Her yıl Hıdırellez şenliklerinde tezgâhlarda yer alan ve o gün şenliğe katılan herkesin yediden yetmişe alıp evine götürdüğü cevizli helva (kaymaklı helva) enerji veren özelliği ve lezzetiyle Manisa’nın mesir macununu aratmıyor.
Odun ateşinde şeker, su, limon tuzu, çöven ve ceviz karışımından yapılan cevizli helvanın enerji veren bir özelliğe sahip olduğu da halk tarafından biliniyor ve beğenilerek tüketiliyor.
Ordu’nun Fatsa ilçesine bağlı Ilıca Mahallesi’nde gerçekleşen Hıdırellez şenliklerine katılan vatandaşların yüz 95’inin cevizli helvadan alarak ailesine götürdükleri gözlendi. Yıllardır ceviz helvası yaptığını söyleyen Birol Düzgün, “Biz cevizli helvayı yılın 12 ayı yapıyoruz. Tamamen organik bir yiyecek türüdür. Halk arasında ‘küskünleri barıştırır’ diye de tabiri var. Bizim bu cevizli helvayı hazırlamamız 3-4 saatlik bir emekle oluyor.” dedi.
İstanbul’dan gelerek Hıdırellez şenliklerine katılan Şenel Duran yıllardan beri bu tür etkinliklerde cevizli helvadan mutlaka alarak yediklerini ifade ederek, “Cevizli helva bizim çocukluğumuzdan beri gelenekselleşmiş bir yiyecek. İnsana güç verdiği söyleniyor. Bu, çok doğru. Şeker ve ceviz insan metabolizması için önemli.” diye konuştu.
Cevizli helva imalatçılarından Osman Şahin de bu işin dedelerinden kendilerine kaldığını söyleyerek, “Bu cevizli helvanın 100 yıllık mazisi var. Bu ürün enerjik bir ürün, Manisa’nın mesir macunu neyse, bizim de cevizli helvamız aynısı” ifadelerini kullandı.