Gidavitrini.com.tr - Güvenli gıda, tarım ve güncel gıda haberleri

Haftada iki kez balık tüketin

Yiyecek İçecek

Haftada iki kere balık tüketmek, vücudu kalp hastalıklarına karşı koruyor. Balık, çağın hastalığı stres ve depresyona karşı da bünyeyi koruyor.

Balık ve deniz ürünleri, toplam ve doymuş yağ içeriklerinin düşük olmasının yanı sıra protein ve vitaminler için mükemmel bir kaynaktır. Balık ve deniz ürünleri B1, B6, B12, Niasin, A ve D vitaminlerince zengindir ve yüksek miktarda Omega 3 yağ asidi içerir. Balık mineral içeriği ile de zengin bir besindir. Çünkü balık ve diğer deniz ürünlerinde iyot, selenyum gibi bol miktarda bulunan mineral bulunur.
Liv Hospital Diyet ve Beslenme Uzmanı Sanem Apa, "Haftada 2 defa yaklaşık 100 gram kadar balık tüketmek kalp hastalıklarından ölüm riskini ortalama yüzde 36 oranında azaltıyor" dedi.
HAFTADA İKİ DEFA BALIK TÜKETİN
Yapılan birçok gözleme göre temelinde balık olan bir diyet tüketenlerde kardiyovasküler hastalık riskinin daha düşük oranda olduğu görülmüştür ve kalp krizi riskinin azalmasında belirleyici etkide bulunmuştur. Binlerce katılımcı ile yapılan yaklaşık 20 çalışmanın ortak sonucu haftada 2 defa yaklaşık 100 gram kadar balık tüketerek kalp hastalıklarından ölüm riskini ortalama yüzde 36 oranında azalttığını gösteriyor. Haftada 2 kez balık tüketerek aldığınız Omega 3 yağ asitleri kan basıncını düşürürken, damar fonksiyonlarını etkin kılar ve trigliserid seviyesini düşürür. Bu da kalp sağlığı açısından koruyucu etki yaratır. Son yıllarda yapılan çalışmalar en azından ayda birkaç kez bile balık yemenin kardiyovasküler hastalıkların gelişimini azaltmaya yardımcı olabileceğini belirtiyor.
KIZARTMA YERİNE BUĞULUMA
Bazı deniz ürünleri yüksek kolesterol içerdiklerinden bu ürünler kötü bir üne sahiptir. Ancak biz şunu biliyoruz; kandaki kolesterol, kolesterolden zengin besinleri tüketmekten çok doymuş yağ içeriği yüksek olan besinleri sıklıkla tüketmekten kaynaklanır. Birçok deniz ürünü toplam yağ miktarı bakımından düşük seviyededir, bu nedenle deniz ürünlerini doğru miktar kontrolü ile tüketmek gerekir. Fırınlama, buğulama, ızgara yapma gibi düşük yağlı pişirme yöntemlerini tercih ederek tüketmek kızartma yaparak tüketmeye göre çok daha doğrudur.
ANNE ADAYI HAFTADA 2 KEZ BALIK TÜKETMELİ
Yetersiz Omega 3 yağ asidi alımı da aynı şekilde bebeğin beyin fonksiyonları açısından olumsuzdur. 12 bin hamile kadının katılımı ile yapılan bir çalışmada haftada 2 kez balık tüketen anne adaylarının çocuklarının zeka, davranış ve gelişim testi sonuçları yemeyenlere göre daha yüksek bulunmuştur. Bebek beyin gelişimi ve sinir sistemi üzerinde Omega 3 yağ asidi çok önemlidir. Annenin hamilelik sürecinde ve emzirme sürecinde aldığı Omega 3 yağ asidi bebeğin beyin fonksiyonlarının gelişmesini destekler. Balık ve Omega 3 yağ asitlerinin yeterli alınması, vücuttaki yağ hücresi miktarının yağ hücrelerinde azalmasını saglar. Bu da yine agırlık kaybı saglamak isteyen kisilerin kilo kontrollerinde olumlu etki yaratır. Yapılan bir çalışmada Omega 3 yağ asidinin hücre gelişimi, farklılaşması ve yağ yıkımı üzerine etkilerinin incelemiştir. Hücre yağ hacminin gelişiminin engellenmesi vücutta ağırlık artısına karsı koruyucu olacağından obezite ile mücadelede mutlaka beslenmede balığa yer verilmesinin gerekliliğini ortaya koyuyor. Ancak bu tüketimlerde doğru pişirme yöntemlerinin de kullanılması gerekir. Haftada 2 kez balığınızı ızgara, fırın veya buğulama yöntemi ile pişirmeniz sağlıklı beslenme açısından önemlidir.
SAĞLIKLI YAŞLILIK İÇİN BALIK YİYİN
Türkiye yüzde 7.7 yaşlı oranı ile yaşlı ülkeler grubuna girdi. Yaşam süresinin artması ile sağlıklı yaşlanma ve kaliteli yaşam sürme daha da önem kazandı. Yaş ilerledikçe sağlığımızı korumak için daha fazla çaba harcamamız gerekiyor. Yaşlandıkça birçok nedenle (ağrılar, kilo, isteksizlik, yalnızlık) fiziksel aktivite azalıyor, birçok hastalığın ortaya çıkışı hızlanıyor. İleri yaşta balık yemenin çok önemli olduğunu söyleyen Liv Hospital Iç Hastalıkları Uzmanı Dr. Alev Özsarı, "Özellikle yaşlılar haftada en az 2-3 kez balık tüketilmelidir. Protein, enerji, vitamin, mineral ve sindirebilirlik yönünden önemli bir gıdadır. Yaşlılarda oluşan çiğneme sorunlarında da balık, yenmesi kolay bir besindir" diyor.
TAZE BALIK NASIL ANLAŞILIR?
* Gözleri saydam, parlak ve dışa bombelidir. 
* Eti diri ve serttir. 
* Üzerine parmakla bastırdığınızda çukur kalmaz. 
* Pulları düz, sıkça, derisine yapışık ve parlaktır. 
* Solungaçları parlak kırmızı renktedir. 
* Kuyruğu gevşekçe sallanmaz. 
* Suya bırakıldığında dibe çöker.
UYGUN SAKLAMA KOŞULLARI
Balıkları dondurmadan önce hafifce tuzlamakta yarar vardır. Etin diriliğini muhafaza eder. Balıkları donmuş olarak muhafaza ederken dikkat edilecek önemli bir hususta çözülmüş balıkları tekrar dondurmamaktır. Balıklar genelde oda sıcaklıgında (20 °C) 20 saat süre ile tazeliklerinden bir şey kaybetmeden durabilirler. Bu kış ayları için geçerli olup, yaz aylarında klimasız ortamlarda bu süre oldukça kısalır. Eğer bu süre 20 saati geçecekse muhakkak temizlenip buzdolabına konulmalıdır. Buzdolabının +5 °C'lık hacminde 3 gün, tek yıldızlı buzdolaplarının buzluklarında (0 ila -5 °C arasında) 14 gün saklanabilir.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.