Soruşturma dosyasına giren İTÜ raporunda ürünlerin taşınması ve depolanması sırasında GDO bulaşmış olma ihtimaline karşı, pirinçlerin steril su ile iki kez yıkanarak analiz yapıldığı ifade edildi.
Mersinde yürütülen GDOlu pirinç soruşturması kapsamında Tiryaki Agro, Tat Bakliyat ve Göze Tarımın sahipleri ile üst düzey yöneticilerinin de aralarında bulunduğu 8 kişi tutuklandı. Soruşturma dosyasına, İTÜnün hazırladığı, Pirinçler GDOlu raporu da girdi. Mersin Gümrük Muhafaza ve Kaçakçılık ekipleri ile Emniyet Müdürlüğü Organize Suçlar Bürosu ekiplerinin düzenlediği GDO operasyonu kapsamında mahkemeye sevk edilen 11 şüpheliden 8i, Biyolojik terör ve Kaçakçılık iddialarıyla tutuklandı. Tutuklananlar arasına şirketlerin sahipleri, Fuat F., Bayram F., Sezgin F. ve Ahmet T.nin de bulunduğu öğrenildi. Mahkeme ayrıca Tiryaki Agronun ortaklarından Süleyman T.nin de yakalanmasına karar verdi.
PİRİNÇLER YIKANDI
Şüphelilerin sorgularında, pirinçlerin sağlığa aykırı maddeler içermediğini söylediği, ABDden aldıkları uygunluk belgeleriyle ithalat yaptıklarını belirttikleri öğrenildi. Öte yandan 23 bin ton pirinçten alınan numuneler üzerinde İTÜ tarafından yapılan incelemenin sonuçları da savcılığa gönderildi. Raporda, pirinçlerin GDOlu olduğuna yer verildi. Raporda ayrıca, ürünlerin taşınması ve depolanması sırasında GDO bulaşmış olma ihtimaline karşı, pirinçlerin steril su ile iki kez yıkanarak analiz yapıldığı ifade edildi.
ABD: BİZDE GDO YOK
ABD Büyükelçiliğinden yapılan açıklamada ise ülkelerinde üretilen pirinçlerin GDOsuz olduğuna dikkat çekildi. Söz konusu pirinçlerin Amerikan halkı tarafından da tüketildiği ifade edilen açıklamada şu ifadelere yer verildi: Bu nedenle pirinçlere GDOsuz sertifikası verilerek ihracatı sağlanmıştır. Gemilerde bir önceki sevkiyatlardan kalan düşük seviyelerdeki çöp, polen ve toz artıkları testlerde çıkabilir. Ancak bu karışmalar ürünün kalitesini etkilemez. Gıda, yem ve tohum üretiminde yüzde 100 saf üretim sağlanması mümkün değildir. Buradaki soruşturmaya konu olan aslında Türkiyenin gıda ve yem ürünlerinin ithalat prosedürleridir
Yerli pirinci de etkiler
TARIM Ürünleri Hububat, Bakliyat ve Paketleme Sanayicileri Derneği (PAKDER) Başkanı İsmet Aral, Avrupa Birliğinde bile bulaşıklık konusunda binde 9luk oranı kabul eden bir yönetmelik var. Türkiyede sıfır GDO isteniyor. Bu pirinçlerde de bulaşık GDO bulunuyor olabilir dedi. Bulaşıklığın gemilerin önceki yüklerinden kaynaklanabileceğini ileri süren Aral, bu tartışmanın yerli pirinci de olumsuz etkileyebileceğini söyledi.
TİRYAKİ AGRO
TİRYAKİ Agro Gıda, 1980 yılında Ali Tiryakioğlu tarafından Gaziantepte kuruldu. Bakliyat, tahıl, kuruyemiş, organik gıda, yem ve yağlı tohumlar alanlarında faaliyet gösteren Tiryakiye, uluslararası portföy yönetim şirketi Investcorp ve Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) ortak. 2012de 500 milyon dolar ihracat rakamına ulaşan Tiryakinin 2013 yılı ciro hedefi 1 buçuk milyar dolara ulaşmıştı.
TAT BAKLİYAT
MEMİŞ-OĞLU Grubuna ait Tat, Türkiye dışında 45 ülkeye ürünlerini ihraç ediyor. Mersin merkezli firmanın Türkiye genelinde 30 ana bayii ve 2 bölge müdürlüğü bulunuyor. Tat markası yıllık 195 bin ton bakliyat üretim kapasitesine sahip. Mersinde 45 bin metrekare üzerine kurulan fabrikada günlük 700 ton üretim gerçekleştirebilen Tat, yıllık üretim kapasitesinin yüzde 35ini yurt dışına, yüzde 65ini yurt içine ayırmış durumda.
GÖZE TARIM
İSTANBUL Ümraniyede 1993 yılında üretime geçen Göze Tarım 12 bin metre kare alanda faaliyet gösteriyor. Yıllık 94 bin ton çeltik üretim kapasitesi olan Göze Tarım, yıllık 61 ton pirinç üretim kapasitesine sahip. Pirinç dışında kepek ve kırmızı mercimek de üreten firma, yem tavukçuluk ve demir sanayi alanlarında faaliyet gösteriyor.
Ben bulgur severim
GÜMRÜK ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, GDO pirinç soruşturması ile ilgili olarak, olayın takibinin yapıldığını, gümrükte el konulanın dışında 1500 ton pirincin de iç piyasada yakalandığını belirtti. Yazıcı, bir gazetecinin siz pirinç tüketiyor musunuz? sorusuna, Ben bulgur pilavını severim, hele sebzeli yapılırsa. Pirinç pilavını ise tereyağlı olursa severim. Ama biraz kilo sorunum var bu sebeple yemiyorum yanıtını verdi. Bu konudaki ilk ihbarın gümrüğe geldiğini, konunun savcılığa iletilmesi üzerine de teknik takip ve izleme de dahil gerekli soruşturmanın yürütüldüğünü söyleyen Yazıcı, İlk tespitte GDO tamam. TÜBİTAK laboratuvarından rapor almışlar. Ama tümünü kapsıyor mu bilmiyorum. Çünkü bir 21 bin ton var, bir 360 ton var, bir de iç piyasaya girmiş olandan 1500 ton civarında yakalanıp el konulmuş dedi. Sağlık konusunun önemli olduğunu, ancak insanlarında ticaretini de zedelememek gerektiğini söyleyen Yazıcı, İthal ürünler çok sıkı inceleniyor. Bu tür gıda malzemeleri geldiğinde mutlaka örnekler alınır. Tarım Bakanlığının laboratuvarlarında tahlilleri yapılır. Bizim de ülke genelinde 6 laboratuvarımız var. Ankaradaki akredite oldu, diğerleri için de başvurduk, son derece donanımlı labıratuvarlar. Kaygıya gerek yok diye konuştu.
hurriyet.com.tr
hurriyet.com.tr