı tüketilmesini, kızartma gibi sindirimi zor, çok şekerli, tuzlu ve yağlı gıdalardan uzak durulmasını tavsiye ediyor.

Bunun yanı sıra özellikle ara öğünler için meyve tercih etmelerini, sahuru ihmal etmemelerini, yemek yedikten 2 sonra yatmalarını öneriyor.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.