Uzman isimlerin katıldığı zirvede konuşan Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ali Ülker, merhum Sabri Ülker'in vasiyetini yerine getirdiklerini söyledi. Gıdayla ilgili doğru bilinen çok yanlış ve yanlış bilinen çok doğru olduğuna işaret eden Ülker, vakfın bilimsel verilere dayanarak toplumu bilinçlendirmeyi amaçladığını belirtti.
Beslenme ve Sağlıklı Yaşam Zirvesinin açılışında konuşan Sabri Ülker Gıda Araştırmaları Enstitüsü Vakfının (SÜGAV) sözcüsü Dr. Zeki Ziya Sözen, vakfın bu alanda kanıtlanmış ve uygulanabilir bir araştırmaya Sabri Ülker Bilim Ödülü vereceğini açıkladı. Ödülün miktarı 100 bin lira olacak. Beslenme konusunda toplumda oluşan algı karışıklığının doğru bilgilendirmeyle önlenebileceğini vurgulayan Sözen, Hastalanmayı önlemenin en ucuz yolu aslında beslenmek. SÜGAV, bu amaçla kurulmuş bir vakıf. Dünyadaki en iyi beslenme programları örnek alınarak değerli bilim adamlarımızla örnek bir çalışma başlattık. Daha ikinci yılında olmasına rağmen dört şehirde 200 okulda 400 bin öğrenciye dengeli beslenme eğitimi verdik. Öğrencilere beslenme tabağımızı nasıl oluşturulacağını öğretiyoruz. Hedefimiz, gelecek yıl 1 milyon öğrenciye ulaşmak. dedi. Ülkerin çatı şirketi Yıldız Holdingin Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ali Ülker, dedesi Sabri Ülkerin zor bir çocukluk geçirdiğine işaret ederek, şu bilgileri verdi: 1920lerin Kırımında doğdu. Çocukluğunda, çevre köylerde kıtlıktan ölen çocukları anlatırdı. Bu nedenle beslenmeye her zaman çok önem verdi. Sabri Bey tabağını asla tam doldurmazdı ama tabağında da yemek bırakmazdı. İsrafı sevmezdi. Öğün atlamazdı. Bize çok değerli bir vasiyet bıraktı. Her çocuğun mutlu çocukluk geçirmeye hakkı olduğunu söylerdi. Biz bu vasiyeti için güzel projeler yapıyoruz. Gıdayla ilgili doğru bilinen çok yanlış ve yanlış bilinen çok doğru olduğuna işaret eden Ülker, vakfın bilimsel verilere dayanarak toplumu bilinçlendirmeyi amaçladığını söyledi.
Illinois Üniversitesinden Prof. Jozef Kokini, dünyada yüzde 30 obezite sorunu yaşandığını, kirliliğin arttığını ifade etti. Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkanı Tanju Besler ise Türkiyede şeker ve tuz alımının yüksek olduğuna işaret ederek, iki yıldır tuz alımının 19 gramdan 15 grama kadar düşürüldüğünü kaydetti. Hohenheim Üniversitesinden Prof. Dr. Med. Hans Konrad Biesalski ise 5ten fazla besin kaynağından yararlanmıyorsanız sağlıksız besleniyorsunuz demektir. ifadesini kullandı. Aarhus Üniversitesinde Pazarlama Departmanı Öğretim Üyesi Prof Dr. Klaus G. Grunert besinlerin sağlıklı olmasının, görülemeyen ve tadına bakılamayan bir durum olduğuna işaret etti. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakan Yardımcısı Kutbettin Arzu, 7 milyar nüfusun 850 milyonu açlıkla mücadele ederken, 1,5 milyar insanın kilolu ve bunun 500 bininin obez olduğunu ifade etti. Arzu, Dengeli beslenmeyi toplumun bilincine yerleştirirsek gıdayla ilgili yapmış olduğumuz çalışmalarla dünyaya örnek haline geliriz. dedi.
zaman.com.tr
Gıdayla ilgili yanlışları düzeltecekler!
Gıdayla ilgili yanlışları düzeltecekler!
Gidavitrini.com.tr - Güvenli gıda, tarım ve güncel gıda haberleri Gidavitrini.com.tr - Güvenli gıda, tarım ve güncel gıda haberleri
Güncel
Beslenme ve sağlıklı yaşam', Sabri Ülker Gıda Araştırmaları Enstitüsü Vakfı (SÜGAV) tarafından masaya yatırıldı.