Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Okul Sütü Projesi'nin, büyüme çağındaki çocukların beslenmesi açısından çok önemli bir başlangıç olduğunu belirterek, projenin önümüzdeki eğitim-öğretim yılında peynir, yoğurt gibi süt ürünleriyle de çeşitlendirilmesi, yasal bir zemine oturtularak sürekli hale getirilmesi hale gerektiğini bildirdi. Bayraktar, okulların tatile girmesi dolayısıyla yaptığı açıklamada, 2011-2012 eğitim-öğretim yılının ikinci yarısında başlatılan Okul Sütü Projesi'ni çok yerinde bir uygulama olarak gördüklerini ve TZOB olarak tam destek verdiklerini belirtti.
Projenin 2 Mayıs'ta hayata geçirildiğini hatırlatan Bayraktar, öğrencilere süt dağıtımının başladığı tarihin, süt üretiminin arttığı döneme denk getirilmesinin, sütte fiyat istikrarının korunması açısından da çok yerinde olduğunu ifade etti.
Sürekli hale getirilmeli Uygulamanın 2012-2013 eğitim-öğretim yılında da devam ettirilmesini istediklerini vurgulayan Bayraktar, ''Proje, önümüzdeki eğitim-öğretim yılında peynir, yoğurt gibi süt ürünleriyle de çeşitlendirilmeli, yasal bir zemine oturtularak sürekli hale getirilmelidir'' ifadesini kullandı.
Uzun vadede yürütülecek Okul Sütü Projesi sayesinde Türkiye'de süt kalitesi yükselirken, aynı zamanda hayvancılık ve hayvancılıkla ilişkili diğer sektörlerin de gelişeceğine işaret eden Bayraktar, bu sektörlerde istihdam kapasitesinin artacağını belirtti.
Yine Okul Sütü Projesi ile beslenme yetersizliğinden kaynaklanan gelişim bozukluklarına yönelik yapılan harcamaların azalacağına dikkati çeken Bayraktar, şunları kaydetti:
''Türkiye, Okul Sütü Projesi'nden ekonomik anlamda da topyekun bir fayda sağlayacaktır. Bu tür programlar; sağlıklı nesillerin yetişmesi açısından sosyal; tüketim alışkanlıklarının artırılarak süt ve süt ürünlerine talep yaratılması ve süt sektöründe arz-talep dengesinin sağlanması açısından da ekonomik fayda sağlamaktadır.
Bu nedenle, sağladığı fayda ve gelişmiş ülkelerdeki uygulamalar dikkate alındığında, bu projenin başlatılmasının yanında, ayrıca bu projenin peynir, yoğurt gibi süt ürünleri ile çeşitlendirilmesi ve mutlaka yasal bir zemine oturtulması gerektiğine inanıyoruz. Böylece, bu programların uygulandığı ülkelerdeki gibi sağlıklı nesillerin yetiştirilmesi devlet garantisine alınmış olacaktır.''
Nihai hedef ''kahvaltı'' olmalı
Eğitimde başarıyı yakalayabilmek için belli şartların yanı sıra sağlıklı beslenmenin gerekliliğine işaret eden Bayraktar, söz konusu büyüme çağındaki çocuklar olduğunda, sağlıklı ve yeterli beslenmenin daha da önemli hale geldiğini belirtti.
Türkiye'nin özellikle sosyoekonomik koşulları da dikkate alındığında, ilköğretim çağındaki çocukların çok yakın bir gelecekte, güne kahvaltıyla başlamalarının sağlanmasının büyük önem taşıdığını ifade eden Bayraktar, şu değerlendirmelerde bulundu:
''Okul Sütü Projesi ile gerek Milli Eğitim Bakanlığımız, gerekse Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımız çok önemli bir tecrübe kazanmıştır. İlgili bakanlıklarımızın yanı sıra çeşitli kamu ve özel kurum ve kuruluşların ortak bir paydada gerçekleştirecekleri işbirliğiyle ilköğretim çağındaki çocuklarımızın, gelişmiş ülkelerdeki akranları gibi okullarında güne kahvaltıyla başlamaları sağlanmalıdır. Projenin nihai hedefi ise gelişmiş ülkelerdeki gibi her öğrenciye kahvaltı verilmesi olmalıdır.
Okul Sütü Projesi ile başlayan uygulamanın, süt ürünleri (peynir, yoğurt, ayran), meyve suları, zeytin, bal, pekmez, reçel, fındık, kuru incir, kuru kayısı gibi yiyeceklerle zenginleştirilerek ilköğretim okullarının tamamında, bir ulusal sosyal sorumluluk projesi halinde kahvaltıya dönüştürülmelisini diliyorum.''
TZOB peynir ve yoğurt dağıtımı istedi
TZOB peynir ve yoğurt dağıtımı istedi
Gidavitrini.com.tr - Güvenli gıda, tarım ve güncel gıda haberleri Gidavitrini.com.tr - Güvenli gıda, tarım ve güncel gıda haberleri
Güncel
TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar’dan Okul Sütü Projesi'ne tam destek. Bayraktar, sütün yanında peynir ve yoğurt dağıtılmasını önerdi.