Gıdavitrini - Tüketiciler Derneği (TÜDER)'den balık tartışmasıyla ilgili açıklama geldi. Dernek tarafından yapılan yazılı açıklamaya göre, tüketiciler son tartışmayla birlikte balık yemekten bile korkar oldu.
TÜKETİCİLER ARTIK “BALIK” YEMEKTEN DE KORKAR OLDULAR !
TÜDER tarafından yapılan yazılı açıklamada gıda güvenliğiyle ilgili yapılan televizyon programında ifşa edilen bilgilerin 'skandal' niteliğinde olduğu vurgulanarak şunlar dile getirildi:
"Peki ne yiyelim?
Gün geçmiyor ki gıda güvenliği ile ilgili “Skandal” bir haber duyulmasın!
Bir televizyon programında her zamanki gibi “Gıda Güvenliği” ile ilgili gerçekleri ortaya çıkaran Can Demir, bu kez de “İstanbul’da Kumkapı sahili balıkçılar çarşısı, Kartal sahili balıkçılar çarşısı, Üsküdar balıkçılar çarşısı, Ümraniye balıkçıları ve iki ünlü market zincirinin balık reyonlarından” 30 farklı balık numunesi alarak laboratuvarlarda analiz ettirdi. Çıkan sonuç ürkütücü; 30 numuneden 11′inde kanserojen ağır metaller bulundu. Yapılan analizlerde en çok kurşun oranının yüksek çıkması, endişelerin daha da artmasına neden oldu.
Denizlerdeki kirliliğin balıklara da bu denli bulaşması ve bu konuda kamudan şimdiye kadar “Uyarıcı” bir bilgi gelmemesi çok düşündürücü!
Marmara Denizi çok kirli, içindeki balıklar ondan da kirli! Yapılan analizler bunu gösteriyor ve Marmara Denizinde bulunan ve içinde kanser yapan maddelere rastlanan balıklar:
Mezgit, dil, kalkan, kırlangıç balıkları tüketilmeye uygun değil.
Lüferde normal değerlerden 10 kat daha fazla ağır metal (kurşun),
Kültür çupra ve levrek,
Midye, hamsi ve denizalasında ise sağlığa zararlı civa, kadmiyum, kurşun gibi 3 çeşit kanserojen ağır metal;
Hamside en fazla 0,3 olması gereken civa oranı 0,735, en fazla 0,05 olması gereken kadmiyum oranı yüzde 0,196 ve en fazla 0,3 olması gereken kurşun oranı yüzde 2,389,
Tüketici dostu Can Demir yanında; İstanbul Üniversitesi Su ürünleri Fakültesi Deniz Biyolojisi Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Gülşen Altuğ, İstanbul Üniversitesi Deniz Bilimleri ve İşletmeciliği Enstitüsü Kimyasal Oşinografi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nuray Balkıs, Prof. Dr. Kenan Demirkol gibi tüketici güvenini kazanmış bilim adamları ile birlikte; mezgit gibi dip balıklarının ve özellikle midyelerin kesinlikle tüketilmemesi uyarılarını TÜDER olarak bir kez daha yineliyor ve kamuoyunu bilgilendirmeyi bir görev sayıyoruz."
TÜDER'den "balık baştan kokuyor" çıkışı!
TÜDER'den "balık baştan kokuyor" çıkışı!
Gidavitrini.com.tr - Güvenli gıda, tarım ve güncel gıda haberleri Gidavitrini.com.tr - Güvenli gıda, tarım ve güncel gıda haberleri
Güncel
Son günlerin en ateşli tartışma konusuna TÜDER de dahil oldu. "Balık baştan kokuyor" diyen TÜDER, bir açıklama yaparak Dr. Can Demir'e ve Deşifre programına tam destek verdi.