Ulusal Kırmızı Et Konseyi Başkanı Ahmet Yücesan, "Bu Kurban Bayramı'nda ahırdan çıkıp pazar yerine gelen büyükbaş hayvanların tamamı satıldı. Bir 2009 krizinde, bir de bu sene hiçbir kesim talebi gelmedi. ESK'nın belirlediği fiyat düşük değil. Üretici malını pazarda o fiyatlardan sattı" dedi.
AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Yücesan, Türkiye'de her ramazan ayı ve Kurban Bayramı döneminde kırmızı et tüketimi konusunda önemli değişim görüldüğünü anımsatarak, özellikle ülkenin yıllık kırmızı et tüketiminin 5'te 1'inin Kurban Bayramı'ndaki kesimlerle karşılandığını kaydetti.
Kırmızı et fiyatlarının bayramdan 3-4 hafta sonra şekillendiğini anlatan Yücesan, "Kırmızı et fiyatlarında bir değişiklik yok. Talep olmayınca artış olmuyor. Fiyatlar bayram öncesi seviyede duruyor. Sucuk, salam ve kavurma talebi de düştü. Şu anda büyükbaş karkas etin fiyatı 17-18 lira, küçükbaş karkas fiyatı 19-20 lira" diye konuştu.
Bu bayram fiyatlarının makul olması nedeniyle büyükbaş kesiminde artış yaşandığını belirten Yücesan, kasaplık etin fiyatı bayram öncesi yüzde 25 artmasına rağmen kurban fiyatında artış olmadığını vurguladı.
Et ve Süt Kurumunun (ESK) elde kalan kurbanlıkları aldığını hatırlatan Yücesan, ESK'nın belirlediği fiyatların makul olduğunu söyledi. Yücesan, şöyle devam etti:
"Bu Kurban Bayramı'nda ahırdan çıkıp pazar yerine gelen büyükbaş hayvanların tamamı satıldı. Hayvan bulamayan da satamayan da olmadı. 36 kombinayla diyaloğa geçtik, bir kişi bile gelmedi. 20 seneden beri her sene çadır mallarını toplar keseriz. Bir 2009 krizinde, bir de bu sene hiçbir kesim talebi gelmedi. Özel sektöre de, ESK'ya da talep gitmedi. ESK'nın belirlediği fiyat düşük değil. Üretici malını pazarda o fiyatlardan sattı."
Yücesan, kırmızı et sektörünün uzun vadede değerlendirmesi gerektiğine işaret ederek, "Elimizdeki hammadde yeterliydi artık yeterli olmayacak. Ekonomi büyüdükçe kırmızı ete talep de artıyor. Kırmızı et üretimini içeride artırmanın yollarını bulmalıyız" ifadesini kullandı.
"Hijyen açısından üzücü birçok durumla karşılaştım"
Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkanı Fazlı Yalçındağ, bu yıl özellikle büyükbaş kurban kesiminin beklenenin üzerinde gerçekleştiğini söyledi. Bu yıl kesim fazlalığı yaşanmasının sektördekileri zora sokacağını dile getiren Yalçındağ, kırmızı et stokunun bu yıl yaklaşık 2 ay satışları azaltacağını belirtti.
Kırmızı et fiyatlarının bayram öncesi seviyede olduğunu ifade eden Yalçındağ, Türkiye'de küçükbaş hayvan tüketiminin azaldığını, büyükbaşa yönelindiğini kaydetti.
Vatandaşların kurban etini kullanımına da değinen Yalçındağ, kasap olarak bu bayram hijyen açısından üzücü birçok durumla karşılaştığını anlattı. Yalçındağ, "Bayramın ikinci günü 2 ton et işledim. Yenilemeyecek kısımları ayıkladım. Et üzerinde şerit bile gördüm. Bilinçsiz birçok insan maalesef hijyenik olmayan ortamlarda kıyma yaptırdı, işletti. Bunlar sağlık açısından önemli sorunlar doğurabiliyor. Dikkatli olunmalı" değerlendirmesinde bulundu.
Besiciler çifte bayram mutluluğu yaşadı
Besiciler çifte bayram mutluluğu yaşadı
Gidavitrini.com.tr - Güvenli gıda, tarım ve güncel gıda haberleri Gidavitrini.com.tr - Güvenli gıda, tarım ve güncel gıda haberleri
Güncel
Ulusal Kırmızı Et Konseyi Başkanı Ahmet Yücesan, Kurban Bayramı'nda pazar yerine gelen büyükbaş hayvanların tamamının satıldığını söyledi.