Baklava ile başlayan ve lokumla alevlenen yöresel ürünlerin başka ülkeler tarafından sahiplenilmesi olayında sıra lahmacuna geldi. Konu hakkında açıklama yapan Yrd.Doç.Dr.İlkay Gök, “Lahmacundan yurtdışında Ermeni pizzası olarak bahsediliyor” dedi. Ermenistan'ın lahmacuna sahip çıktığını belirterek Türkiye gündemine oturan Sahan Yönetim Kurul Başkanı Tahir Tekin Öztan'ın ardından bir uyarı da Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. İlkay Gök'ten geldi.
Gök, “Baklavanın başına gelen lahmacunun da başına gelmesin” dedi. Türk yemekleri arasında lahmacunun önemli bir yere sahip olduğunu belirten İlkay Gök, şunları söyledi:
“Sahan Yönetim Kurulu Başkanı Tahir Tekin Öztan'ın işbirliğiyle lahmacunu dünyanın pek çok ülkesinden akademisyenin katıldığı uluslararası 6. Central European Congress on Food' adlı gıda kongresinde tanıtmak amacıyla çalışmalara başladığımızda, yurtdışındaki yemek sitelerinin çoğunda lahmacundan ‘Ermeni pizzası' olarak bahsedildiğini gördük. Türk siteleri dışında pek çok Amerikan yemek sitesi, bunun yanında diğer ülkelerin sitelerinin lahmacundan Ermeni pizzası olarak bahsetmesi tanıtım konusunda gerçekten ne kadar yetersiz kaldığımızı gösteriyor.”
Uluslararası tescil şart
“Baklavayı Yunanistan sahiplenmek istemişti, şimdi de benzer risk lahmacun için söz konusu” diyen İlkay Gök, bundan dolayı en kısa süre içinde lahmacun başta olmak üzere Türk yemeklerinin uluslararası tescil alması gerektiğini söyledi.
Sabah
‘Lahmacun’a Ermeni pizzası yakıştırması!
‘Lahmacun’a Ermeni pizzası yakıştırması!
Gidavitrini.com.tr - Güvenli gıda, tarım ve güncel gıda haberleri Gidavitrini.com.tr - Güvenli gıda, tarım ve güncel gıda haberleri
Yiyecek İçecek
Türkiye’ye ait yöresel lezetlerin başka milletler tarafından sahiplenilmesi baş ağrıtıyor. Son kurban lahmacun olmak üzere…