Kendisine ait ahmetrasimkucukusta.com web sitesinde "Keçiboynuzunun astımı önlediği yalandır" başlığıyla kaleme aldığı makaleye göre, keçiboynuzunun astımı önlediği iddiasının kendilerini topluma sözde “bitkisel ilaç uzmanı” olarak sunanların bir uydurması olduğu ifade ediliyor.
"Hastalarım ve okuyucularımın da keçiboynuzunun, suyunun ve pekmezinin astıma iyi gelip gelmediği sorularıyla çok sık karşılaşıyorum. Keçiboynuzunun astımı önlediği, hiçbir bilimsel değeri olmayan tamamen “uydurma” bir iddiadır." diyen ünlü hekimin tespitleri hayli dikkat çekici.
Keçiboynuzu ile astım tedavisi mümkün değildir
Literatürde, keçiboynuzunun ne astım ataklarını tedavi ettiğine ne de astım ataklarını önlediğine dair hiçbir bilginin olmadığına dikkat çeken Küçükusta, şu bilgileri veriyor: "Keçiboynuzu ile yapılmış “eften püften” bir araştırmaya bile rastlamadım.
Bu, kendilerini topluma sözde “bitkisel ilaç uzmanı” olarak sunanların bir uydurmasıdır.
Amaçları da, halka bitkileri ve faydalarını anlatıyor görüntüsü altında kendilerinin ve ürünlerinin reklâmını yapmaktır.
Zaten herhangi bir hastalığı önleyen veya tedavi eden “mucize bir bitki de yoktur” ama unutmayın ki “tüm bitkiler birer mucizedir”.
Keçiboynuzu da ihtiva ettiği protein, vitamin, mineral, antioksidan, lifler dolayısıyla besleyici ve elbette de faydalı bir bitkidir ama bununla astım tedavisi mümkün değildir.
Astımı veya astım ataklarını önleyen, tedavi eden başka bir bitki de yoktur ama sağlıklı beslenme herkes gibi astımlılar için de önemlidir.
Mevsimin sebze, meyve ve otları; yoğurt, ayran, kefir gibi mayalı gıdalar; balık; sağlıklı hayvansal ürünler makul miktarlarda ve dengeli bir biçimde yenmelidir.
Sadece astımlıların veya bir hastalığı olanların değil herkesin yememeleri gereken besinler işlenmiş şeker, un ve trans yağlardır.
Hazır ve paketlenmiş yiyecek ve içeceklerden kesinlikle uzak durulmalıdır.
Gelelim neticeye
BİR: Keçiboynuzu elbette faydalı bir bitkidir; yiyebilir, suyu veya pekmezini içebilirsiniz ama bunun astımı tedavi etmeyeceğini bilin.
İKİ: Keçiboynuzunun özellikle pekmezini fazla kaçırmamaya dikkat edin; kalorisi fazladır kilo yapar. Astımı yeneceğim derken “obez” olup çıkarsınız.
ÜÇ: Keçiboynuzunu yerken dişlerinize dikkat edin.
DÖRT: Keçiboynuzunun bebek ve erişkinlerde nadir de olsa ürtiker, alerjik nezle ve astım ataklarına yol açabileceğine dair vaka bildirileri olduğu da aklınızda bulunsun."