Amasra'nın Çakrazşeyhler köyünde babadan oğula miras kalarak işletilen tarihi su değirmeni, gelişen teknoloji ve un fabrikalarının açılması nedeniyle çiftçilerden yeterli ilgiyi görmese de aile geleneğinin devamı olarak kapısını yıllardır ziyaretçilerine açık tutuyor.
Yarım tonluk değirmen taşı halen dönen ve tahıl öğütmeyi sürdüren değirmen, asıl işlevinden daha çok bölgeye gelen turistlerin özellikle fotoğraf çekmek için tercih ettiği mekanların başında geliyor.
Tarihi değirmenin son işletmecisi İsmail Arslan (82), AA muhabirine, dedelerinden kalan değirmeni 50 yıldır kendisinin çalıştırdığını, suyun gücüyle hareket eden taşla tahılları öğütüp un haline getirirken hiçbir teknolojik imkandan yararlanmadıklarını söyledi.
Bölgedeki çok sayıdaki değirmenin zamanla teknolojiye yenik düşmesi ve insanların hazır una yönelmesi sonucu kapandığını anlatan Arslan, ''Geçmişte insanların öküz arabalarıyla çuvallar dolusu tahıllarını buraya getirir, günlerce sıra bekledikleri olurdu. Teknolojinin gelişmesi değirmenlere ilgiyi azalttı. Üretim artık eskisi gibi değil. Buğday öğüterek evinde ekmek yapan çok az kişi kaldı" şeklinde konuştu.
Arslan, değirmene artık tahıl getiren çiftçilerden çok, fotoğraf çekmeye gelen turistleri ağırladıklarını ifade ederek, "Bölgede yaşayan Rumlardan devraldığımız değirmen, turistlerin ilgisini çekiyor. Amasra'ya her yıl gelen binlerce turist buraya uğruyor. Artık aile geleneğimizin sonuna gelmek beni üzüyor. 5 çocuk ve 13 torunumdan bu işi devam ettirecek kimse yok" diye konuştu.
"Değirmenler turizm için önemli"
İl Kültür ve Turizm Müdürü Fuat Dursun ise il genelinde 50'ye yakın tarihi değirmen bulunduğunu ancak birçoğunun teknolojinin gelişmesi sonucu kapanmak zorunda kaldığını belirtti.
Söz konusu değirmenlerin turizme kazandırılmasının kent turizmine olumlu katkı yapacağını vurgulayan Dursun, "Kurucaşile ve Amasra ilçelerinde tarihi değirmenler var. Kapanarak atıl duruma gelen bu değirmenleri, turizm amaçlı kullanabiliriz. Yılda binlerce turistin geldiği Amasra ilçesindeki bu veya diğer değirmenler, özellikle foto safariler için vazgeçilmez mekanlar arasında gelmektedir. Değirmenler turizm için önemli bir değerdir, bu konuda çalışmalar yapıyoruz" ifadesini kullandı.
Tarihi değirmenin çarkı artık turizm için dönüyor
Tarihi değirmenin çarkı artık turizm için dönüyor
Gidavitrini.com.tr - Güvenli gıda, tarım ve güncel gıda haberleri Gidavitrini.com.tr - Güvenli gıda, tarım ve güncel gıda haberleri
Kültür & Sanat
Amasra'da 300 yıllık su değirmeni, geçmişte tahıl öğütmek için verdiği hizmeti turizme katkı sağlayarak sürdürüyor.