Kaliteli ham maddelerden yapılan dondurmanın kaliteli ve lezzetli olacağını ifade eden Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz (KBB) Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsmail Külahlı, dondurmanın yapıldığı sütün pastörize olması gerektiğini ve hazırlanırken mikroorganizmaların bulaşmasının önlenmesinin çok önemli olduğunu vurguladı.
Külahlı, sağlıklı koşullarda üretilen ve korunan dondurmaların bir zararı olmayacağını belirterek, ''Dondurma, içerdiği besin öğeleri, hijyen kurallarına uygunluğu, soğuk zincirini tüketiciye kadar koruduğu ve sağlıklı ambalajlarda sunulduğu zaman, içerdiği besin öğeleri ve değerleriyle büyük küçük herkesin tüketebileceği bir besindir. Sütün besleyici özelliklerinin yanı sıra kalsiyum, fosfor, çinko, magnezyum gibi mineraller, A, B2, B12, ve E vitaminlerini içeren dondurmanın, serinletici ve besleyici özelliği vardır. Çocukların severek tükettiği bir besindir'' diye konuştu.
Doğal katkısız dondurmanın süt, yoğurt, peynir gibi gıdaları sevmeyenler için iyi bir seçenek olduğunu anlatan Külahlı, süt ürünlerinin çabuk bozulan ve yararlarını hızla yitiren gıdalar olduğunu, sağlık koşullarına uygun ortamda üretilen, gerekli şekilde korunan ve sağlıklı ambalajlarda satışa sunulan dondurmaların tüketilmesi gerektiğini bildirdi.
AÇIKTA SATILAN DONDURMALARA DİKKATKülahlı, özellikle mahalle aralarında açıkta satılan dondurmaların, sağlık için ciddi tehlike oluşturabileceğini belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü: ''Kirli, yeterli soğutma tertibatına sahip olmayan, güneş ışığından ve tozdan korunmayan dolaplarda satışa sunulan dondurmaları tüketen kişilerde enfeksiyon riski artmakta. Açıkta satılan dondurmalara kuşkuyla yaklaşılmalıdır. Sağlıklı olmayan dondurmalar çocuklarda bağırsak enfeksiyonlarına ve zehirlenmelere sebep olabiliyor. Özellikle çocuklarda karın ağrısı ve bulantı ile kendini gösteren bağırsak enfeksiyonları ve zehirlenmeler yaşanabiliyor.''
DONDURMA GÜNDÜZ TÜKETİLMELİ
Dondurmanın akşam saatleri yerine, gündüz saatlerinde ve öğün arasında yenilmesi gerektiğine dikkat çeken Külahlı, bir yaşın altındaki çocuğun, tüm besinlerle tanışmamış ise dondurma tüketimine dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.
Dondurmanın gıda zehirlenmelerinin yanı sıra ayrıca solunum yollarında ani soğukluk ve kuruluk da yaptığını aktaran Külahlı, şunları kaydetti: ''Bu durum alerjik duyarlılığı olan açık tenli-sarışın- renkli gözlü çocuklarda daha fazla olmak üzere tekrarlayan ya da uzayan enfeksiyonlara neden olmaktadır. Üst solunum yolundaki enfeksiyonlar tam iyileşene kadar dondurma gibi soğuk gıdalara izin verilmemelidir. Dondurma, astım, alerjik rinit, farenjit, tekrarlayan kulak iltihabı, öksürük, geniz akıntısı, boğazında gıcıklanma–takılma hissi gibi kronik problemi olan çocuklarda ateş ve boğaz enfeksiyonlarına yol açabilir. Özellikle bademcik problemi olan kişilerin sıklıkla dondurma tüketmesi bademciklerinin iltihaplanmasına neden olmakta.''
Külahlı, dondurma yerken lokmaların hemen yutulmaması gerektiğini ve ağızda bir süre tutularak ısıtılması gerektiğini dile getirerek, dondurmanın mümkün olduğunca 1 bardak oda ısısında su yudumlayarak, yavaş yavaş tüketilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.
Dondurma hasta edebilir!
Dondurma hasta edebilir!
Gidavitrini.com.tr - Güvenli gıda, tarım ve güncel gıda haberleri Gidavitrini.com.tr - Güvenli gıda, tarım ve güncel gıda haberleri
Sağlık
Yeterli soğutma tertibatına sahip olmayan, güneş ışığından ve tozdan korunmayan kirli dolaplarda satışa sunulan dondurma, enfeksiyon riskini artırıyor.