Sıcak bastırdığında serinlemek için bir dilim karpuz, bir salkım üzüm Türk halkının tercihi. Türkiye'de kişi başına yılda 45 kilogramdan fazla karpuz, 35 kilogramdan fazla üzüm tüketiliyor. TÜİK verilerinden yapılan derlemeye göre, Türkiye'de yılda 3,8 milyon ton karpuz üretiliyor, bunun 3,3 milyon tonu iç piyasada tüketiliyor. Buna göre, kişi başı yılda 45,03 kilogram karpuz tüketiliyor.
Yılda 4,3 milyon ton üzümün üretildiği Türkiye'de, kişi başına üzüm tüketimi yılda 35 kilogramı geçiyor.
Türkiye'nin üretiminde dünya ikincisi olduğu incir ise en az tüketilen meyveler arasında yer alıyor. Yıllık incir tüketimi kişi başına 250 gramı geçmiyor.
Elma halkın en çok tercih ettiği meyveler arasında yer alırken, yılda kişi başı tüketim yaklaşık 30 kilogram.
Turunçgil tüketiminde ise portakal başı çekiyor. Türkiye'de yılda 18,6 kilogram portakal, 6,5 kilogram mandalina tüketiliyor. En az tüketilen turunçgil ise Türkiye'nin üretiminde dünyada ilk 5 ülke arasında bulunduğu greyfurt. Yılda yaklaşık 380 gram kişi başı greyfurt tüketimi var.
YARIM MİLYON TON ÜRETİP GRAMLA TÜKETİYORUZ Dünyada yılda 821 bin ton fındık üretiminin 500 bin tonu Türkiye'de gerçekleşirken, Türkiye'deki tüketim oranları oldukça düşük kalıyor. Dünyadaki fındığın yarım milyonun tonunun üretildiği Türkiye'de yılda kişi başı tüketim 730 gram.
Verilere göre, Türk halkı en çok ceviz tüketiyor. Yılda, kişi başı yaklaşık 3 kilogram ceviz, 1 kilogram Antepfıstığı, 900 gram badem, 740 gram da kestane tüketiliyor. Türkiye kestanede de yıllık 61 bin tonu aşan üretimiyle dünyada ikinci sırada yer alıyor.
TAVŞAN KANI ÇAYA DAYANAMIYORUZ
Türk insanının çay sevgisi tüketim rakamlarında da görülüyor. Verilere göre, yılda 1,1 milyon tondan fazla çay üretilen Türkiye'de yılda kişi başı tüketim yaklaşık 13 kilogram.
TÜİK verilerine göre, bazı ürünlerin üretim ve yıllık kişi başı tüketim rakamları şöyle:
Üretim (ton) Kişi Başı Tüketim (kg)
------------- ----------------------
Karpuz 3.810.205 45,03
Kavun 1.679.191 20,12
Üzüm 4.264.720 35,11
Elma 2.782.365 29,15
Şeftali 547.219 6,27
Muz 204.517 5,16
Armut 384.244 4,44
Kiraz 417.694 4,29
Çilek 291.996 3,12
Kayısı 660.894 1,62
Dut 67.986 0,79
Portakal 1.689.921 18,61
Mandalina 846.390 6,49
Limon 783.587 3,72
Greyfurt 190.973 0,38
Fındık 500.000 0,73
Ceviz 177.298 2,86
Antepfıstığı 81.795 1,03
Badem 54.844 0,90
Kestane 61.697 0,74
Çay 1.103.340 12,79
En çok hangi besinleri tüketiyoruz!
En çok hangi besinleri tüketiyoruz!
Gidavitrini.com.tr - Güvenli gıda, tarım ve güncel gıda haberleri Gidavitrini.com.tr - Güvenli gıda, tarım ve güncel gıda haberleri
Güncel
TÜİK verilerinden yapılan derlemeye göre, Türk halkı yılda en fazla karpuz ve üzüm tüketirken, üretimini yaptığı fındığı çok az tüketiyor. Çayda ise rekor tüketim var.