Gidavitrini.com.tr - Güvenli gıda, tarım ve güncel gıda haberleri

Bahşiş kavgasını kimler ateşledi?

Restoran-Cafe

Telman İsmailov’un bir restoranda 10 bin dolar bahşiş vermesinin ardından garsonlar arasında çıkan kavganın son dönemlerde bir çok restoranda yaşandığı ortaya çıktı.

Antalya’daki Mardan Palace’ın sahibi Azeri Telman İsmailov’un bir restoranda 10 bin dolar bahşiş vermesinin ardından garsonlar arasında çıkan kavganın son dönemlerde bir çok restoranda yaşandığı ortaya çıktı.
Azeri Mübariz Mansimov, Reza Zarra ve Rus Roman Abramoviç gibi dünyanın en zengin işadamlarının tatil için Türkiye’yi seçtiğine dikkat çeken Türkiye’deki lüks restoran işletmecileri, “Rus ve Azeri zenginlerin yüksek bahşiş veriyor. Bu da garsonlar arasında tartışmaya neden oluyor” dedi.

Yabancı işadamları
Restoranda yüksek bahşişi daha çok yabancı işadamlarının verdiğini belirten Reina ve Suada’nın işletmecisi Mehmet Koçarslan, bu olayları son dönemlerde duyduğunu ve garsonların işletmedeki bahşiş sistemine uygun davranmamasından dolayı tartışmaların yaşandığını anlattı. Türkiye’de özellikle Rus ve Azeri işadamlarının eğlence mekanlarında yüksek bahşişler verdiğini belirten Koçarslan, “Bu olaylar doğru değil. Çalışanlar işletmelerin uyguladığı kurallara saygı göstermeli” açıklamasını yaptı.

İşletme karışmaz
Bahşiş sisteminin her işletmede farklılıklar gösterdiğini anlatan Turizm, Restoran Yatırımcıları ve İşletmecileri Derneği (TURYİD) Başkanı Kaya Demirer, “Her işletmenin farklı bir sistemi vardır. İşletmeler genelde bahşişlere karışmazlar. Garsonlar bahşişleri kendi aralarında eşit oranlarda paylaşırlar. Bahşiş müşterinin mekan ve çalışandan memnuniyet durumunu belli eder. İşletme sahipleri bu durumlara müdahale etmezler” diye konuştu.

Bahşiş sistemi dünyada nasıl
?Amerika: Bahşiş oranı genelde yüzde 10 olarak hesaba ilave ediliyor. Ancak bazı eyaletlerde bahşiş oranı müşteriye bırakılıyor.
İngiltere: Çoğu yerde bahşiş bedeli hesaba ilave edilir. Bahşiş oranı hesabın yüzde 10-15’i kadar
Fransa: Restoranlarda yabancılardan bahşiş beklenmese de hesabın yüzde 10 kadar bahşiş verilebilir.
Almanya: Gittiğiniz her yerde hesaba yüzde 10-15 oranında bahşiş ilave etmeniz beklenir.
Hindistan: Çoğu restoranda hesaba yüzde 10 bahşiş ilave edilir.
Japonya: Ülkedeki restoranlar müşterilerden bahşiş beklemez.
Brezilya: Restoranlarda hesaba yüzde 10 oranında bahşiş ekleniyor.

Aşçı bile pay alır

BAHŞİŞLERİ paylaşımı konusunda çalışanlar arasında zaman zaman tartışmalar yaşandığını belirten İstanbul Lokantacılar Odası Başkanı Sait Karabağlı, şu bilgileri verdi: “Bahşişler bir yerde toplandıktan sonra yüzdelik oranlarla dağıtılır. Bu çalışanların kıdemine ve yaptığı işe göre değişir. Toplanan bahşişten
aşçılar ve şef garsonlar en yüksek payı alır.”
Hürriyet
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.