Gidavitrini.com.tr - Güvenli gıda, tarım ve güncel gıda haberleri

Bakkal amca süpermarketlere karşı

Perakende

Organize perakendenin yaygınlaşmasıyla her geçen gün sayıları azalan bakkallar, yeni bir yapılanmayla tekrar ayağa kalkmaya çalışıyor.

Bursa Bakkallar Esnaf Odası tarafından bakkalların marketlerle rekabet ederek ayakta kalabilmesi amacıyla kurulan ve yalnızca odaya kayıtlı bakkalların alışveriş yapabildiği Bursa Bakkalım A.Ş'den (BAKTAŞ), bakkalların marketlerin başka yerlerden aldığı fiyatın daha düşüğüne istediği ürünü, istediği kadar alabildiği bildirildi. Merkez Yıldırım ilçesinde 2011 yılının mart ayında kurulan BAKTAŞ'da 12 kişi çalışıyor. 3 bin barkotlu ürünün bulunduğu yerden yalnızca odaya kayıtlı bakkallar ürün alımı yapabiliyor. Perakende satışın yapılmadığı ve Türkiye Patent Enstitüsü tarafından marka tescili yapılan BAKTAŞ'da, sipariş verilmesi durumunda bakkallara ücretsiz servis yapılabiliyor.

Bursa Bakkallar Esnaf Odası Başkanı Muhammed Nuri Örs, AA muhabirine yaptığı açıklamada, başkan olmadan aklında bulunan projeyi başkan olduktan hemen sonra hayata geçirmek için kolları sıvadığını söyledi. Yoğun uğraşlar sonucunda 1,5 yıl önce BAKTAŞ'ı kurduklarını belirten Örs, ''Bursa'da odamıza kayıtlı 3 bin 500 bakkal bulunuyor. Rakiplerine karşı zayıf kalan bu insanların marketlerle rekabet etmesi gerekiyordu. İlk başta 13 katılımcı ortakla burayı kurduk. Şimdi 119 ortağımız var. Bunun yanında da 3 bin 600 doğal ortağımız var'' dedi.

MARKETLERDEN DAHA UCUZA ÜRÜN ALIYORLAR
BAKTAŞ'ın bakkalların kendilerine yönelik oluşturdukları bir tedarik şirketi, toptan dükkanı hizmeti verdiğini anlatan Örs, şöyle devam etti:

''Buradan sadece Bursalı bakkallar alım yapabiliyor. Buranın bakkallara en büyük kolaylığı, bakkallarımız artık marketlerin aldığından düşük fiyata buradan ürün alabiliyor. Böylece de ayakta kalıyor ve rekabet edebiliyor. Bakkallarımız kurumsal kimlik kazandı. Kısa sürede oldukça büyüdük. Artık kamyonlarla ürün dağıtıyoruz. Ortaklarımız buraya gelip, istedikleri ürünlerini alıyor. İlk başta 300 ürünle başladık ama şimdi 3 binin üzerinde barkotlu ürün satıyoruz. Bakkalların istediği her türlü ürün var burada. Ortaklarımıza yönelik buradan her ay belli zamanda, büyük marketlerin yaptığı gibi 150 binin üzerinde insert yapıyor ve dağıtıyoruz.''

''TÜRKİYE ÇAPINDA BİR MARKA OLMA YOLUNDA İLERLİYORUZ''

BAKTAŞ'ı 500 bin lira ile kurduklarını dile getiren Örs, şunları kaydetti:
''Kısa bir süre önce KOSGEB'ten destek aldık. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından örnek proje olarak gösterildik. Türkiye'nin değişik illerindeki odalardan buraya gelip inceliyorlar ve kendi illerinde uygulamak için çalışmalara başladılar. Bundan sonraki hedeflerimiz daha da büyük. Artık ülke çapında bir kuruluş olmak için çalışmalar yapıyoruz. Orta vadede 'BAKTAŞ Ortak Satış Noktasıdır' yazısının bulunduğu ortak tabelaya geçmek istiyoruz. Artık üye bakkallarımız isimlerini değiştirmeden aynı tabela altında satış yapacak. Uzun vadeli hedefimiz ise kendi markalı ürünlerimizi üretmek ve daha sonra da Türkiye genelinde bunların satışını yapmak. Yani Türkiye çapında bir marka olma yolunda ilerliyoruz. ''

Örs, satışta ürün limiti olmadığını anlatarak, ''İsteyen bakkalımız istediğini istediği kadar alabiliyor. İster koli halinde isterse 3-5 artık kaç taneyse alabiliyor. Sistemi daha da geliştirmek için Ar-Ge ve ürün araştırma çalışmaları yapıyoruz. İnternet sitesi de kurduk. Yakın zamanda mail yoluyla da sipariş almaya başlayacağız'' diye konuştu.

sabah.com.tr

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.