İngiliz ve Amerikalı bilim adamlarının yağışlı ve kurak dönemlerde beslenme biçiminin büyük farklılık gösterdiği Gambiya'nın kırsal kesimlerinde yaptığı araştırma, anne adayının beslenme şeklinin bebeğin tüm hücrelerinde iz bırakabildiğini ortaya koydu.
Bilim adamları, yağışların en fazla olduğu dönemde gebe kalan 84 kadın ile kuraklığın en yoğun olduğu dönemde hamile kalan aynı sayıdaki kadının beslenme biçimini ve bebeklerin DNA'sını araştırdı.
Yağışlı dönemde hamile kalanların kanındaki besinlerin farklılık gösterdiği, bebeklerinin incelenen 6 genindeki kimyasal değişimin de daha fazla olduğu görüldü.
Bunların mutasyon olmadığını belirten bilim adamları, değişimlerin genlerin aktif hale gelmesinde etkili olduğunu açıkladı. Ancak bilim adamları, bu genlerin rolünü henüz bilmiyor.
Fareler üzerindeki deneyler, annenin gebelikteki beslenme biçiminin yavruların genlerini uzun vadede etkilediğini ortaya koymuştu. Örneğin deneylerde, yavrunun tüy renginin annenin beslenme şekline göre farklılık gösterdiği saptanmıştı.
İlk kez insanlarda, gebelikteki beslenme biçiminin bebeğin genlerini değiştirebildiği ve bunun hayat boyu kalıcı olduğunun görüldüğü vurgulandı.
Gebelikten önce ve gebelik sırasında dengeli beslenmenin önemine işaret eden araştırmanın sonuçları, ''Nature Communications'' dergisinde yayımlandı.