Şanlıurfa'da bölge insanının vazgeçilmez damak tatlarının başında gelen isot (pul biber) uzun ve zahmetli bir sürecin ardından tarlalardan kullanıma hazır hale geliyor.
İlkbahar aylarının son günlerinde ekilip, yazın yapılan sulamanın ardından sonbaharda vatandaşlar tarafından tarlalardan toplanan biberler, kamyonlarla satılacakları hale getiriliyor. İsot hazırlayarak geçinen aileler tarafından satın alınarak, evlere veya bahçelere götürülen biberler, burada yıkandıktan sonra saplarından ve çöplerinden arındırılıyor. Elle parçalandıktan sonra yerlere serilen naylonların üzerinde bekletilen biberler gün içerisinde ters yüz edilerek güneşte tamamen kurutuluyor. Rengi koyulaşan kurumuş biberler makinelerde pul biber haline getirildikten sonra, zeytinyağıyla harmanlanarak o eşsiz tadı ve parlaklığı kazanıyor.
İsotun kilosu, kalitesine göre 15 ile 30 TL arasında değişen fiyatlarla satılıyor.
Her yıl 3 ay boyunca pul biber ve salçalık biber hazırlığı yaptıklarını ve onlarca kadının çadırlarda çalışarak tonlarca isot ve salçalık biber çıkardığını anlatan üretici Ayşe Polat, " bir çuval biberi 3 ile 3,5 TL karşılığında temizliyoruz. İsot temizlemek oldukça zor, acının üzerine birde güneşin yakıcılığı eklenince bizi bayağı zorluyor" dedi.
Haşimiye Meydanı'nda yıllardan beri baharatçı dükkanı işleten Mithat Catın da kaliteli isotun kilosunun 30 TL'ye kadar alıcı bulduğunu söyledi.
Tarladan sofraya İsotun öyküsü
Tarladan sofraya İsotun öyküsü
Gidavitrini.com.tr - Güvenli gıda, tarım ve güncel gıda haberleri Gidavitrini.com.tr - Güvenli gıda, tarım ve güncel gıda haberleri
Güncel
Şanlıurfa'da bölge insanının vazgeçilmez damak tatlarının başında gelen isot, uzun ve zahmetli bir sürecin ardından tarlalardan sofralara geliyor.