GIDAVİTRİNİ - Yeni eğitim-öğretim sezonu başladı. Türkiye'de 16 milyonu öğrenci olmak üzere 20 milyondan fazla insan gününü okullarda geçirecek. Sağlık ve beslenme uzmanları okul kantinlerindeki yiyecek ve içecek ürünlerine dikkat çekiyor.
Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Funda Elmacıoğlu, Okul kantinlerinde satılan ürünlerde hijyene ve besin değerine dikkat edilmelidir dedi.
Elmacıoğlu, şunları kaydetti:
Okul kantinlerindeki gıdalar, satışa sunulmadan önce mutlaka denetlenmelidir. Satış sırasında ise gıdalar tozdan, olumsuz koşullardan ve sinek, kemirgen gibi haşerelerden korunaklı bir şekilde satışa sunulmalıdır. Bu nedenle de camlı bölmelerde muhafaza edilmeleri gerekir. Satılan ürünlerde mutlaka hijyene ve besin değerine dikkat edilmelidir. Bu konuda okul yönetimleri gereken duyarlılığı mutlaka göstermelidir.
Kantinlerdeki ürünlerin cinsine ve özelliğine dikkat edilmesi gerektiğini belirten Elmacıoğlu, boya ve tatlandırıcı kullanılan denetlenmemiş sıvı içeceklerin de öğrencilerin sağlığına zarar verebileceğini söyledi.
Öğrencilerin gelişimleri için almaları gereken protein ve mineralli ürünlerin satışına özen gösterilmesi gerektiğini ifade eden Elmacıoğlu, şunları söyledi:
Kantinlerde özellikle mevsime göre taze meyveler bulundurulmalı ve ambalajlı olarak satışa sunulmalıdır. Gazlı içeceklerin yerine yarım yağlı süt, ayran ve su bulundurulmalıdır. Abur cubur yerine ceviz, badem ve fındık tüketimi özendirilmelidir. Ancak en doğru yöntem, çocuklara, içeriğinde ne olduğu bilinmeyen gıdaları tüketmesi yerine, evde hazırlanan hijyenik gıdalarla beslenme kültürünün aşılanmasıdır.
Kantinlerdeki yiyeceklere dikkat!Ulusal Beslenme Platformu Başkanı, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Perihan Arslan, çocukların bir toplumun geleceği olduğunu açıkladı. Çocukların iyi beslenmesinin sağlıklı nesiller yetiştirmede önemli olduğunu ifade eden Perihan Arslan, ''Biz Türkiye'de doğru beslenme kültürünü oluşturmaya çalışıyoruz'' dedi.
Okul kantinlerinde yüzde 65 oranında fast-food diye tabir edilen yiyeceklerin satıldığını ifade eden Perihan Arslan, ''Yaptığımız çalışmada çocukların çok fazla fast-food türü yiyecek yediğini belirledik. Bu yiyecekler yağ ve karbonhidrat oranı fazla yiyecekler. Bunların enerjisi yüksek. Hamburger, kolalı içecekler, cipsler... Bunlar çocuklara verilmemeli. Bunların çocuklara satılmaması ihale şartnamesinde yer almalı'' dedi.
FAST FOOD'DAN UZAK DURULMALI
Kantinlerde yoğurt, süt, peynirli sandviç, taze yumurta, meyve türü gıdaların satılmasını öneren ve bunların satılmasının şartnamede yer almasını isteyen Prof. Dr. Perihan Arslan, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Biz çocuklarımızın zamanının çoğunu geçirdiği okulların kantinlerinde satılan sağlıksız besinlerin tüketilmesi ve sağlık sorunlarının meydana gelmesini önlemeyi amaçlıyoruz. Patatesin kızartmasında yağ yüzdesi binde 1-2 iken patates cipsinde yüzde 40. Bu tür yiyecekler sadece yağ içeriğiyle sağlığa zarar vermiyor. Çok tüketildiğinde kalsiyum, B grubu vitaminler, demir az tüketiliyor. Bu yiyeceklerin lif oranı çok düşük. Sağlıklı nesiller yetiştirmek istiyorsak, çocuklarımızı fast-food türü beslenme alışkanlığından uzaklaştıracağız.''
Okul kantinlerine dikkat!
Okul kantinlerine dikkat!
Gidavitrini.com.tr - Güvenli gıda, tarım ve güncel gıda haberleri Gidavitrini.com.tr - Güvenli gıda, tarım ve güncel gıda haberleri
Güncel
Türkiye'de 16 milyondan fazla öğrenci eğitim sezonuyla zorlu maratona merhaba dedi. Uzmanlar okul kantinlerindeki yiyeceklere dikkat çekiyor...