Gidavitrini.com.tr - Güvenli gıda, tarım ve güncel gıda haberleri

Ramazanda bu yiyecekleri tercih edin

Güncel

İstanbul Halk Sağlığı Müdürlüğü, Ramazanda, haşlama, buğulama, fırın veya ızgara gibi pişirme yöntemlerinin tercih edilmesi gerektiğini bildirdi.

İstanbul Halk Sağlığı Müdürlüğü, ramazanda, haşlama, buğulama, fırın veya ızgara gibi pişirme yöntemlerinin tercih edilmesi gerektiğini bildirdi.

Müdürlükten yapılan açıklamada, ramazanda midenin uzun süre boş kalmasının, bazı mide hastalıklarını tetikleyebileceği, dolayısıyla yemeklerin pişirilme şekillerinin midenin korunmasında son derece önemli olduğu belirtildi. Yemek yapılırken kızartma veya kavurma gibi yöntemler yerine, fırın, ızgara, haşlama veya buğulama gibi yağsız pişirme yöntemleri tavsiye edildi.

Yemek pişirmede, hayvansal yağlar yerine bitkisel yağlar kullanmanın, bu yağların içerdikleri yağ asitlerinden etkin şekilde yararlanmayı sağlayacağına işaret edilen açıklamada, sebzeleri haşladıktan sonra suyunu dökmenin vitamin ve mineral kaybına yol açacağı kaydedildi. Makarnanın da haşlandıktan sonra suyunun dökülmesinin ''B'' vitamini yönünden kayba yol açtığı vurgulanan açıklamada, makarna ve sebzelerin, haşlanmasının ardından suyunun dökülmemesi, az su ile çektirme yöntemiyle pişirilmesi gerektiği anlatıldı.

Kızartmaların olumsuz yönünün yağ alımını artırdığı ve protein ile vitamin kayıplarına yol açtığı belirtilen açıklamada, şu önerilerde bulunuldu:

''Kanser yapıcı özellik taşıması nedeniyle kızartma yağları, 3 seferden fazla kullanılmamalıdır. Sebze yemeklerine bir kilogram için 2 yemek kaşığı yağ yeterlidir. Kolesterolü yüksek olanlar ve kilosunu korumak isteyenler, etli veya kıymalı sebze yemeklerine dışardan yağ ilave etmeden pişirmeyi deneyebilir.

İftarda fazla miktarda ve yağlı pişirilmiş yemek tüketmek, saatlerce boş kalmış olan mideye yüklenmeye neden olacaktır. Bu da midede ağırlık, yanma, ekşimeye neden olarak, sindirimi zorlaştıracak, bağırsaklarda şişkinlik ve kabızlığa yol açacaktır.''
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.