Gidavitrini.com.tr - Güvenli gıda, tarım ve güncel gıda haberleri

Elazığ'ın lezzet hazinesi keşfe hazır

Yiyecek İçecek

Türkiye'nin lezzet haritası çalışmasına göre Türkiye'de çeşit bakımından Gaziantep'ten sonra en zengin mutfağa Elazığ ili sahip.

Ankara Ticaret Odası ve Ankara Patent Bürosu'nun Türkiye'nin lezzet haritası çalışmasına göre Türkiye'de çeşit bakımından Gaziantep'ten sonra en zengin mutfağa sahip il, Elazığ. Bu çalışmaya göre toplam 154 çeşit yemek, tatlı ve içecekten oluşan Elazığ mutfağı gerçek bir hazine.

Ancak kıymeti bilinmeyen, yaşatılamayan, belki de gelecek nesillerin hiç bilmeyeceği bir hazine. Et yemeklerinden, zengin çorba çeşitlerine kadar birçok çeşit mevcut Elazığ mutfağında. Bu kadar çeşidi tek tek anlatabilmek tabii ki mümkün değil. Elazığ mutfağında en beğenilen lezzetlerden biridir gömbe. Kulak memesi kıvamında, kepekli undan hazırlanan unla yufkası hazırlanır. Çok küçük doğranan soğan tereyağında kavrulur ve tereyağında bir miktar suyla pişirilir. İsteğe göre daha önceden kavrulmuş az veya orta yağlı kıyma veya kavurma soğanla beraber bir miktarda daha kavrulur. Biraz pul biber bu noktada iyi gider. Sonra bir kat kıyma, bir kat dövülmüş ceviz olacak şekilde yumurta büyüklüğünde hamurla açılan yufkadan 25-30 katlı bir şaheser ortaya çıkar.

Ancak en iyi lezzeti elde edebilmek için iyi malzeme ve işçilik her zamanki gibi çok önemli. Bir başka özel lezzet de özellikle yaz aylarında vazgeçilemeyen soğuk çorba. Soğuk ayran aşı ya da soğuk Harput çorba da denir. Önceden kaynatılmış ve 1 gece beklemiş dövme, yoğurt ve nohudun birleşimi. Yoğurtla beraber kaynatılmıyor. Dövmenin suyunu aldıktan sonra, önceden haşlanmış nohut (nohut isteğe bağlı, konmayabilir) ve yoğurt karıştırılıyor. Karıştırırken, ayran yapar gibi, çorba kıvamına gelene kadar yavaş yavaş su ilave ediliyor. Bu esnada bir iki diş rendelenmiş sarımsak da ekleniyor. Sonra en iyi lezzet için biraz soğutuluyor. En son üzerine serpiştirilen maydanoz ve reyhanla servis yapılıyor. Yapılışı kolay ve harika bir lezzet. Yoğurdu doğal olmalı. 

Sırın ise Elazığ’a has bir lezzet. Sırın için hazırlanan, normal börek yufkasından daha ince olan sırınlık yufka ile yapılır. Yufka ince ince uzunlamasına kesilir, sonra rulo haline getirilir. Üzerine sarımsaklı yoğurt eklenir. En son tereyağı eritilmiş tereyağı üzerinde gezdirilir. Hoş bir lezzet. Elazığ’da taş ekmeği denilen, krep benzeri ince hamur, içine kavurma ve kaşar konduktan sonra rulo edilip, hafif un ile yüksek ateşte kızartılmasıyla hazırlanıyor. Kavurma da lezzetli olduğu için börek çok güzel oluyor.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.