Yazın gelmesi ve havaların ısınmasıyla terleme sorunu başladı. Çünkü kadınlarda 4 milyon, erkeklerde 2 milyon ter hücresi bulunuyor ve şu anda hepsi faaliyette. Terlemek doğal, ancak ter kokusu rahatsızlık verici. Peki aşırı terlemeyi engellemek için neler yapılabilir?Havaların ısınmasıyla terleme sorunu kendini hatırlattı. Estethica Ataşehir Tıp Merkezi'nden Prof. Dr. H. Bülent Taştan, terleme ile ilgili Sabah'tan Didem Seymen'in sorularını yanıtladı...
- Terlemek sağlık göstergesi mi, hastalık belirtisi mi?- Normal terleme sağlık göstergesiyken, aşırı terleme dediğimiz el içi ve ayak tabanlarında sürekli nemlilik, vücutta istirahat halinde bile terleme gibi belirtiler bir hastalığın (tiroid hastalığı, şeker hastalığı, enfeksiyon hastalığı, kanser, psikiyatrik hastalıklar, nörolojik hastalıklar, kalp-akciğer hastalıkları gibi) habercisi olabilir. Ayrıca şişmanlık ve menopozda da terlemede artış görülebilir.
- Terlemeyi önlemek sağlıklı mı?- Rahatsız eden terlemeler daha çok el içi, ayak tabanı ve kol altlarında olmaktadır. Bu tip bölgesel terlemelerin önlenmesi, herhangi bir sağlık sorununa yol açmayacaktır. Ancak bazen bölgesel terlemelerde uygulanan cerrahi girişimler o bölgede terlemeyi durdururken vücudun başka bir yerinde terlemenin artışına neden olabilmektedir.
- Deodorantlar terlemeyi önlüyor mu yoksa yalnızca görüntü ve kokuyu mu kurtarıyor?- Aslında ter, ilk salgılandığında kokusuzdur. Derideki bakteriler bu teri parçaladığında koku ortaya çıkmaktadır. Bu yüzden deodorant uygulanacak bölge yıkanarak temizlenmediyse, sürülen veya sıkılan deodorantın mevcut kokuyu azaltması mümkün olmayacaktır. Kozmetik ürün kategorisinde değerlendirilen deodorantlar kokuya neden olan bakterileri yok ederek etki etmektedirler. Ancak terlemeyi azaltıcı etkileri yoktur. İçinde alüminyum tuzları bulunduran ve ilaç kategorisinde değerlendirilen antiperspirant, yani terleme önleyicilerse ter bezi kanallarını tıkayarak terlemeyi azaltacaklardır.
- Neden bazı insanlar diğerlerine göre daha fazla terler?- Vücudumuzda 2 ila 4 milyon civarında ter bezi vardır. Kadınlarda sayıca daha fazladır, ancak erkeklerdeki ter bezleri daha aktiftir, yani daha fazla ter salgılarlar. Terleme genetik, cinsiyet, yaş, ter bezi sayısı, ne kadar yoğun egzersiz yaptığınıza, stres durumunuza ve kilo fazlalığınıza göre değişecektir. Kilolu kişilerde yağ dokusu ısının geçişini engelleyeceğinden vücut ısısını daha hızlı yükseltecektir. Alkolizm ve bazı ilaçları kullananlarda da aşırı terleme görülebilir. Ayrıca bazı hastalıklara aşırı terleme eşlik edebileceğinden, olası durumlar yönünden kişiyi incelemek gereklidir.
- Kol altı dışında el, ayak ve yüz terlemesi normal mi?- Bu kişilerde olası hastalıklar yönünden inceleme yapıldıktan sonra karar verilmelidir. Genelde bu bölgelerdeki terlemeler stres ve heyecan durumlarıyla çok yakın ilişkidedir.
- Terlemeye başka çözümler var mı?- Çeşitli haplar, iyontoforez, cerrahi ve lazer uygulamaları vardır.
ALKOL, KAFEİN VE BAHARATLARDAN UZAK DURUN- Çok terleyen biri beslenmesinde neye dikkat etmeli? Çok sıcak ya da baharatlı yememeleri mi gerekiyor?- Bu kişiler kafein, alkol, baharatlı gıdalar, şeker, sarımsak ve soğandan uzak durmalıdır. Ada çayı, taze meyve, tam tahıllı ekmek, kalsiyum, zeytinyağı, domates suyu ve bol soğuk su alımı terlemelerin azalmasına yardımcı olacaktır.
- Yaşlandıkça terleme azalıyor mu?- Kan dolaşımının yavaşlaması, ter bezi sayısının azalması, vücudun su tutma kapasitesinde azalma ve susuzluk hissindeki zayıflama sonucu artan çevre veya vücut ısısına terleyerek yanıt verme kapasitesinde düşme görülecektir.
- Su içmenin bir etkisi var mı?- Soğuk su içimi vücut ısısını azaltacağından faydalı olacaktır.
- Çok terleyen insanlar sabahları ya da akşamları nasıl duş almalı, kaç derece?
- Soğuğa yakın suyla duş almaları kendilerini rahatlatacaktır.
Sabah
Alkol ve kafeinden uzak durun!
Alkol ve kafeinden uzak durun!
Gidavitrini.com.tr - Güvenli gıda, tarım ve güncel gıda haberleri Gidavitrini.com.tr - Güvenli gıda, tarım ve güncel gıda haberleri
Sağlık
Yazın gelmesiyle başgösteren terleme konusunda uzmanından önemli uyarılar. Terlemeye karşı ada çayı ve domates suyu etkili oluyor. Uzmanlar alkol ve kafeinden uzak durulmasını söylüyor.