İngiltere'de yapılan bir araştırmada, Omega 3'ün kansere karşı koruyucu etkisi olduğu açıklandı. Haftada en az 2 kez tüketlen somon, kansere yakalanma ihtimalini %30 azalttığı gözleniyor. Somon balığında bulunan prostaglandinler, insan vücudunda gelişen alerjik rahatsızlıklara da engel oluyor.
Bunların yanı somon, omega-3 yağ asitlerinin mükemmel kaynağı. Araştırmalar tüketiminin, kalp hastalıkları riskini azalttığını kanıtladı. Kadınlar üzerinde yapılan bir çalışmada balık tüketimi ayda birden daha az olanlarla ayda 1-3 arasında olanlar karşılaştırıldı. Çıkan sonuca göre, balık koroner kalp hastalıkları riskini yüzde 21 oranında azaltıyor. Bu oran; haftada bir kez balık tüketenlerde yüzde 29, 2-4 kere tüketenlerde yüzde 31 ve haftada 5ten daha fazla tüketenlerde yüzde 34e çıkıyor.
OMEGA-3 NEDiR?
Omega-3, vücut tarafından yapılamayan ve dışarıdan yiyeceklerle alınması gereken doymamış yağ asidi çeşitlerinden. Kendi içinde EPA (Eicosa Pentaenoic Acid) ve DHA (Docosa Haxaenoic Acid) olarak ikiye ayrılır. Omega-3 alımını sağlayabilmek için aslında birçok kaynaktan bahsedilebilir ama en iyi kaynağın balık olduğu bilinir.
milliyet.com.tr
'Somon balığı'nın mucize etkisi
'Somon balığı'nın mucize etkisi
Gidavitrini.com.tr - Güvenli gıda, tarım ve güncel gıda haberleri Gidavitrini.com.tr - Güvenli gıda, tarım ve güncel gıda haberleri
Yiyecek İçecek
Balıklarda bulunan Omega 3'ün birçok hastalığa iyi geldiği kanıtlatmışken, yeni bir etkisi daha keşfedildi.