Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, son günlerde ürünlerle ilgili tüketicilerin kafasında oluşan şüpheleri gidermek için Et Ürünleri Tebliği'nde değişiklik yapmaya hazırlanıyor. Buna göre, yüzde 100 dana veya tavuk eti olarak satılan sucuğun içerisinde ne kadar kıyma, baharat ve ne kadar yağ kullanıldığı bilgisi etikette kesinlikle yer alacak.
Hileli üretim yapan bal, peynir, sucuk ve salam firmalarını teşhir eden Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, vatandaşın sağlıklı ürün tüketmesi amacıyla yeni bir adım daha atıyor. Et ürünleri tebliğinde yapılacak değişikliğin ardından vatandaş artık ne yediğini bilecek. Yüzde 100 dana veya tavuk eti olarak satılan sucuğun içerisinde ne kadar kıyma, baharat ve yağ kullanıldığı bilgisi etiketinde yer alacak. Örneğin 1 kilo sucuğun içerisinde kaç gram dana veya tavuk eti, kaç gram yağ ve ne kadar baharat olduğu bilgisi etiketine yazılacak. Bu sayede vatandaş sucuk, salam, sosis gibi ürünlerde ne kadar et veya baharat tükettiğini anında görebilecek. Düzenlemenin kısa bir sürede görüşe açılacağını belirten Bakanlık kaynakları, "Yeni dönemde tüketici ne yediğini bilecek. Kafasında tükettiği ürünün içerisinde ne olup olmadığına yönelik bir şüphe kalmayacak. Ürünün içerisindeki tuz ve yağ oranından tutun baharat miktarına kadar neler olduğunu etiketinde görebilecek." dedi.
Çok sayıda firmanın düşük fiyatla satış yapabilmek için etikete 'yüzde 100 dana eti' yazmasına rağmen kullandığı et miktarının düşük olduğuna dikkat çekiliyor. Sektörde faaliyet gösteren bir firma temsilcisi, 1 kilo sucuğa bazı firmaların kattığı et miktarının 200 gramı geçmediğini belirtiliyor. Geriye kalan miktarın yağ ve katkı maddesinden oluştuğunu aktaran firma yetkilisi, "Kullanılan etin hepsi dana eti ancak kullanılan miktar çok düşük kalabiliyor. Eğer Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, bu düzenlemeyi uygulamaya geçirirse sektördeki haksız rekabetin de önüne geçilmiş olacak. Çünkü kalite ile fiyattan taviz vermeyen firmalar arasında sorun yaşanıyordu." değerlendirmesinde bulundu. Hileli bal, sucuk, salam, sosis ve peynir üreten firmaların teşhir edilmesi, sektörde deprem etkisi oluşturdu. Bazı firmalar Bakanlık ile karşı karşıya gelirken çok sayıda firmanın da deşifre edilme korkusuyla ürünlerini toplamak için sahaya indiği belirtiliyor. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'na gelen ihbarlara göre, söz konusu şirketler marketleri dolaşarak raflardaki ürünlerini kaldırmak için çalışıyor.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı başta olmak üzere sektör temsilcileri ve üniversite temsilcilerinden oluşan alt komisyonun çalışması devam ediyor. Tebliğ ve yönetmelik değişikliğine ilişkin detayların önümüzdeki günlerde netleşmesi planlanıyor. Et ürünlerinin yanı sıra etiket yönetmeliğinde de yapılacak değişiklik ile gıdada yeni bir dönem başlamış olacak. Etiket yönetmeliğine ilişkin değerlendirmede bulunan Bakanlık kaynakları, "Yeni etiket yönetmenliğine göre, tüketici sağlığına yönelik alınan tüm uluslararası belgeler ve özellikle TSE'den Helal Gıda Sertifikası alan firmalar, bu logo ve işaretleri imal ettikleri ürünlerin etiketlerinde bundan sonra rahatlıkla kullanabileceklerdir. Gıda güvenliği ve tüketici sağlığını geliştirmeye yönelik faaliyetler ortaya koyması şartıyla bu tür belgeleri kullanabilecek." bilgisini veriyor.
Ercan Baysal - Zaman
İçeriği etikete ayrıntılı yazılacak
İçeriği etikete ayrıntılı yazılacak
Gidavitrini.com.tr - Güvenli gıda, tarım ve güncel gıda haberleri Gidavitrini.com.tr - Güvenli gıda, tarım ve güncel gıda haberleri
Güncel
Tüketicinin kafasında oluşan şüphelerin giderilmesi maksadıyla Et Ürünleri Tebliği'nde değişiklik yapılıyor.