Harran Üniversitesi (HRÜ) Gıda Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Hayoğlu, konuya ilişkin oldukça emek harcanarak hazırlanan mırranın günümüzde özünden uzaklaşmaya başladığını, tüketim oranının düştüğünü belirtti.
Harran Üniversitesi (HRÜ) Gıda Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Hayoğlu, konuya ilişkin oldukça emek harcanarak hazırlanan mırranın günümüzde özünden uzaklaşmaya başladığını, tüketim oranının düştüğünü belirtti.
Mırranın asıl lezzetinin yapım aşamasındaki zahmetinden geldiğini vurgulayan Prof. Dr. Hayoğlu, şunları kaydetti:
“Mırra sağlık üzerinde olumlu etkilere sahip. Uyarıcı etkiye sahip olduğu için dikkat toplamada ve konsantrasyon artırmada önemli bir görev üstleniyor. Aşırıya kaçmadan tüketilen mırra, baş ağrısına, selülite ve karaciğer hastalıklarına iyi geliyor. Mırranın, ayrıca uyarıcı, canlandırıcı ve yorgunluk giderici etkisinin yanında içiminin de verdiği farklı bir haz var.”
BÖLGE İNSANI VAZGEÇEMİYOR
Şanlıurfa'da son zamanlarda daha çok taziye ziyaretleri ve düğünlerde misafirlere ikram edilen, sıra gecelerinin vazgeçilmez içeceği “Mırra”, kentte en çok sevilen içecekler arasında yer alıyor.
Hazırlanışı oldukça zahmetli olan “Mırra”, kahve çekirdeklerinin iyice kavrulmasının ardından uzun süre dövülmesiyle toz haline getiriliyor. Daha sonra kaynatılan kahve, süzüldükten sonra tekrar kendine has cezvede kaynatılarak ikrama hazır hale geliyor.
Mırra'nın bilinmeyen faydaları
Mırra'nın bilinmeyen faydaları
Gidavitrini.com.tr - Güvenli gıda, tarım ve güncel gıda haberleri Gidavitrini.com.tr - Güvenli gıda, tarım ve güncel gıda haberleri
Yiyecek İçecek
Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin en önemli içeceklerinin başında gelen "Mırra" (Acı kahve) çok sayıda faydasının yanı sıra dikkat toplamada da etkili oluyor.