Gidavitrini.com.tr - Güvenli gıda, tarım ve güncel gıda haberleri

Et ve et ürünlerinde yeni dönem

Güncel

Türk Gıda Kodeksi Et Yönetmeliğindeki değişiklikle birlikte artık et reyonlarında bazı kurallar değiştirildi.

Türk Gıda Kodeksi Et Yönetmeliğindeki değişiklikle birlikte artık et reyonlarında bazı kurallar değiştirildi.
Bu değişiklikler beraberinde neleri getirdi. TRT Haber konunun uzmanlarına bu soruyu sordu.

ETBİR (Et Üreticileri Birliği Başkanı) Genel Başkanı Mustafa Bılıkçı ve Ulusal Kırmızı Et Konseyi Başkanı Ahmet Yücesan, TRT Haber'in konuğuydu.

YENİ YÖNETMELİK NE GETİRDİ NE GÖTÜRDÜ?
Ulusal Kırmızı Et Konseyi Başkanı Ahmet Yücesan, 5 Mart’ta yürürlüğe giren yönetmelikle birçok değişikliğin yapıldığını belirtti.

Ancak halkı ve sektörü yakından ilgilendiren 4 madde öne çıkıyor. Bunlardan ilki artık sucuk ve salamlarda beyaz et ve kırmızı et karışımı olmayacak. Soya, et proteini, süt proteini gibi katkıların yapılması da yasaklandı.

İkincisi tavuk sanayinin ürettiği mekanik kıymanın kullanımı yasaklandı.

Sucuklardaki içeriğin hammadde kalitesinin yüksek düzeyde olması sağlandı, sucuk ve salamda kullanılan protein oranlarının tespiti yapılıyor. Artık sucuk ve salamda hangi etin hangi oranda kullanıldığı kontrol edilecek.

Bir diğeri özellikle kasap, market gibi perakende satış yapan firmalar günlük olarak sucuk, köfte, parça tavuk gibi kendi üretimlerini yapabilecek. Ancak bunun için bazı önkoşullar ve prosedürler getirildi.

Halkı yanıltacak kangal, acılı,acısız gibi ibareler de ürünlerin üzerinde yer alamayacak. Etikerlerde sadece ürünün markası ve içeriği belirtilecek.

TABİRLERE DİKKAT
Et ve et ürünlerinin nasıl ve ne ile üretildiği bilgileri yer alırken vatandaşların bazı tabirlere dikkat etmesi gerekiyor.

ETBİR (Et Üreticileri Birliği Başkanı) Genel Başkanı Mustafa Bılıkçı, sucuk üretiminin aşamalarını anlattı:

Buna göre sanayide sucuk iki şekilde üretiliyor. Fermante ve ısılı işleme tabi tutularak. Fermante sucuk klimatik odalarda 18-22 derece sıcaklıktaki odalarda PH’ları düşürülerek üretiliyor. Isılı işleme tabi tutulan sucuklar ise daha kısa süre bekletiliyor ve fırınlama işlemine tabi tutularak kurutuluyor. Sağlı açısından ikisi için de bir sıkıntı yok. Ancak Fermante sucuklar belli koşullar oluşturulup yapıldığı ve doğal olarak kuruduğu için tercih sebebi.

CEZA VE MÜEYYİDELER ARTIRILDI

Kurallara uymayan işletmelere de ağır cezalar geldi. Böylece etikette ve üretimde usulsüzlük yaptığı tespit edilen işletmelere 12 bin TL ceza kesilecek.
trthaber.com
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.