Gidavitrini.com.tr - Güvenli gıda, tarım ve güncel gıda haberleri

"Sıvı altın"ın zaman tünelinde geçmişe yolculuk

Kültür & Sanat

Zeytinyağı Müzesi, ziyaretçilerini, zeytinyağı üretimiyle ilgili geçmişten bugüne yolculuğa çıkarıyor.

Küçükkuyu Beldesinde yaklaşık 13 yıldır faaliyet gösteren Özel Adatepe Zeytinyağı Müzesi, ziyaretçilerini, zeytinyağı üretiminin geçmişten bugüne yolculuğa çıkarıyor. Müzede 2 bin yıllık amforalar, 350 yıllık ahşap mengene, yağ lambaları gibi araç ve gereçler sergileniyor.

Çanakkale’nin Ayvacık ilçesine bağlı Küçükkuyu beldesinde yaklaşık 13 yıl önce kurulan özel müzede hem geleneksel usullerle zeytinyağı üretiliyor hem de tarihi ahşap mengene, yağ lambası ve amforalar sergileniyor.

Müzeyi gezenler, bir taraftan "sıvı altın" olarak bilinen zeytinyağının eskiden nasıl üretildiğini görüyor, öbür yandan antika eşyalar arasında geçmişe yolculuk yapıyor.

Özel Adatepe Zeytinyağı Müzesinin kurucusu Haluk Yurtkuran, yaklaşık 13 yıl önce 3 arkadaşıyla kurduğu yapının, Türkiye'nin ilk zeytinyağı müzesi olduğunu söyledi.

Yerli ve yabancı ziyaretçilere zeytinyağı kültürüne ait eski kaplarla üretim tekniklerini gösterdiklerini kaydeden Yurtkuran, binanın alt katında, eski usul taş baskı zeytinyağı üretimine devam ettiklerini anlattı.



Sonbaharda müzeyi ziyaret edenlerin geleneksel usulde zeytinyağı üretimine tanıklık ettiği bilgisini veren Yurtkuran, binanın girişinde eski saklama kapları olan küplerle modern paslanmaz çelik saklama kaplarının bir arada bulunduğunu, böylelikle eski ile yeninin karşılaştırıldığını kaydetti.

Binanın ikinci katında, yani müze bölümünde ahşap mengene, pres, amfora ve zeytinyağına ait kaplar bulunduğunu ifade eden Yurtkuran, eski yağ lambaları ve fatura, irsaliye gibi yazılı ve görsel malzemeleri de sergilediklerini belirtti.

Zeytinyağı üretimine yönelik eşyaları bulmaya, toplamaya çalıştıklarını dile getiren Yurtkuran, müzede, yazılı ve görsel malzemeyle zeytinyağının çağlar boyunca nasıl üretildiği, zeytinin nasıl evcilleştirildiği ve insanların kullanımına sunulmasına ilişkin açıklamaların İngilizce ve Türkçe olarak yer aldığını kaydetti.

Müzeyle yörenin asıl ekonomik gelir kaynağı olan zeytinciliğin sürdürülebilirliğine katkı sunmak istediklerini söyleyen Yurtkuran, Kültür ve Turizm Bakanlığı denetiminde olan müzeyi en çok Almanya, Japonya, Hollanda ve ABD'den gelen turist gruplarının ziyaret ettiğini, yılda yaklaşık 60 bin kişinin binayı gezdiğini sözlerine ekledi.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.