Gidavitrini.com.tr - Güvenli gıda, tarım ve güncel gıda haberleri

Şeker Kurumu'ndan yeni "tarif" ayarı

Resmi Gazete

Şeker Kurumu, pancar şekeri ve NBŞ'den üretilecek şekerlerin üretim, ambalajlama ve pazarlama esaslarını yeniden belirledi.

Şeker Kurumu, işletmelerin pancar şekeri, nişasta bazlı şeker gibi şeker türlerinden, küp şeker, kahverengi şeker, pudra şekeri gibi şekerlerin üretimi, ambalajlanması ve pazarlanması esaslarını belirledi.Şeker Kurumu, "şeker fabrikası tanımına giren veya girmeyen" işletmelerin pancar şekeri, nişasta bazlı şeker (NBŞ) gibi şeker türlerinden, küp şeker, kahverengi şeker, pudra şekeri gibi şekerlerin üretimi, ambalajlanması ve pazarlanması esaslarını belirledi.

Şeker Kurumu'nun Bir Şeker Türünden Başka Bir Şeker Türünün Üretilmesi ve Şekerlerin Ambalajlanması ile Pazarlanmasına Dair Tebliği Resmi Gazete'de yayımlandı. Tebliğ, 4634 sayılı Şeker Kanunu'nda şeker fabrikası olarak tanımlanan işletmelerin yanı sıra, şeker fabrikası tanımına girmeyen işletmelerde; standart, rafine küp ve kristal şeker (beyaz şeker), yarı beyaz şeker, rafine şeker, ham şeker ve kahverengi şeker olarak sınıflandırılan, pancar veya kamıştan üretilen kristallendirilmiş sakaroz ile nişasta kökenli izoglukoz, likid ya da kurutulmuş halde glukoz şurubu, sakaroz veya invert şeker veya her ikisinin karışımının suda çözünmesinden meydana gelen şeker çözeltisi ve invert şeker şurubu ile inülin şurubu türlerinden biri temin edilerek, küp şeker, kahverengi şeker, pudra şekeri gibi Kanun kapsamındaki şeker türlerinden bir diğerinin üretilmesi, ambalajlanması ve pazarlanmasına dair usul ve esasların düzenlenmesini amaçlıyor.

Tebliğ, pancar şekeri, nişasta bazlı şeker gibi şeker türlerinden, küp şeker, kahverengi şeker, pudra şekeri, invert şeker çözeltisi, invert şeker şurubu, şeker çözeltisi gibi Kanun kapsamındaki bir başka şeker türünün üretimi, ambalajlanması ve pazarlanmasına ilişkin usul ve esasları kapsıyor.

İŞLETME KAYIT BELGESİ BAŞVURULARINDA, UYGUNLUK YAZISI BAKANLIĞA İLETİLECEK
Tebliğ kapsamında üretim yapacak olan firmalar, işletme kayıt belgesi başvurusunda "Gıda İşletmelerinin Kayıt ve Onay İşlemlerine Dair Yönetmelik" uyarınca Şeker Kurumu'ndan alacakları uygunluk yazısını Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'na iletmek zorunda olacak. Firmalar, Gıda İşletmelerinin Kayıt ve Onay İşlemlerine Dair Yönetmeliğe istinaden yapacakları uygunluk yazısı başvurularında, taahhütname ve Şeker Kurumu tarafından gıda üretim işletmelerinin kayıt belgesi başvurularına ilişkin görüş oluşturulabilmesi için gereken belgeleri ibraz edecek.

Pancar şekeri, nişasta bazlı şeker gibi şeker türlerinden, küp şeker, kahverengi şeker, pudra şekeri gibi kanun kapsamındaki şeker türlerinden birinin üretiminde, yasal yollarla ithal edilen şekerler hariç olmak üzere, sadece Kurum tarafından Şeker Kanunu'na göre kota tahsisi yapılmış Şirketler tarafından üretilmiş şeker kullanılacak. Söz konusu ürünlerin etiketinde, şeker üreticisi şirkete ait bilgilere yer verilecek ve üretilecek ürünler, Kuruma işletme kayıt belgesi uygunluk yazısı başvurusundaki belge, bilgi ve beyanlarla uyumlu olacak. Kurum tarafından talep edildiğinde veya yerinde denetim sırasında, şekerin kota tahsisi yapılmış şirketler tarafından üretilmiş olduğu belgelenecek.

NİŞASTA BAZLI ŞEKERİN AMBALAJLANMASINA İLİŞKİN USUL VE ESASLAR
Nişasta bazlı şekerin ambalajlanmasında genel usul ve esaslara ilave olarak ayrıca şu noktalara uyulacak:
"Ambalajlamada kullanılacak nişasta bazlı şeker, kota kapsamında nişasta bazlı şeker üreten şirketlerin fabrikalarından doğrudan ambalajlama yapan firmaya taşınması suretiyle temin edilecek.

Ambalajlaması yapılan nişasta bazlı şekerin kota kapsamındaki üreticiden temin edildiği, nişasta bazlı şeker üreticisi şirket veya ambalajlama yapan firma tarafından, nişasta bazlı şekerin, üreten fabrikadan ambalajlayıcı firmaya taşınması için düzenlenmesi zorunlu olan sevk irsaliyeleri ile belgelenecek. Bu belgeler, talep edilmesi halinde, ambalajlayıcı firma veya kota kapsamında nişasta bazlı şeker üreticisi şirket tarafından Kuruma ibraz edilecek."

PANCAR ŞEKERİNDEN SIVI ŞEKER ÜRETİMİNE İLİŞKİN USUL VE ESASLAR
Pancar şekerinden invert şeker, şeker şurubu gibi sıvı şekerlerin üretiminde genel usul ve esaslara ilave olarak ayrıca şunlara uyulacak:
"Girdi olarak kullanılacak pancar şekeri yalnızca ve doğrudan (aracısız olarak) kota kapsamında üretim yapan pancar şekeri üreticisi şirketlerden temin edilecek.

Sıvı şeker çıkışı ayrı ve bağımsız bir hattan yapılacak ve çıkış noktasına tüm masrafları şirket tarafından karşılanması kaydıyla kütlesel debimetre tesis edilecek. Sıvı şeker üreticisi firmaların kapasite raporuna "Girdi olarak kullanılacak kristal şeker yalnızca ve doğrudan (aracısız) kota kapsamında üretim yapan pancar şekeri üreticisi şirketlerden temin edilecektir." ve "Sıvı şekerin tesis edilmiş ve edilecek kütlesel debimetrelerle ölçülmesi ve raporlanmasına imkan sağlanacaktır" şerhleri ilave edilecek.

Kurum tarafından talep edildiğinde veya yerinde denetim sırasında şekerin kota kapsamındaki üreticiden doğrudan (aracısız olarak) temin edildiği belgelenecek.

Sıvı şeker üreticisi firmanın aynı zamanda 4634 sayılı Kanun kapsamında faaliyet gösteren pancar şekeri veya nişasta bazlı şeker şirketlerinden (kotalı veya kotasız) biri olması durumunda, şirketin aylık olarak Kuruma ilettiği üretim, satış, stok formları ekinde gönderilen sıvı ve invert şeker bilgi formuna, üretimde girdi olarak kullanılan kristal şekerin; kendi üretimi olması halinde, sıvı şeker üretiminde kullanılan kristal şeker miktarına ilişkin ambar mal çıkış belge dökümlerini; satın alınması halinde, söz konusu şekerin yalnızca ve doğrudan (aracısız olarak) kota kapsamında üretim yapan pancar şekeri üreticisi şirketlerden temin edildiğine ilişkin belge ve bilgilerin dökümlerini ekleyecek.

İNCELEME

Tebliğ kapsamında üretim veya ambalajlama yapan gerçek veya tüzel kişilerin bilgi ve belgeleri, gerektiğinde Kurum tarafından incelenecek. Tebliğ kapsamında üretim veya ambalajlama yapan gerçek veya tüzel kişilerin, bu Tebliğ kapsamındaki ürünlerinden, gerektiğinde Kurum tarafından numune alınarak analizi yaptırılacak.

Gerçekleştirilecek incelemeler sonucunda bu Tebliğe ve diğer ilgili mevzuata aykırı durumlar tespit edildiğinde Kurumu tarafından ilgili mevzuat çerçevesinde işlem yapılacak.

Tebliğ yayımı tarihinde yürürlüğe girecek.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.