Bayburt ve Gümüşhane yöresinde bol miktarda yetişen kuşburnunun kaynatılıp marmelat kıvamına getirildikten sonra, daire şeklinde bir kalıba dökülerek güneşte kurutulmasıyla hazırlanan ürün, yörede "kokoç" adıyla biliniyor.
Yöre halkı, C vitamini açısından zengin olan kokoça özellikle kış mevsiminde rağbet gösteriyor. Yaz mevsiminde hazırlanan ve sonbaharla birlikte satışa sunulan kokoçun soğuk algınlığına iyi geldiği belirtiliyor.
Bayburt'ta 53 yıldır baba mesleği olan aktarlığı sürdüren Yaşar Tugrul, kuşburnunun başta böbrek, basur, egzama ve şeker hastalıkları olmak üzere bir çok hastalığa derman olduğunu bildiklerini ifade etti.
Serin ve karanlık ortamda uzun yıllar saklanabilen kokoçtan hoşaf, çorba ve marmelat hazırlanabildiğini belirten Tugrul, kuru şekilde de tüketilebilen kokoçun 7.5 ile 12.5 lira arasında değişen fiyatlarla satışa sunulduğunu kaydetti.
Soğuk havalara karşı 'kokoç' kalkanı
Soğuk havalara karşı 'kokoç' kalkanı
Gidavitrini.com.tr - Güvenli gıda, tarım ve güncel gıda haberleri Gidavitrini.com.tr - Güvenli gıda, tarım ve güncel gıda haberleri
Yiyecek İçecek
Kuşburnu meyvesinin kurusundan hazırlanan "kokoç", zengin C vitamini içeriği ile yaklaşan kış mevsimine karşı ilgi görüyor.