Gidavitrini.com.tr - Güvenli gıda, tarım ve güncel gıda haberleri

İski'den 'temiz su' açıklaması

Güncel

Her gün 350 numune alınarak İstanbul'un suyunun test edildiğini belirten İSKİ yetkilileri, şebeke suyunun rahatlıkla içilebileceğini açıkladı.

Sağlık Bakanlığı'nın damacana sularla ilgili bazı firmaların uygunsuz bulunduğunu açıklamasının yankıları sürerken, İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ), şebeke suyunun rahatlıkla içilebileceğini açıkladı. Her gün 350 numune alınarak İstanbul'un suyunun test edildiğini belirten İSKİ yetkilileri, vatandaşların tesisatının temiz olması gerektiğini vurguladı.
13 milyonu aşan nüfusu ile günlük ortalama 2 milyon metreküp su tüketiminin gerçekleştiği İstanbul'da musluklardan akan su, İSKİ'nin su laboratuvarlarında teste ediliyor. Bu laboratuvarlarda, musluklardan akan suyun kalitesinin izlenmesinin yanında; ham su kaynaklarındaki su kalitesi, İstanbul sahillerinin ve derelerinin su kalitesinin mikrobiyolojik açıdan izleniyor. İSKİ laboratuvarında ağır metallerden toksinlere, mikrobiyolojik analizlerden suyun tadına, kokusuna ve kirletici parametrelere kadar birçok analiz yapılabiliyor.

İSKİ'nin laboratuvar ünitesinde şehre verilen içme suyunun her gün 350 farklı noktadan numuneler alınarak analiz edildiğini belirten İSKİ Su Arıtma Daire Başkanı İbrahim Karali, "Analiz sonuçları musluk suyu kalitesinin Türk standardı, Avrupa Birliği, Amerikan Çevre Koruma Ajansı ve Dünya Sağlık Teşkilatı standartlarının da üzerinde bir kalitede olduğunu göstermekte." diye konuştu. Laboratuvarda içme suyu kalitesini belirleyen 87 parametre üzerinde çalıştıklarını kaydeden Karali, "Test sonuçlarına göre bizim şebekeye verdiğimiz su temiz ve içilebilir kalitede. Yalnız bazı noktalarda vatandaşların tesisatlarında ve bina depolarındaki kirlilik dolayısıyla aldığımız bazı numunelerde kirlilik tespit ediyoruz. Vatandaştan isteğimiz depo ve tesisatlarını güveli bir şekilde takip etmeleri. Tesisatlarındaki temizlikleri gerçekleştirmeleri ve eski ise yenilemeleri geriyor. Bu işlemleri gerçekleştirdikleri takdirde biz kente verdiğimiz suyun içilebilir ve temiz olduğunu teminat altına alıyoruz." açıklamasında bulundu.

İstanbul'da 4'ü büyük ve 8'i küçük olmak üzere 12 içme suyu arıtma tesisi bulunduğunu kaydeden Karali şunları söyledi: "Arıtma tesisimizde önce su havalandırma havuzuna geliyor, oradan ön ozonloma işlemi ve kimyasal maddelerin ilavesi ile çöktürme ve filtre işleminin ardından İstanbul şebekesine sunuyoruz. Testlerin ardından İstanbul'daki 18 bin kilometrelik ishale hattı vasıtasıyla suyu vatandaşa iletiyoruz."

YILDA 597 BİN ANALİZ YAPILIYOR
Yılda yaklaşık 104 bin numunede 87 farklı parametrede 597 bin analizin yapıldığı İSKİ laboratuarı, Avrupa Akreditasyon Birliği'ne (EA) üye olan Türk Akreditasyon Kurumu (TÜRKAK) tarafından akredite edildi. 3 Katta toplam 3 bin 400 metrekare kapalı alanda 42'si mühendis, 13'ü kimyager ve biyolog olmak üzere 117 personeliyle faaliyetlerini sürdüren yeni laboratuvar ünitesi "17025 Deney ve Kalibrasyon Laboratuvarları Yeterliliği İçin Genel Şartlar" standardını sağlayan bir kalite sistemi ile yönetiliyor.

RAKAMLARLA İSKİ

Hizmet Nüfusu : 13,2 Milyon
Toplam Hizmet Alanı : 9.400 km2
Müşteri Sayısı : 4,6 Milyon
İçme suyu İsale Hattı : 1.825 km
İçme suyu Şebeke : 17.000 km
Su Kaynakları Kapasitesi : 1.353 milyar m3/yıl
Günlük ortalama su kullanımı : 2.250.000 m3/gün
Su Arıtma Tesisleri Kapasitesi : 3.675.000 m3/gün
Su Depolarının Hacmi : 1.435.580 m3
Zaman
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.