Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, 4 bin 650 personelle ekmek denetimlerine başladı. Yeni kriterlere uymayan fırınlara 11 bin 850 lira ceza kesilecek. Market ve bakkal gibi satış noktaları ile taşıyanlar ise hijyen kurallarına aykırı davranmaları halinde 2 bin 500 TL cezayla karşı karşıya kalacak.
Ekmeğin, daha sağlıklı hale getirilmesi için az tuzlu ve bol kepekli üretilmesini öngören düzenleme 1 Temmuz'da yürürlüğe girdi. Kural ihlali yapanlara yönelik denetimler de başladı. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı büyükşehirler başta olmak üzere Türkiye genelinde ekmek denetimine çıktı. Belirlenen kriterlere uymayan fırınlara 11 bin 850 lira ceza kesilecek. Market ve bakkal gibi satış noktaları ile taşıyanlar ise hijyen kurallarına aykırı davranmaları halinde 2 bin 500 lira cezayla karşılaşacak. Fırıncılar, yeni tebliğe büyük ölçüde uyum sağlandığını, bazı aksaklıkların da çözüleceğini belirtiyor.
Az tuzlu ve bol kepekli olması gereken ekmekle ilgili 4 bin 650 personel ile kapsamlı denetim programı yürütülüyor. Öncelikli olarak üç ilde yoğunlaşıldığı bilgisini veren bakanlık kaynakları 81 ilde fırın, market, bakkal ve diğer satış noktalarının kapısının çalınacağını kaydetti. Üst düzey bir bakanlık yetkilisi ise satıcıların eldiven kullanımına dikkat etmesi gerektiğinin altını çizerek, "Aksi takdirde 2 bin 500 lira cezai yaptırımı bulunuyor. Ekmeğin içerisindeki tuz oranı ve karışım da çok önemli. Kontrollerde tüm bu unsurlara dikkat edilecek. Hijyen açısından da özellikle taşımada kullanılan araçların belirlenen kriterlere uygun olup olmadığına bakılıyor." dedi. Ekmekte 'az tuzlu bol kepekli' dönemini başlatan tebliğ 1 Temmuz'da yürürlüğe girmesine rağmen bazı satış noktalarında gerekli hassasiyetin gösterilmediği, birçok bakkal ve büfede ekmek dolabı bulunmadığı, bazı satış noktalarında ise ekmeğin üstü açık kasalarda satıldığı haberleri gündeme gelmişti.
Sağlıklı gıda tüketimi, şişmanlıkla mücadele ve hijyenin artırılması amacıyla hazırlanan ekmeğe ilişkin yeni düzenleme geçen hafta sonu yürürlüğe girdi. 1 Temmuz'dan itibaren ekmeğin gramajı düşerken tuz miktarının azalması ve kepek oranının artması gerekiyor. Düzenleme kapsamında kasap ve manav gibi yerlerde ekmek satışı yasak. Vatandaş ekmeğe elini süremeyecek. Fırın ve bakkal, ekmeği ambalajlayarak ya da poşetin içine koyarak tüketiciye verebilecek. Tebliğ kapsamında ambalajsız olarak piyasaya sürülen ürünlerin satıldığı ekmek dolapları veya tezgâhları açıkta bırakılmayacak şekilde kapalı bir ortama konulacak. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı yetkilileri uygunsuz satış yapanların 'Alo Gıda 174' hattına ihbar edilmesini istedi. 4 binden fazla personelin sahaya inecek olmasına rağmen hatta gelen şikayetlere göre de işlem yapılacağını kaydetti.
Ekmek yüksek kepek içeren buğdaydan yapılıyor1 Temmuz tarihinden bu yana ekmeği arabayla fırından getiren kişinin eldiven kullanması zorunlu. Ekmekler 300 gram yerine en az 250 gram ağırlıktan başlayarak 50'şer gram artırılmak suretiyle piyasaya çıkarılıyor. Ekmek, Türk Gıda Kodeksi buğday unu tebliğinde yer alan tip 650 ve daha yüksek kepek içeren ekmeklik buğday unlarından yapılıyor.
Fırıncılar: Ekmek tebliğine yüzde 99 uyum sağladık
Ekmek tebliğine ilişkin olarak fırıncılardan "sorun yok" mesajı geldi. Ankara Fırıncılar Odası Başkanı Gürsel Alnıaçık, Başkent'te bulunan fırınların getirilen düzenlemeye yüzde 99 oranında uyum sağladığını belirterek ufak tefek sorunlar ortaya çıkabileceğini söyledi. 10 gün içerisinde tüm sorunların çözüme kavuşacağını aktardı. Fırıncılara haksızlık edilmemesini isteyen Alnıaçık, fırınlardan ziyade sorunun satış noktalarında görülebildiğini ileri sürdü. Kendi firmasının kodeksin getirdiği kriterlere üç ay öncesinden uyum sağladığını ifade eden Alnıaçık, fırıncıların devletin koymuş olduğu şartlara uymama gibi bir durumlarının söz konusu olmayacağını kaydetti.
Ercan Baysal - Zaman
Ekmekte 'uyumsuzluk' cezası netleşti
Ekmekte 'uyumsuzluk' cezası netleşti
Gidavitrini.com.tr - Güvenli gıda, tarım ve güncel gıda haberleri Gidavitrini.com.tr - Güvenli gıda, tarım ve güncel gıda haberleri
Güncel
Ekmek uygulamasında Bakanlık hayli kararlı görünüyor. Tebliğe uymayan fırınlara 11 bin 850 lira, market ve bakkala ise 2 bin 500 lira ceza kesilecek.