Et ve Süt Kurumu (ESK), kırmızı et fiyatlarında yüzde 30’lara varan artışa müdahale etmek amacıyla dün 3 bin 200 tonluk donmuş karkas et alım ihalesi yaptı.
İhalesi yapılan etlerin bu ay içinde piyasaya girmesi sağlanacak. Bu etler, şarküterilere ve yemek sanayicilerine verilecek. Et ve Süt Kurumu Genel Müdürü Kasım Piral, Kurban Bayramı’na kadar daha yüksek miktarlı et ithalatının süreceğini belirterek, “Sonbaharda canlı hayvanların da piyasaya girmesiyle hedefimiz et fiyatının 23.5 TL’ye inmesi. Şu anda maliyete göre yüzde 10’luk bir fiyat balonu var” dedi
Et ve Süt Kurumu’nun zam karşısında yaptığı operasyon hakkında bilgiler veren ESK Genel Müdürü Kasım Piral, et fiyatlarında son 1 yıl içinde yüzde 28 oranında artış olduğunu ve bunun önüne geçmek için harekete geçtiklerini söyledi. Sürecin devamında daha büyük alımlar yapacaklarını dile getiren Piral, "Bu ihaledeki amaç, müdahale kurumunun varlığını ortaya koymaktı. Piyasaya önümüzdeki süreçte daha büyük alımla müdahale edeceğiz. Psikolojik etkisi de olacak. Et girişi ağustos ayı içinde yapılacak ve operasyon başlayacak." dedi.
Canlı hayvan ithalatının piyasaya etkisi uzun vadeli olduğuna vurgu yapan Piral, "Karkas et daha kısa vadede çözüm ve anlık müdahale için kullanıldı. Dondurulmuş olarak girecek karkas ete şarküteri sanayicileri ve yemek sanayicilerinin ihtiyacı var. AB’nin hayvan hastalıklarında akredite ülkelerinden, helal kesimli etler gelecek." şeklinde konuştu. Yapılan operasyonla fiyatların yüzde 10 gibi gerileyeceğini beklediklerini söyleyen Piral, Kurban Bayramı'na kadar bu müdahalelerin devam edeceğini sözlerine ekledi.