Gidavitrini.com.tr - Güvenli gıda, tarım ve güncel gıda haberleri

Türkiye’nin en lezzetli 10 kenti

Yiyecek İçecek

Türkiye tam bir lezzet cenneti. Ülke genelinde bütün illerin yemekleri birbirinden lezzetli, ancak bazı vilayetler yemek kültürü ve sunumuyla bir adım öne çıkıyor.


Yemek deyince akla gelen ilk kent Gaziantep. Ama Gaziantep’in lezzetli yemekleriyle gözümüz kamaşıp, diğer lezzetli kentlerimizi görmemezlikten gelirsek Türk mutfağına büyük haksızlık yapmış oluruz. Türkiye’nin tüm kentleri çok lezzetli. Ama bazıları birkaç adım daha önde. Türkiye’nin en lezzetli 10 kenti belirlendi...

LEZZETİN BAŞKENTİ İSTANBUL
Türk mutfağının gözbebeği. Bütün Anadolu’nun lezzetli yemeklerini bulmak mümkün. Üstelik buradaki mekânlarda, ait oldukları kentlerdeki yemeklerden daha lezzetli. Çünkü aşçıların ve ustaların en ünlüleri, malzemenin en lezzetlisi yine İstanbul’da.
Ne yemeli: En lezzetli kebaplar, yine en lezzetli pideler burada. Fasulye konusunda Rize’yle, etli ekmekte Konya’yla, kahvaltıda Van’la, dönerde Bursa’yla, hamsili yemeklerde tüm Karadeniz’le, tantunide Mersin’le, kaburgadolmasında Diyarbakır’la yarışır. 
GAZİANTEP LEZZET MÜZESİ GİBİ
Gaziantep mutfağı gastronomimizin medarı iftiharı. İpekyolu üzerinde olduğu için kullanılan malzeme ve teknikler açısından bu kültürler köprüsünden süzülüp gelen bütün zenginliklerin biriktiği bir laboratuvar gibi.
Ne yemeli: Yörenin zahmetli yemeği yuvalama en başta tadılması gereken lezzetlerden. Alinazik kebap bir başyapıt. Onun dışında fıstıklı kebap gibi diğer kebaplar, zamanı gelince taze sarmısakla yapılan lahmacun, kaymaklı katmer, bütün baklava ve sarmalar üst düzey. Bir tek küşlemeyle bile zirveye oynamaya aday bir şehir. 
KASTAMONU GİZLİ LEZZET HAZİNESİ
Pek bilinmez ama Kastamonu, Gaziantep’le yarışacak kadar lezzetli bir kenttir. Tam 812 çeşit yemek var. Bu çeşitliliğin sebebi, aynı yemeğin, komşu kasabada başka malzemelerle pişirilmesi. Yemeğin yanı sıra Kastamonu, pastırmada da yükselen bir yıldız. Çoğu kişiye göre Kayseri’den daha iyi. 
Ne yemeli:  Pastırmalı ekmeğin mutlaka tadına bakın. Kanlıca mantarıyla yapılan yemekler çok lezzetli. Susamsız simitle yapılan tirit, tavuk suyu ve etiyle yapılan banduma sofraların baş tacı. Etli ekmek Konya’nınkiyle yarışır. Taşköprü’nün kuyu kebabı müthiş!
KONYA ÖZEL BİR YERE SAHİP
Konya, Selçuklu saraylarında şekillenen, Mevlevi gelenekleriyle olgunlaşan muhteşem bir mutfağa sahip. Konyalı Ateş Baz-ı Veli, dünyada adına anıt yaptırılan ilk aşçı. Türk mutfağından söz ederken Konya’ya özel bir bölüm açmak gerekir.
Ne yemeli: Bamya çorbasının tadı dillere destan. Çebiç, kuzu ciğerinin ızgarasıyla yapılıyor. Tandırda pişen kuzuysa öğle yemeğinde yeniyor. Etin yanında kuzunun yağlı suyuyla yapılan bulgur pilavı... Etli ekmek de Konya’nın gururu. Fırın kebabıysa bir baş yapıt. 

MALATYA MUTFAĞININ YILDIZI ET
Malatya mutfağının lezzetinin sırrı kullanılan malzemelerin çeşitliliği: Sebzenin, tahılın her türlüsü... Ama mutfağın yıldızı et. Onsuz yemek düşünülemez. Bu mutfağın baş aktörleri ev kadınları. Malzemeleri ustaca yan yana getirip, çok lezzetli yemekler yapıyorlar.

Ne yemeli: Nane soslu yoğurt çorbası bence çorbaların kralı. Bumba, keçi etli doğrama, tavşanlı yufka, nohutlu kaburga, boyun dolması, kâğıtkebabı, kayısı kebabı, kayısılı bademli pilav, erik ekşili külah dolması, kiraz yaprağı sarması... Malatya lezzetleri say say bitmez. 
MANTININ BAŞKENTİ İSE KAYSERİ
Kayseri mutfağı, Orta Anadolu’nun amiral gemisi. Un ve et kullanılarak muhteşem yemekler yapılıyor. Tabii akla hemen mantı geliyor. Tüm Anadolu kentlerinde mantı yapılır ama Kayseri mantısının yeri ayrı. Tam 36 çeşit mantı var. Ama mantıya takılıp, diğer yemeklere haksızlık yapmamak gerek.
Ne yemeli: Mantının tadına bakmamak olmaz. Bir çeşit etli pide olan ‘develi cıvıklısı’nın tadı da doyumsuz. Bazlamayla yapılan yağlama da bu kentin gururu. Ayvalı-tahinli yaprak sarması, fırın ağzı, kâğıtta pastırma ve pehli, mutlaka tadına bakılması gereken lezzetler. 
ANTAKYA TAM BİR LEZZET MOZAİĞİ Antakya mutfağı birçok kültürün zengin ve özel bir karışımı gibi. Lübnan’da yapılan bir Arap yemeğini de Toros Dağları’nda pişirilen bir Yörük lezzetini bulmak da mümkün.

Ne yemeli: Dillere destan humusu tatmadan dönmemek lazım bu şehirden. Lahmacun, kebaplar kadar içliköftesi de ağız sulandıran cinsten. Dibi tutmuş yoğurt, küflenmiş çökelek gibi başka yerde bulamayacağınız kendine has lezzetleri var. Fakat hangisini tercih ederseniz edin bu ziyafeti mangalda künefeyle taçlandırmak şart.
AFYON PATLICAN YEMEKLERİYLE ÜNLÜ
Aşçı denince akla hemen Bolu gelse de, Afyon bu konuda geri kalmıyor. Hamur, et ve sebze bu mutfağı şekillendiren üçlü. Türkiye’nin en lezzetli danaları Afyon ovalarında besleniyor. Afyonlular patlıcanı çok seviyor. Bu kentte 22 çeşit patlıcan yemeği pişiriliyor. 
Ne yemeli: Hamurişi sevenlerdenseniz tam yerine geldiniz. Haşhaşlı börek, ocak bükmesi, patlıcan böreği, tarihin en lezzetli yemekleri arasında. Aynı kelimeleri kavurmalı patlıcan kebabı, yoğurtlu et ve işkembe kızartması için de kullanmak yanlış olmaz. 
YÖRÜK LEZZETLERİ MUĞLA'DA
Muğla denince akla hemen tatil geliyor. Aslında lezzetin de önemli merkezlerinden. Mutfaklarında Ege’nin en keyif veren yemekleri pişiyor. Yörüklerin et geleneği, verimli ovalarda yetişen sebzeler ve muhteşem zeytinyağı bu mutfağın neden çok lezzetli olduğunun ipuçları. 
Ne yemeli: Börülceli alacapilavıyla lokum pilavının mutlaka tadına bakın. Ebegümeci kavurması, toptop köfteyi, pancar çorbasını, çiftlikkebabını, kuzu kapamayı yedikten sonra, yaşamınızın geri kalan bölümünü Muğla’da geçirmeye karar verebilirsiniz. 
ÇORUM MUTFAĞINDA RİTÜEL FARKI
Çorum mutfağı Hititlilerden miras. 300 çeşitten fazla yemek var. Çorum, ‘lezzet milli takımı’nın panter kalecisi gibi. Ayrıca, Çorum mutfağının temelinde yemeklerin birbiriyle uyumu ve kolay hazmedilecek şekilde sunulması yatıyor.
Ne yemeli: Taze asma yaprağıyla yapılan yırtma yemeği, düşleri bile zorlayacak kadar yaratıcı. Kıymayla doldurulan kuzugöbeği mantarı dolması, ayvalı yahni, Çorum köftesi, sırık kebabı ve kuru mantı da saraylara layık. Mutfağın kralıysa İskilip dolması. 
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.