Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cengiz Ermiş, sıcak havalarda sebzelerden oluşan hafif gıdalar, ara öğünlerde meyveler ve bol bol sıvı tüketimini önererek, bunaltan sıcaklarda insanlara Akdeniz mutfağını tavsiye etti.
Ermiş, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, son günlerde mevsim normallerin üzerinde bir sıcak havanın hakim olduğunu ve sıcak havalarda insanların beslenmelerine daha dikkat etmeleri gerektiğini söyledi.
Sıcak ve nemli havalarda vücutta ciddi oranda sıvı kaybı yaşandığını ifade eden Ermiş, sıvı kaybı ile tüm organlar için gerekli olan bazı maddelerin de seviyesinde düşüşler olduğunu dile getirdi. Böyle bir durumda ilk etkilenen organlardan birinin de kalp olduğuna işaret eden Ermiş, ''Sıvı kaybı yaşayan vücutta kalp daha fazla ve hızlı çalışmak zorunda kalıyor. Böylece kalp daha fazla yoruluyor, daha fazla enerji harcıyor ve insan sağlığını olumsuz etkiliyor''
Bu durumun kalp hastası olan kişiler için ciddi bir tehdit oluşturduğunu belirten Prof. Dr. Ermiş, kalp hastası olmayan insanlar açısından da olumsuz sonuçlar doğurabileceğini bildirdi.
Sıvı kaybına bir de yanlış beslenme eklendiğinde kişide hayati tehlikelere neden olabilecek tablolar ortaya çıktığını anlatan Ermiş, özellikle sıcak havalarda beslenmeye dikkat edilmesi gerektiğini savundu. Sıcak havalarda normal günde alınan sıvıdan daha fazla sıvı tüketilmesi ve kalbi yoracak yiyeceklerden uzak durulması gerektiğini vurgulayan Ermiş, insanların sindirimi zor olan çok yağlı besinlerden, kızartmalardan, yağlı et ürünlerinden kaçmalarını istedi.
Kırmızı ve beyaz et ürünlerinin yağsız olarak ızgara ya da haşlama şeklinde tüketilmesini öneren Ermiş, ''Yaz aylarında ana menünüz, bol meyve, protein ve bol sıvı olmalı. Sebzelerden oluşan hafif gıdalar, ara öğünlerde meyveler ve bol bol sıvı tüketilmeli, yani ideal beslenme diyeti Akdeniz mutfağı'' diye konuştu.
Çok ağır tatlı, hamur işi besinlerin de tercih edilmemesi gerektiğini belirten Ermiş, diyabet hastası olmayanlar için karpuz ya da kavunun ideal bir besin maddesi olduğuna işaret etti. Günde 2 litre civarında su tüketilmesi gerektiğini ifade eden Ermiş, sigara ve alkolden de mümkün olduğunca uzak durulması gerektiğini bildirdi.
Kalp ile midenin iki komşu organ olduğunu hatırlatan Ermiş, ''Mide ne kadar dolu, ne kadar yoğun çalışırsa onun yansımaları kalbe olumsuz etkiliyor, kalbin yükü daha da artıyor. Çok ağır öğünle, yağlı yemeklerle doldurulmuş mide, sıcaktan olumsuz etkilenen kalbi daha da yoracaktır'' dedi.
Ayrıca insanların güneş ışınlarının yeryüzüne dik açıyla geldiği saatlerde güneşli havada fazla kalınmamasını, spor ya da egzersiz yapılmamasını öneren Ermiş, ''Kalp hastalığım yok, her istediğimi yiyebilirim, yapabilirim' gibi bir yaklaşım yanlış. Rahatsızlanmamak için bu hususlara dikkat etmek gerekiyor. Asıl stratejimiz hastalanmadan önce tedbirlerimizi almak'' dedi.
Prof. Dr. Cengiz Ermiş, özellikle son bir haftada yaşanan sıcak hava nedeniyle acil servise gelen hasta sayısında yüzde 25 oranında bir artış yaşandığını söyledi. Ermiş, hastaların şikayetlerinde ise aşırı sıvı kaybı ve beslenme hataları yer aldığını bildirdi.
''SICAK HAVA YAŞAM KALİTESİNİ DAHA DA DÜŞÜRÜYOR"
5 yıldır kalp rahatsızlığı çeken ve tedavi için Eskişehir'den Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne gelen 49 yaşındaki Mürfet Çam da, sıcak havalarda kalbinin kendisini daha da zorladığını kaydetti. Aşırı yağlı ve tuzlu yemeklerden kaçındığını, sıvı tüketimine önem verdiğini söyleyen Çam, ''Aksi takdirde nefes almakta zorlanıyorum. Kalbim sıkıştırıyor ve zor anlar yaşamama neden oluyor. Sıcak hava yaşam kalitemi daha da düşürüyor'' dedi.
Yazın menüsü Akdeniz mutfağı mı?
Yazın menüsü Akdeniz mutfağı mı?
Gidavitrini.com.tr - Güvenli gıda, tarım ve güncel gıda haberleri Gidavitrini.com.tr - Güvenli gıda, tarım ve güncel gıda haberleri
Güncel
Prof. Dr. Cengiz Ermiş, sıcak havalarda insanların beslenmelerine daha dikkat etmeleri gerektiğini söyledi.