AIDS, Hepatit, Kırım Kongo derken, obezite de insanlığı tehdit eden bir salgın haline geldi. Dünya Sağlık Örgütü, obeziteyi 'en yaygın hastalık' ilan etti. Obezite, Türkiye'de de tehlikeli boyutlara geldi. Önceki gün Harbiye Askerî Müzesi Kültür Merkezi'nde Samatya Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin 53. kuruluş yıl dönümü sebebiyle "Obezite'ye Karşıyız" sempozyumu düzenlendi. Samatya Araştırma ve Eğitim Hastanesi'nin yöneticisi Doç. Dr. Özgür Yiğit, obezitenin tehlike boyutlarını da aştığını belirterek, "Artık bu hastalıkla mücadele etmek için halk daha da bilinçlendirmeli" dedi. Yiğit, "Obezite, onlarca sağlık problemini de beraberinde getirerek, tehlikeli hastalıklara yol açıyor. Kanser, diyabet, kalp hastalıkları, sadece ilk belirtiler" şeklinde uyarıda bulundu. Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Aytekin Oğuz da, Türkiye'de 38-70 yaş grubunda obez olmayan insan bulma imkânının artık az olduğunu belirtti. Oğuz, "Sağlık bakanlığı verilerine göre Türkiye'de obezite görülme sıklığı yüzde 15'i geçiyor. Bu oran kadınlarda yüzde 40, erkeklerde yüzde 20 oranında" diye konuştu.
UZMANLARDAN ALTIN TAVSİYE
Ara öğünü atlamayın
Diyetisyen Nazlı Acar, kötü beslenmenin hastalıklara davetiye çıkartığını belirterek, yeterli ve dengeli beslenmede, herkesin alması gereken enerji miktarı olduğunu ve ihtiyaçların kişiden kişiye değiştiğini söyledi. Sağlıklı beslenmede öğün atlanmaması gerektiğini dile getiren Acar; ara öğünlerin, enerjinin gün içinde dengeli dağılımını ve bir sonraki öğüne çok aç girmemeyi sağladığını anlattı. Acar, her besin grubundan yeterli ve dengeli şekilde tüketmeye özen gösterilmesi gerektiğine işaret ederek, artan porsiyon miktarlarına bağlı olarak alınan kalori oranının yükseldiğini kaydetti.
turkiyegazetesi.com.tr
Obezite Türkiye'yi kuşattı!
Obezite Türkiye'yi kuşattı!
Gidavitrini.com.tr - Güvenli gıda, tarım ve güncel gıda haberleri Gidavitrini.com.tr - Güvenli gıda, tarım ve güncel gıda haberleri
Sağlık
Araştırmalara göre, Türkiye'de kadınlarda obezite görülme sıklığı yüzde 40, erkeklerde ise yüzde 20 oranında...