İngiliz bilim insanları tarafından yapılan yeni bir araştırmaya göre ölçülü alkol kullanımının da beyin fonksiyonlarını bozabileceği ortaya çıktı. Araştırma, günlük alkol tüketiminin beynin yaşlanmada görülen hasarla benzer ölçüde zarar gördüğünü ortaya koyuyor.
Aşırı alkol kullanımının beyin sağlığına zarar verdiği biliniyor. Ancak İngiliz araştırmacılar ölçülü alkol kullanımın etkilerini öğrenmek için yola çıktı.
Oxford Üniversitesi’nde uzmanlar 30 yıldır haftada 8 ile 12 içki tüketen kişilerde alkolün beyne etkisini mercek altına alındı.
ABD’de hükümetin ölçülü alkol tüketimi olarak tanımladığı miktarda içki içen Londra’da 500 devlet çalışanının beyninde değişiklik olup olmadığına MR taramasıyla bakıldı.
1985’te başlayan araştırma boyunca katılımcılar her 5 yılda bir alkol kullanımının beyindeki değişikliklerle bağlantısı olup olmadığını ortaya koyacak anket formlarını doldurdular.
Araştırmacılar, günde bir ya da iki içkinin de beynin hafıza bölümünde bozulmaya yol açtığını gözlemledi.
Araştırmanın başındaki isim Anya Topiwala, ölçülü alkol kullanımının da beyindeki hipokampusun küçülmesine neden olduğunu söylüyor. Beynin bu bölümündeki değişikliğin de Alzheimer hastalığının erken belirtilerinden biri olduğuna dikkat çekiyor.
Ancak uzman, ölçülü alkol tüketiminin Alzheimer hastalığına neden olduğuna dair ellerinde bilimsel bir kanıt olmadığını da sözlerine ekliyor.
Aşırı alkol kullanımının, zihinsel fonksiyonların işlevinde hayati öneme sahip olan zayıf beyin fonksiyonuyla bağlantısı var. Aşırı alkol tüketenlerin ayrıca bir dakika içinde aynı harfle başlayan olabildiğince fazla kelimeyi söyleme testinde dil akıcılığında hızlı bir düşüş yaşadıkları gözlendi.
Topiwala bu araştırmanın eğitimli ve üst orta sınıf kişileri ve göreceli olarak küçük bir grubu kapsadığını belirterek, bulguların nüfusun tamamı için geçerli olmadığını söyledi.
Amerika Birleşik Devletleri’nde ölçülü şarap tüketiminin kalp hastalıklarından koruma gibi sağlığa faydalı olduğu kabul ediliyor. Ölçülü alkol kullanımı ABD’de kadınlarda günde bir, erkeklerde ise iki içki anlamına geliyor.
Topiwala’ya yeni araştırma bulgularından çıkan sonuçlarla “ölçülü alkol kullanımı” önerilerinin değiştirilmesinin gerekip gerekmediği de soruldu.
Uzman’a göre bu sorunun yanıtı zor. Kuralların değişmesi için alkolün sadece beyindeki etkileri değil kalp ve kanser riski gibi etkenlerin de tartılması gerektiğini söyleyen Anya Topiwala, ama bu araştırmanın Amerika’da kabul edilen “ölçülü alkol tüketimi” limiti hakkında soru işareti oluşturacak bir delil teşkil ettiğini belirtti.
Araştırma, İngiliz Sağlık Dergisi’nde yayımlandı.