GIDAVİTRİNİ - Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca, gıda güvenirliği kapsamında bazı ürün gruplarında uygulanacak yeni etiketleme ve takip denetim sistemi İstanbul’da düzenlenen toplantıyla kamuoyuna tanıtıldı.
Açılış konuşmasını Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşarı Vedat Mirmahmutoğulları’nın yaptığı toplantıda, bakanlık olarak gıda güvenilirliğine dair çok ciddi ilerleme kaydedildiğini belirterek, bakanlığın son 10 yılda yaptığı çalışmaları anlattı.
Türkiye’nin tarımda net ihracatçı konumunu devam ettirdiğini dile getiren Müsteşar Mirmahmutoğulları, 10 yıl önce 4 milyar dolar olan ihracat rakamının şu an 16 milyar dolara çıktığını söyledi. Bakanlığın gıda güvenliği konsepti çerçevesinde zirai mücadele de birçok yeni uygulamayı hayata geçirdiğini vurgulayan Müsteşar Mirmahmutoğulları, “Tarımda uçakla ilaçlamayı yasakladık. Tarımsal üretimde kullanılan ilaç miktarını da 59 bin tondan 37 bin ton civarına düşürdük. Şimdi daha az ilaç kullanarak daha çok üretim yapıyoruz. Son 10 yılda yaş meyve sebze üretimi 38 milyon tondan 46 milyon tona yükseldi” dedi.
Müsteşar Mirmahmutoğulları konuşmasında gıda güvenliği kapsamında ayrıca laboratuvar alt yapı geliştirme çalışmalarının hızla yürütülmesi, sertifikalı tarım danışmanlığı uygulamasının başlatılması ve zirai ilaçların reçeteli satış şartının getirilmesi gibi bir çok yeni girişimlerin ise hızla yaygınlaştığını belirtti.
Gıda ve Kontrol Genel Müdürü Prof. Dr. İrfan Erol ise tüketici sağlığının korunmasına yönelik ürünlerin etiketlenmesi ve izlenmesi için yeni yılda uygulamaya geçecek olan Ürün Doğrulama ve Takip Sistemi hakkında detaylı bilgiler verdi. İlk aşamada 7 ürün grubundaki gıdalara bu uygulamanın yapılacağını söyleyen Erol, “Tüketiciler, gıda maddelerine ilişkin bilgileri internet, mobil uygulamalar, sms ve otomatik sesli yanıt sistemiyle öğrenebilecekler. Sistem ilk önce alkollü içecekler, takviye edici gıdalar, enerji içecekleri, bebek mamaları, siyah çay, bitkisel sıvı yağlar ve bal ürün grupları üzerinde uygulanacak” dedi.
Halk sağlığını koruma ve haksız rekabeti önlemek amacıyla gıdada taklit ve tağşiş yapan firmalara ait 198 ürünü kamuoyuna ifşa ettiklerini dile getiren Erol, yeni uygulamayla, halk sağlığı açısından daha fazla risk taşıyan ve taklit ve tağşiş yönüyle ön plana çıkan bu 7 ürün grubunu belirlediklerini söyledi.
Ürün Doğrulama ve Takip Sisteminin temelinin, belirlenen gıda ürünlerine yapıştırılacak tek kullanımlık etiketlere dayandığını açıklayan Erol, “Tüketiciler, satın aldıkları ürün üzerindeki etiketi basitçe sorgulayarak, ürünün kim tarafından üretildiğini ya da ithal edildiğini, ne zaman üretildiğini, son kullanma tarihinin geçip geçmediğini ürünlerin zorunlu etiket bilgilerini ve ürün hakkındaki özel uyarıları kolaylıkla öğrenebileceklerdir” dedi.
Dünyada ilk kez uygulanıyor Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, tarladan sofraya gıda güvenirliği projesi kapsamında, yeni bir etiketleme, takip ve denetim sistemi olan Ürün Doğrulama ve Takip Sistemi’ni (ÜDTS) hayata geçiriyor.
1 Ocak 2014’ten itibaren uygulamaya girecek sistemle tüketiciler ilk aşamada 7 ürün grubundaki gıda maddelerine ilişkin bilgileri internet, mobil uygulamalar aracılığıyla karekod sorgulama, barkod sorgulama, SMS ve otomatik sesli yanıt sistemiyle öğrenebilecek.
Tüketicilerin, aldıkları gıda ürünleri hakkındaki her türlü bilgiye doğrudan ulaşabilmesini sağlayacak 'Ürün Doğrulama ve Takip Sistemi' yeni yılda hizmete giriyor. Dünyada ilk olan sistem sayesinde taklit ve tağşiş ürünlerin önüne geçilmesi hedefleniyor.
Dünyada bir ilk olan ÜDTS’nin lansman toplantısı İstanbul’da Bakanlık yetkilileri ve özel sektör temsilcilerinin katılımlarıyla gerçekleştirildi. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşarı Vedat Mirmahmutoğulları, Gıda Kontrol Genel Müdürü İrfan Erol, Bilgi İşlem Dairesi Başkanı Fersin Keskin, Eğitim Yayım ve Yayınlar Dairesi Başkanı Halil İbrahim Gül, Bakanlık yetkilileri ve özel sektör temsilcilerinin de katıldığı lansman toplantısında taklit ve tağşiş ürünlerin önüne geçecek sistem hakkında bilgiler verildi.
Toplantıda bir konuşma yapan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşarı Vedat Mirmahmutoğulları, ÜDTS'nin taklit edilemez etiket özelliği ile gıda ürünlerinde dünyada bir ilk olduğunu, bu yöntemle üretici firmaların tüketicinin ne yediğini kontrol altına alan her türlü teknolojiyi takip ederek uygulamak zorunda olduklarını söyledi.
Taklit ve Tağşiş Bitecek mi? Temelleri 29 Aralık 2011 tarihinde Türk Gıda Kodeksi Etiketleme Yönetmeliği’ndeki ürün takip sistemi başlıklı madde ile atılan Ürün Denetleme ve Takip Sistemi’nin hayata geçmesiyle birlikte gıda ürünlerindeki taklit ve tağşiş sorunu da ortadan kalkmış olacak.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda Kontrol Genel Müdürü İrfan Erol, birinci önceliklerinin tüketicinin sağlığını ve menfaatlerini en üst düzeyde korumak olduğunu ifade ederek, bu sistem sayesinde tüketicinin etiket okuma kültürüne kavuşacağına ve kontrol mekanizması içinde önemli bir rol üstleneceğine dikkat çekti. ÜDTS ile tüketicilerin taklit ve tağşiş ürünlerin tespitini hemen yapabilme imkânına kavuşacağını belirten Erol, yeni yöntemle kaçakçılığın önlenerek sektördeki haksız rekabetin de önünü geçileceğini vurguladı.
5 Liranın Altı Ücretsiz Toplantının ardından basın mensuplarına sistemin detayları hakkında bilgi veren Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bilgi İşlem Dairesi Başkanı Fersin Keskin, ÜDTS'nin başlamasıyla her ürün üzerine bir barkod yerleştirilerek etiket sisteminin hayata geçirileceğini kaydetti. Barkod etiket sisteminin maliyeti konusunda da açıklama yapan Keskin, tüketiciye ulaşacak 5 liranın altındaki ürünlere herhangi bir fiyat farkı yansıtılmayacağını ve oluşacak maliyetin üretici firma tarafından karşılanacağını söyledi.
Uygulamayan Üreticiye Ceza İlk etapta 7 ürün grubunda hayata geçecek olan Ürün Doğrulama ve Takip Sistemi’ni uygulamayan gıda işletmeleri ise cezalandırılacak. 2014 yılında 2 bin 661 lira idari para cezası olarak belirlenen yaptırım, fiilin 1 yıl içerisinde tekrarı halinde ödenecek ceza miktarını 13 bin 305 liraya çıkarıyor.
Sistem Nasıl İşleyecek? ÜDTS ile tüketiciler ürünün etiketini kontrol ederken herhangi özel bir okuyucu cihaza ihtiyaç duymayacak. Tüketiciler satın alacakları ürünleri dört farklı yöntemle kendi kendilerine kolaylıkla kontrol edebilecek. Gıda ürünlerinin sahte olup olmadığını tüketicilere bildirecek yöntemler şöyle:
1- Web sayfası: www.udts.com.tr
2- Mobil uygulamalar: iOS, Android ve diğer akıllı telefonlar için geliştirilmiş ve ücretsiz olarak edinilebilecek uygulamalar.
3- SMS: 7364 kısa mesaj servisi.
4- Otomatik sesli yanıt sistemi: 444 37 09
ÜDTS Kapsamına Alınan Ürün Grupları
Yeni yılla birlikte uygulanmaya başlayacak olan ÜDTS ilk etapta yalnızca 7 ürün grubunu kapsayacak. Bu ürün grupları bal, siyah çay, enerji içecekleri, bebek mamaları-formülleri-ek gıdalar, takviye edici gıdalar, alkollü içkiler ve bitkisel sıvı yağlardan oluşuyor. Bu ürün gruplarının seçilmesinin nedenleri arasında ise yüksek fiyat nedeniyle sahteciliğin fazla olması, tüketici grubunun önemi, sık kullanılan ürünlerden oluşması, hastalıkları iyileştirici etkileri varmış gibi pazarlanmaları gibi etmenler mevcut.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından 14 Şubat 2009 tarihinde hayata geçirilen ALO 174 gıda hattıyla tüketicilerin gıda konusundaki şikâyetleri anında yanıt bulmaya başlamıştı. 1 Ocak 2014’te uygulamaya konulacak ÜDTS ile de gıdaların takip edilmesi ve taklit, tağşiş gibi sahteciliklerin önüne geçilmesi anlamında önemli bir adım atılmış olacak.
Sahte ve katkılı ürün nasıl öğrenilir?
Sahte ve katkılı ürün nasıl öğrenilir?
Gidavitrini.com.tr - Güvenli gıda, tarım ve güncel gıda haberleri Gidavitrini.com.tr - Güvenli gıda, tarım ve güncel gıda haberleri
Güncel
Ürün Doğrulama ve Takip Sistemi hayata geçirilirse, tüketiciler bir mesajla sahte ve katkılı ürünü öğrenebilecek.