Gidavitrini.com.tr - Güvenli gıda, tarım ve güncel gıda haberleri

Gıda mühendisleri hakkını arıyor

Güncel

Gıda mühendisleri ve gıda teknikerleri, yaşadıkları haksızlıkların ortadan kaldırılmasını ve mağduriyetlerinin giderilmesini istiyor...

Gıda mühendisleri ve gıda teknikerleri ortak bir basın açıklaması yaparak, kendilerine uygulanan farklı muamelenin ortadan kaldırılmasını istedi.
Gıda terorönün son yıllarda artış gösterdiğine dikkat çekilen ve Gıda Mühendisi Koray Ferrin imzasıyla yapılan açıklamada şu ifadeler yer alıyor:
"Teknolojinin gelişmesi ile günümüz ülkesinde gıda hileleri artış göstermiş, buna bağlı olarak insan sağlığını hiçe sayan gıda teröristlerinin sayısı da hızla artmıştır. Bu gıda terörü gurubu; adı sanı bilinmeyen gıda firmalarından tutun da, marka yapmış ünlü gıda firmalarına kadar geniş bir alana dağılmaktadır. Nitekim Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın yaptığı teşhir çalışmalarında da bu görülmektedir.

Bu gıda terörü ve teröristlerine dur diyebilecek uzman kişilerin yetiştirilmesi amacıyla oluşturulmuş Gıda Mühendisliği ve Teknikerliği meslek dalları her yıl 'bin’in üzerinde mezun vermektedir. Şu anda sayıları 'onbin’in üzerinde olan bu meslek grubu arkadaşlarımız, gerek kamu gerekse özel sektörde etkin ve yetkin bir şekilde istihdam edilmesi gerekirken Bakanlıkça önemsenmemiş ve ikinci plana itilmiştir.

İSTİHDAM İMKANI VERİLSİN
Bakanlık bünyesinde gıda denetimlerinde rol alan ve sayıları 800 civarında olan Gıda Mühendisi ve Teknikerlerinin gıda denetimi etkinliğinde yeter sayısının çok çok altında olduğu bilinmektedir. Binlerce Gıda Mühendisi ve Teknikeri işsiz konumda bulunması ve Kpss puan bazında yüksek ortalamaya sahip olmasına rağmen bakanlıkça istihdam sayısı iki yıl toplamında 250 kişiyi geçmemektedir. Buna karşılık Bakanlık diğer meslek gruplarından iki yıl toplamında 3000’in üzerinde kişiyi istihdam etmektedir. Gıda denetimlerindeki yeter sayısına ulaşabilmek içinse diğer meslek gruplarına bir veya iki haftalık eğitimler verdirilerek denetçi pozisyonuna getirilmektedir.

Bir diğer husus özel sektörde yaşanan sıkıntılardır. Bu anlamda Bakanlığın tanımış olduğu imtiyazlar sayesinde Sorumlu Yönetici olarak Gıda Mühendisi ve Teknikerlerinin yanı sıra birçok meslek grubunun da bu firmalarda Sorumlu Yönetici olması Gıda Mühendisi ve Teknikerlerinin iş sahasını bütünüyle daraltmaktadır.

Kamuda çalışan bir Gıda Mühendisinin çalışma şartları ve koşulları ile özel sektörde çalışan bir Gıda Mühendisinin çalışma şartları ve koşulları arasında uçurumlar bulunmaktadır. Özel sektörde çalışan bir Gıda Mühendisi 800 ila 1500 tl aralığında çok düşük maaşlar almakta, haftanın 6 günü 07:00-19:00 saatleri gibi çok uzun ve yorucu çalışma koşullarına razı bırakılmaktadır. Bunun yanı sıra işverenin gözünde diplomalı işçi gibi görünen Gıda Mühendisleri ve Teknikerleri kendi sorumluluğu dışındaki birçok işte çalıştırılmaktadır. Örneğin bir yemek firmasında işveren, Gıda Mühendisinden yerine göre; aşçı, muhasebeci, şoför, paketlemeci, servis elemanı, sekreter gibi konumlarda vazife almasını istemektedir. Bir diğer önemli hususta Gıda Mühendisleri ve Teknikerleri özel sektörde işverene tabii oldukları için işverenin yaptığı uygunsuzluklar karşısında olaya müdahil olamamasıdır.

Özetlemek gerekirse, Gıda Mühendisleri ve Teknikerleri ne kamuda ne de özel sektörde istihdam alanı bulabilmekte. Ne de bu alanlarda kendilerine yetkinlik verilmektedir. Bu nedenle sayıları 'onbin’in üzerinde olan mağdur durumda bulunan Gıda Mühendisi ve Teknikerlerinin bu mağduriyetlerinin bir an önce görülüp çözüme kavuşturulmasını diliyoruz."



Mesleki sorunlarını ve beklentilerini, gıda mühendisleri ve gıda teknikerleri şu şekilde dile getiriyor:

Sinan Yıldız (Gıda Mühendisi):
Gıda sektöründe 5 yıldan beri görev yapıyorum. İş bazında karşılaşılan sorunların en başında tabiki denetimsizlik geliyor. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'ndan veya SGK kurumundan kimse gıda mühendisi mevkii olarak sormuyor bile. Hal böyle olunca iş veren asgari ücretten ücret gösteriyor ve gıda mühendisi ile sözleşme yapma veya gıda mühendisleri odası ile her yıl yapılması gereken vizeletmeye gerek duymuyor. Böylece kimse mühendis olarak görmüyor; yeri gelince işçi, yeri gelincede mühendis oluyoruz.

Mehtap Taşkın (Gıda Mühendisi):
Gıda mühendislerinin birçok problemi var. Çok yoğun tempoda ve çok uzun süre çalışılması ve bunun karşılığında verilen çok komik ücretler var. Gıda mühendisinin çokta bir önemi yok işveren için. Fikirlerimize pek değer verilmiyor. Arkadaşlarımız tecrübe kazanmak amacıyla birçok şeyi alttan alıyorlar, yıllarca. Gıda Mühendisleri Odası'nın belirlediği bir taban ücret var, ancak bunun çok altında çalışmaya mecbur bırakılan arkadaşlarımız var. Gıda muhendisliği adı altında işimizle ilgili olmayan bir sürü iş yaptırılıyor. Bunlar sadece bir kaçı...

Seyhan Ezo (Gıda Mühendisi):
Sorunlarımızı saymak gerekirse; uzun çalışma saatleri, göstermelik maaş bordroları, yasalara karşı sorumlu olmamıza rağmen üretimde söz sahibi olamama ve karar verememe. Buna karşın yapılan bir denetimde özellikle resmi makamlarca numune alınıp analiz yapılmışsa ve uygunsuz çıkmışsa ve olay savcılığa intikal etmişse, direk yasalarla karşı karşıyasınızdır.

Hicran Cihan Kul (Gıda Teknikeri):
Memurluk sınavlarına her seferinde bir umutla girip, kadro açılmadığını görüp hüsrana uğramaktan bıktım. Özel sektörde asgari ücretle 12 saat üretimde çalışıp, ustabaşılar kadar bile söz hakkımız olmaması. Sorumlu yönetciliği kaldırarak elimizdeki tek imza yetkisini de alarak mesleğimizi iyice ayaklar altına almaları. Hemşirelik gibi hastalar üzerinde uygulamalı olarak eğitim alınması gereken bi mesleğe 2+2 uzaktan eğitim sistemiyle lisans tamamlama yolunu açıp, biz teknikerlere neden mühendis olabilme hakkı vermedikleri.

Begüm Dikova (Gıda Teknikeri):

En büyük sorunumuz iş bulamamak malesef ki iş bulduğumuzda da bizim bu işin eğitimini aldığımızı görmezden geliyorlar. Vasıfsız elemanlarla bir tutup ücreti ve çalışma şartlarımızda büyük kısıtlamalar yapılıyor. Ben gıda teknikeriyim fakat çalıştığım firmalarda gıda mühendislerinin de aynı durumda olduğunu gördüm. Şimdi hal böyleyken insanda o mezun olduğundaki çalışma isteğini o heyecanı kırıyorlar. Ve bu durumda bile işini yapmaya çalışanlara dahi iş yok.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.